EUR
4,84 RON
(+0.03%)
USD
4,28 RON
(-0.04%)
GBP
5,41 RON
(+0.08%)
CHF
4,55 RON
(+0.08%)
BGN
2,47 RON
(-0.19%)
BYN
1,77 RON
(-0.8%)
CAD
3,15 RON
(-0.05%)
RSD
0,04 RON
(+0.14%)
AUD
2,98 RON
(+0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.14%)
CZK
0,18 RON
(+0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.12%)

Ucraina: Puterea contraatacă şi acuză opoziţia de lovitură de stat

Partidul Regiunilor, aflat la putere în Ucraina, a acuzat opoziţia de pregătirea unei lovituri de stat, relatează miercuri corespondentul agenţiei ruse de presă Ria Novosti la Kiev.

 ‘Evenimentele dramatice din ultimele zile au demonstrat în mod clar intenţiile criminale ale forţelor de opoziţie şi dorinţa lor de a proceda la o preluare a puterii prin forţă. Acţiuni punctuale lansate la ordinul direct al liderilor opoziţiei pot fi considerate drept lovitură de stat’, se afirmă într-un comunicat al Partidului Regiunilor, difuzat marţi seara.

Din data de 21 noiembrie, manifestaţii de amploare au loc în Ucraina în urma deciziei guvernului de a suspenda procesul de asociere la Uniunea Europeană. La 1 decembrie, circa 500.000 de protestatari proeuropeni s-au adunat în centrul capitalei ucrainene pentru a cere ca autorităţile să revină asupra deciziei lor. Manifestaţia a degenerat în confruntări violente cu scutierii, mai mulţi protestatari preluând controlul asupra unei părţi a primăriei şi a Casei sindicatelor. În urma violenţelor, au fost răniţi 190 de manifestanţi, 149 de poliţişti şi aproximativ 50 de jurnalişti, potrivit celui mai recent bilanţ, dat publicităţii marţi. Tot marţi, manifestanţii au continuat să blocheze accesul în sediul guvernului, la fel ca în zilele precedente.

Ei cer demisia premierului Mykola Azarov şi a preşedintelui Viktor Ianukovici, pe care îi acuză de eşecul procesului de integrare europeană şi de colapsul economic al ţării.

Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) a respins marţi o moţiune de cenzură împotriva guvernului condus de premierul Mykola Azarov şi care ar fi dus la demisia cabinetului de miniştri. Cu toate acestea, mobilizarea din stradă nu a încetat, în unele regiuni din vestul ţării fiind declanşate greve generale în mai multe sectoare.

Manifestanţii din centrul Kievului s-au reorganizat, formând unităţi de autoapărare, care miercuri numărau circa 2.800 de persoane, conform opoziţiei ucrainene. Acestea ar urma să ţină piept scutierilor în cazul în care s-ar încerca evacuarea lor din piaţă. Aproximativ 3.000 de manifestanţi au rămas în Piaţa Independenţei din Kiev în noaptea de marţi spre miercuri – potrivit opoziţiei, câteva sute – conform autorităţilor. Circa 50 de corturi militare au fost amplasate în piaţă, unde o parte dintre manifestanţi au putut de asemenea să se încălzească. Miercuri este a 14-a zi de manifestaţii în Ucraina. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata