Cum să obţii fonduri europene din 2014 – Ghid

495

Din 2014, România are la dispoziţie fonduri europene în valoare de aproximativ 40 de miliarde de euro, bani pe care cetăţenii români şi instituţiile statului pot să îi obţină prin proiecte bine gândite. Cele 40 de miliarde de euro trebuie absorbite în viitorii şapte ani, deci până în 2020, scrie yahoo.com.

Autorităţile de management ale fondurilor europene au promis că vor simplifica procedurile de accesare a banilor. Prin urmare, cei care vor să pornească o afacere cu fonduri UE ar urma să obţină mai uşor o finanţare decât în perioada 2007 – 2013.

Yahoo News România a invitat-o pe Otilia Manta, preşedintele Grupului Român pentru Investiţii şi Consultanţă (RGIC), să discute cu cititorii despre fondurile europene pe care românii le pot accesa în perioada 2014 – 2020: cum pot fi obţinute aceste fonduri, cum se alcătuieşte un proiect bun, cine are dreptul să beneficieze de aceste fonduri, în ce domenii sunt disponibile fondurile europene, ce este cofinanţarea etc.

Chatul online a avut loc între orele 15 şi 17, iar mai jos aveţi cele mai interesante întrebări ale cititorilor Yahoo! News şi răspunsuri ale preşedintelui RGIC. Invitata va răspunde şi altor întrebări, în zilele următoare, iar noi vom actualiza articolul cu aceste informaţii, de mare interes pentru cei care vor să acceseze fonduri europene. Vă sfătuim să salvaţi linkul acestui articol şi să reveniţi asupra lui în zilele următoare.

Cele mai interesante întrebări şi răspunsuri:

 

Carina si alti utilizati interesati de fermele de animale: Buna, as dori daca este posibil informatii cu pasii care trebuie facuti pentru a accesa fonduri, am fost in Spania mai multi ani, acum as vrea sa pornesc in tara cu o crescatorie de porci, am un grajd destul de modern construit din fonduri proprii si acum am in jur de 30 de capete si as vrea sa maresc efectivul de porci.

Otilia Manta: Finantarea infiintarii fermelor de animale (porci, oi, capre, vaci pentru lapte, vaci pentru carne, pasari etc) este facuta prin intermediul masurii modernizarea fermelor (fosta Masura 121 – PNDR), care va avea un sprijin financiar de 1,025 mld euro, in perioada 2014-2020, conditiile fiind similare cu vechiul PNDR. Pasii care trebuie facuti:

1. evaluarea situatiei juridice a terenului pe care urmeaza sa fie amplasata investitia

2. contactarea atat a unui consultant, cat si a unui proiectant cu experienta in accesarea si implementarea de proiecte pe fonduri europene in vederea definirii structurii de investitie din punct de vedere financiar si tehnic. Ca un sfat, in momentul cand negociati contractul de proiectare, acesta sa includa toti pasii aferenti dosarului tehnic (studiu de fezabilitate, proiect tehnic, detalii de executie, caiete de sarcini, avize si autorizatii etc.), iar pentru contractul cu prestari servicii consultanta, acesta sa includa intocmirea documentatiei de finantare, sprijin prin serviciile de consultanta in implementarea proiectului, intocmirea dosarelor de achizitii, intocmirea dosarelor pentru obtinerea de credite – cofinantare si intocmirea dosarelor de plati – decontare APDRP, rapoarte de monitorizare.

Totodata, pentru proiectele cu finantare europeana, trebuie sa luati in calcul si serviciile auditorului financiar, care va auditeaza proiectul. Toate costurile aferente serviciilor raman inscrise in acelasi maxim procent ca si programele derulate in intervalul 2007-2013, respectiv maxim 10% din valoarea eligibila a proiectului. Daca investitia este simpla, directa, trebuie sa se inscrie in procentul de maxim 5%. Din practica noastra, pentru achizitia unui tractor, procentul este intre 1,5 si 2,5%.

3. Implementarea propriu-zisa a investitiei de la scrierea documentatiei de finantare din punct de vedere tehnic si financiar pana la finalizarea acesteia si inceperea productiei in cadrul fermei.

 

Sorin: In domeniul floricultura/plante sunt cuprinse fonduri?

Otilia Manta: In sprijinul financiar aferent culturilor cu plante tehnice (in, canepa, bumbac), medicinale (lavanda, menta), cereale (grau, porumb, floarea soarelui, rapita, soia, ovaz, orz, orzoaica), viticultura, pomicultura (pomi si arbusti – catina, zmeura, mure, goji, coacaz) etc. avem doua interventii financiare, in perioada 2014-2020:

1. platile directe, ceea ce inseamna finantare pe hectar de cultura/pomicultura, valoarea totala a subventiilor fiind de peste 10 mld euro

2. finantarea prin investitii, unde avem 7,1 mld euro

Astfel, cei interesati pot primi cele doua tipuri de finantari mai sus mentionate, pe tip de cultura/pomicultura si prin investitii.

 

Colceriu: As vrea sa stiu daca la 46 de ani mai beneficiez de fonduri europene?

Otilia Manta: Sunt masuri de interventie pentru tineri cu varsta pana in 40 de ani (masura in cadrul PNDR-ului – sprijinirea tinerilor fermieri, care primesc 60.000 de euro, 100% fond nerambursabil, iar daca se va mentine in continuare conditia de punctaj in cadrul unui proiect, lucru neconfirmat pana in prezent, proiectele initiate si sustinute de tinerii cu varsta pana in 40 de ani vor avea prioritate). Asta nu inseama ca, daca ai peste aceasta varsta, nu poti sa accesezi fonduri. Poti foarte bine sa accesezi mai ales daca in spatele varstei se afla experiente pe domeniul pe care se doreste a fi implementat proiectul.

 

Tuca: Anul acesta am primit in dar 2 stupi, am prins drag de albine. Am 39 de ani, locuiesc in mediul rural, detin o suprafata de 2900 mp intravilan si 2,5 ha extravilan, vreau sa stiu ce trebuie sa fac si de ce suma am nevoie pentru achizitionarea a 100-150 de stupi cu fonduri nerambusabile. Multumesc!

Otilia Manta: Pentru ca afacerea cu albine sa fie viabila, vatra este eficienta de la un numar minim de 100 de stupi. Interventia financiara crede pe noua programare 2014-2020 daca beneficiarul aplica pe masura destinata tinerilor fermieri (varsta max 40 de ani), in valoarea de 60.000 de euro, iar daca aplica pe masura destinata fermelor de semi-subzistenta, 15.000 de euro. Acestea sunt masura FARA contributia financiara a beneficiarului. Puteti sa aplicati pe fosta masura 121, cu 50% contributie proprie si fara a avea limita de varsta, asa cum este in cadrul masurii destinate tinerilor fermieri. Daca nu puteti contribui financiar si dimensiunea fermei apicole este de 6 UDE (o UDE=1.200 euro), puteti sa accesati masura destinata sprijinirii fermelor de semi-subzistenta.

 

Puica: Vrem sa ne asociem mai multi sa facem o ferma de animale. Avem pamint, utilaje mai putine, dar vrem sa realizam ceva. Avem sanse sa luam fonduri europene?

Otilia Manta: Exista posibilitatea ca toti sa va asociati intr-un SRL iar acesta sa acceseze pe Masura „Start-up si Dezvoltarea Microintreprinderilor” (fosta Masura 312), cu valoarea pe perioada 2014-2020 de 412,8 mil euro, sau varianta sa aplicati fiecare dintre dumneavoastra fiecare pe cate un proiect (unul sa cultive cereale si sa acceseze achizitia de utilaje agricole, unul sa achizitioneze animale si sa isi dezvolte investitii pentru adaposturi aferente acestora, unul sa faca spatiul de depozitare/siloz, unul sa faca procesare) si sa se uneasca toti intr-o asociatie, care, la randul ei, sa poata sa fie aplicant pentru fonduri europene.

 

Rahela: As dori sa stiu daca in 2014 este stric necesar sa ai liceul. Ma refer la faptul ca poate sunt multi care au 8 clase absolvite si nu au putut merge mai departe sau ciobani care au pamant, animalele necesare si au doar 4, 5 clase absolvite.
 
Otilia Manta: Pentru proiectele de sprijinire a fermelor de semi-subzistenta, o conditie a beneficiarului de fonduri UE este ca, la finalizarea proiectului, sa fie absolvent al unui curs de specialitate sustinut, in prealabil, tot din fonduri europene. Altfel spus, puteti sa accesati masura destinata sprijinirii fermelor de semi-subzistenta (fosta 141) cu studii minime (nu neaparat 8 clase), insa cu conditia de a face acel curs de specialitate pana la finalizare proiectului. Pentru proiecte cu surse de finantare de valori mai mari, beneficiarul trebuie sa aiba studii de specialitate si experienta similara in domeniu.

 

Copariu: As dori sa fac o pensiune, dispun de 4500mp teren. As vrea sa nu mai fim la mana primariilor

Otilia Manta: Ca si in vechiul PNDR, si in perioada 2014-2020 vor fi alocate surse de finantare pentru infiintarea/modernizarea pensiunilor turistice si agroturistice. Pentru a evita disensiunile cu echipele locale, ca si sugestie, o documentatie bine intocmita si cu o sustinere perseverenta din parte beneficiarului si a consultantului, succesul proiectului dvs poate fi o realitate. Rolul primordial al controlului autoritatilor implicate in verificarea proiectelor finantate prin fonduri europene este, in primul rand, preventiv si abia ulterior coercitiv.

 

Eszter Lina Marina: Pentru sera de legume se acorda ajutor? Avem 400 de m2 de sera … Am vrea sa stim mai multe

Otilia Manta: Serele sunt finantate in cadrul masurii modernizarea fermelor (fosta Masura 121), cu valoarea minima 5.000 de euro, maxima un milion, in functie de dimesiunea serei. Daca, in trecut, proiectele integrate de sere nu intrau la finantare, fiind declarate neeligibile, in prezent, pentru perioada 2014/2020, discutam de o prioritizare a proiectelor integrate, ceea ce inseamna sprijinirea acestora de la idee de proiect pana la desfacerea legumelor/florilor.

Citește și
495 Comentarii
 1. neamtiidumidru spune

  buna cum asi putea sa sa eau fonduri europene sa mi fac un grajdi am propriul pamint am in cercat dar ziceau ca numai de la 10 clase poti accesa fonduri asi dori si eu un raspuns a cum fac clasa a 10 ma in cadrez si de chnd putem sa accesamvamultumesc

 2. Alexandru spune

  Buna! Am doar 17 ani si de curand o sa implinesc frumoasa varsta de 18. As vrea sa stiu daca am sanse, ca in 2014 sa primesc aceste fonduri pentru o ferma de prepelite. Ce trebuie sa fac pentru a beneficia de aceste fonduri? Multumesc

 3. Alexandru Mihaela spune

  Buna ziua ,am 38 ani si am absolvit un curs de cosmetica,vreau sa stiu daca-mi pot deschide un cabinet cu fonduri europene,memtionez ca nu am locuinta si sunt din Bucuresti.

 4. Bianca Ion spune

  Buna seara, am 39 ani si as dori sa imi deschid o afacere cu prajituri de casa facute de mine, cum as putea accesa fonduri pentru inceperea afacerii? Multumesc

 5. Gigi spune

  am 3 ha de teren arabil as dori sa stiu daca pot obtine fonduri ne rambursabile pentru anfiintarea unei plantatii de afine an sistem intens si pentru a face o fabrica pentru procesare de sucuri gemuri mai am si 5000€ am varsta de 38 de ani multumesc

 6. R\O spune

  „neamtiidumidru”..La cum ai reusit sa scrii, sigur vei avea succes in ceea ce ti-ai propus!

 7. claudia spune

  Buna seara! Pe mine ma intereseaza sa construiesc o cladire pentru organizare evenimente. Am 30 de ani si vreau sa stiu cat teren trebuie sa cumpar inainte sa apelez la fondurile europene si daca este posibil sa se aprobe pentru o asemenea afacere.

 8. Petrut spune

  Buna seara!M-ar interesa mai multe detalii despre: ce pasi trebuie urmati pentru a obine respectivele fonduri? …in ce consta proiectul?…ce acte sunt necesare si care sunt baremurile dupa care se acorda aceste fonduri?.
  Am 29 de ani si vreau sa incep o afacere…,vreau sa fac o linie de productie de peletii si brichete atat din rumegus cat si din biomasa rezultata in urma exploatarilor forestiere(resturi de exploatare din parchete si platforme)…
  Pe internet am vazut diverse ghiduri contra cost,dar as dori sa consult ceva oficial ,daca exista asa ceva sau imi puteti recomanda ceva …
  Multumesc!!!

 9. Toma lucian spune

  Buna ziua sunt un tanar de 29 de ani de 9 ani muncesc in italia intr-o fabrica.am intentia de a ma intoarce acasa in focsani ,vrancea ,romania,sa fac o livada de pomi fructiferi,detin numai suma de 10000 €. In zona de periferie a focsaniului se vinde 1 Ha de teren cu suma de 5000€. Eu as avea numai pentru 2 Ha.ce sanse as avea de obtinerea fondurilor europene si pasii corecti pentru a imi indeplini ideea.la cine ar trebui sa ma adresez pentru informatii mai concrete si sigure.va multumesc

 10. Elena Petre spune

  Buna ziua, am 38 ani si locuiesc in Bucuresti. Mama mea detine 2 ha de pamant agricol in judetul Giurgiu. Imi puteti spune daca se pot obtine fonduri nerambursabile pentru infiintarea unei livezi. Mentionez ca nu am nici un curs la baza privind cultivarea pomilor fructiferi dar prin accesarea acestor fonduri as dori sa apelez la un specialist care sa ma ajute la infiintarea acestui proiect. Imi puteti spune de ce acte am nevoie si de ce suma de bani ar fi nevoie din partea mea pentru demararea proiectului. Va multumesc. Cu stima!

  1. iulian spune

   Elena,ai mai reusit ceva?da-mi un email sa discutam..Ms

 11. Ghita Ion spune

  Buna ziua,am 46 de ani si ma intereseaza daca am vreo sansa sa accesez fonduri europene nerambursabile.Am 2000 mp teren si as vrea sa construiesc o pensiune si sa cresc si ceva anilmale.Mentionez ca in present detin o firma de constructii.Va multumesc

 12. raluca florescu spune

  Buna seara!am 33 de ani si as dori sa stiu daca pot primi fonduri europene nerambursabile pentru a deschide un salon de infrumusetare. ce documente sunt necesare ? multumesc!

 13. Larisa spune

  Buna seara! Ma preocupa de mult timp subiectul acesta si as avea cateva intrebari.. Pentru a a incepe o ferma de crestere a porcilor de ce suprafata as avea nevoie? Trebuie sa am si eu o suma de bani pentru a incepe afacerea? Pentru infiintarea unei ferme trebuie sa am si studii in agronomie? Multumesc si ast rasp dvs.

 14. racoveanu spune

  Buna ziua ! a-si dori s-a fac o plantatie de paulownia pe 9 ha.am banii necesari . problema este ca nu am pamant . mentionez ca sant angajat constructor de case din lemn in portugalia . cum se procedeaza in cazul meu .?

 15. marius spune

  Buna.La sfarsitul anului 2013 am facut un solar de 1800 metri patrati si as dori sa stiu daca pot obtine vreo finantare din acest program fonduri europene.Acum vreau sa deschid si un aprozar ca magazin de desfacere al solarului.Daca eu deja am facut solarul(terminat in luna decembrie 2013) mai pot beneficia de vreun fond european?

 16. Mirela spune

  buna ziua! Sunt foarte multe informatii si multi termeni pe care mi e greu sa i inteleg. As dori sa imi explice cineva un pic mai detaliat de ce este nevoie pentru accesarea fondurilor. Vreau sa stiu exact daca pot accesa fonduri daca am 21 de ani si sa incep o afacere fara bani proprii.

 17. Giorgiana spune

  Vreau sa accesez fonduri europene pentru cultivarea ciupercilor.Nu detin un capital pe care sa-l investesc pentru a incepe afacerea, doar un teren si o casa in mediul rural.In aceste conditii, exista vreo sansa sa primesc intreaga suma de care am nevoie pentru a-mi deschide afacerea, in urma intocmirii unui proiect european?Care sunt conditiile unui astfel de proiect avand in vedere ca am 24 de ani si nu am absolvit o facultate sau un curs acreditat in acest domeniu?

 18. MIHUT spune

  Buna!
  Am 33 de ani, econonomist de profesie, sunt din Brasov as dori sa stiu daca pot accesa fonduri europene nerambursabile pentru a cumpara si reamenaja o pensiune turistica in localitatea Eforie Nord, (Constanta). Ce documente sunt necesare ?
  Va multumesc!

 19. MIHUT spune

  P.S
  „Pensiunea”, fiind de fapt o locatie cu mai multe camere( spatii de cazare), pe care as dori sa o transform in pensiune turistica
  Multumesc.

 20. Bogdan spune

  Buna ziua. As dorii sa accesez fonduri Europene pentru deschiderea unei afaceri (afacerea ar consta intr-un service auto , o spalatorie auto si vulcanizare in acelasi timp , mentionez ca am experienta in toate aceste 3 domenii) varsta mea este de 20 de ani . Intrebarea mea este urmatoarea : ,, Exista sanse de accesarea acestor fonduri”? Multumesc

 21. Mihai spune

  Buna! Am doar 17 ani si de curand o sa implinesc varsta de 18. As vrea sa stiu daca am sanse, ca in 2014 sa accesez fonduri pentru o plantatie de goji? Ce trebuie sa fac pentru a beneficia de aceste fonduri? Multumesc

 22. breazu alexandra spune

  As vrea sa infiintez o ferma de prepelite. Cum pot accesa fonduri europene? Care sunt pasii pe care ar trebui sa ii urmez?

 23. gigi spune

  as vrea sa infiintez o ferma de prepelite. cum pot accesa fonduri europene?
  La momentul de fata cresc 200 de prepelite, m-am apucat de crescut prepelite in luna iunie 2013 – 40 de buc. iar restul le-am scos eu la incubator

 24. Buna spune

  As dori si eu sa accesez fonduri europene pt plantati de capsuni zmeura si mura neagra.Am varsta 27 liceu terminat si o suprafata in jur de 5 hectRe.Multumesc

 25. Stefan spune

  Buna ziua ma numesc Stefan am 5 vaci in prezent si teren pentru a construi o ferma, insa nu am banii necesari pentru constructie . Va rog sa-mi spuneti cum pot optine banii necesari pentru achizitionarea mai multor vaci si pentru constructie .

 26. suzana spune

  Buna ! am 22 de ani si as avea cateva intrebari..vreau sa ma ocup de porci si vaci cu lapte de ce suprafata as avea nevoie? la standard european pot beneficia de fonduri europene nerambursabile daca deschid o ferma ?Trebuie sa am si eu o suma de bani pentru a incepe afacerea? Pentru infiintarea unei ferme trebuie sa am si studii in agronomie? Multumesc si ast rasp dvs.

 27. Andrei spune

  Pentru a infiinta o afacere care produce energie electrica pe baza panourilor fotovoltaice sunt valabile fondurile?De ce suma as avea nevoie,eu dispunand doar de teren?Varsta mea este de 26 de ani!

 28. Gabriela spune

  Buna ziua,am 30 de ani si as vrea sa infiintez o casa de batrani (azil), as vrea sa stiu daca as putea accesa fonduri in acest sens. Va multumesc !!

 29. militaru marius spune

  Buna seare.Am o suprafata de 1500 m2 de teren pe care vreau sa plantez zmeura . Vreau sa stiu daca pot sa accesez fonduri europene pt investitii. Daca da ,cand innainte de a anfinta cultura de zmeura sau dupa infintare?

 30. Victor spune

  Buna ziua,

  Sunt Victor am 26 de ani , si detin aproape 2 hectare de teren , intentionez sa fac o ferma de animale ( porci in special) m-ar interesa la cat se ridica costurile proiectului. Ce acte am nevoie si cat dureaza pana la aprobare. Multumesc

 31. marius ilioiu spune

  As dori sa aflu mai multe despre aceeste proiecte si fonduri europene nerambursabile,eu as opta pentru agricultura,am foarte multe terenuri arabile in zona care nu mai sunt muncite, as putea sa le arendez pe toate si sa cultiv diverse tipuri de cereale,numai ca am nevoie de utilajele aferente tipurilor de culturi.Multumesc!

 32. daniela spune

  Sunt Daniela am 38 de ani, locuiesc intr-un orasel mic si ma gandesc la niste fonduri europene sa deschid un atelier de croitorie ,am scoala de specialitate in domeniu si foarte multa exprerienta, deja lucrez acasa de mai multi ani, am destule comenzi ceea ce ma face sa ma gandesc la ceva mai mult….un spatiu, masini de cusut , si in functie de potentialul pietei, mai multi angajati…

  As putea accesa aceste fonduri europene ?

 33. Alin spune

  Buna! Am doar 18ani si am pasiune ptr. bucatarie. As vrea sa stiu daca am sanse, ca in 2014 sa accesez fonduri pentru o mica pizerie? Ce trebuie sa fac pentru a beneficia de aceste fonduri? Multumesc

 34. liviu spune

  Buna! sunt liviu am 23 de ani locuiesc in mediu urban si asi vrea sa deschid si eu o ferma. Asi vrea sa stiu criteriile si conditiile dupa care se dau fondurile nerambursabile.

 35. gabi spune

  buna as dori sa stiu daca pot accesa fondurii europene am 23 ani ce masura imi trebuie pentru un proiect solare si care sunt masurile necesare

 36. MIHOC ION spune

  buna ,cred foarte mult in dezvoltarea romaniei din punct de vedere al agriculturii ,din acest motiv eu vreau sa incep o afacere in domeniul agricol am stat la oras 20 de ani cu toate ca sunt specialist in domeniul agricol problema este ca sunt trecut de 40 de ani. ce sanse am sa primesc si eu fonduri europene in domeniul pomiculturii ecologice

 37. muresan spune

  Salut as dori sa stiu si eu in ce domeni se dau fonduri nerambursabile in 2014 , nu m-ar atrage foarte mult ceva in agricultura . Se pot obtine asemenea fonduri pentru o covrigarie o sala de forta o firma de transport persoane un magazin un supermarket un bar (pub) .Sau daca este ceva in agricultura , ceva cultura de pomi sau diferite plantati mai ” ciudate ” , nu animale , sau cu animale , ceva ferma de vipere , struti ceva mai deosebit . daca da de ce acte as avea nevoie si cand as putea sa le depun si unde ? multumesc anticipat .

 38. Stoican Mirel Vasile spune

  Salut sunt Mirel si asi dori sa-mi deschid o afacere cum asi putea sa accesez fondurile europene?

 39. Canfor Nicolae spune

  buna sunt Nicu am 27 de ani sunt sofer profesionist si as vrea sa stiu daca pot acesa fonduri europene daca as vrea sa imi fac propria afacere de transport marfuri intern si international,va rog datimi un raspuns.

 40. Sandru Flavius spune

  ma numesc Sandru Flavius si am 21 de ani . As dori sa accesez fonduri europene nerambursabile pentru o ferma de poeci sau vaci ne avand teren (mai precis as vrea sa incep de la 0) daca se poate va rog raspundetimi la
  4 intrebai. care sunt demersurile pentu a infinta aceasta ferma? de caty bani am nevoie sa icep proiectul? caty bani se pot aloca pentru mine? cum este mai bine sami cumpar pamant sau sa o iau cum spuneam mai sus de la 0? va multumesc astep raspuns daca se poate.

 41. adelina spune

  Buna seara. Am 40 ani si o afacere micuta cu mobila. Intrebarea mea este daca in 2014 pot accesa f eur. pentru ridicarea unei hale de productie, avand eu terenul si utilajele.?

 42. dorin toader preutescu spune

  Pentru a cultiva 1500mp cu zmeura,nu cred ca aveti nevoie de fonduri.Luati cateva fire si se inmultesc.Multa rabdare!

 43. petre.i spune

  buna ziua ,,,am 43 de ani si detin 7ha de teren pot accesa fonduri pentru constructia unui grajd ,saivan ,pentru cresterea de oi,capre,vaci ,,mentionez momentan detin doar 10 capre,,,va multumesc

 44. gheorghe spune

  Buna, am studiat mult despre Salcia energetica si Paulownia,aceste subiecte m-ar interesa.
  Am vazut ca e nevoie de de minim 10 hectare pentru a deveni o afacere profitabile,pe langa terenul care trebuie sa il detii, aceaste plante au nevoie de un sol cu ph mediu, sa fie cat mai bogat in apa, in apropierea lor sau irigat pentru a da o cultura cat mai rentabila.
  As vrea sa stiu cum pot accesa vreo masura a acestor fonduri neramburabile 100% sau mai putin,asta bineanteles unde s-ar incadra ele , fie pentru tinerii fermieri sau pt cei trecuti de 40 de ani cum sunt eu? Nu detinem ferme sau animale pt a avea punctaj …… Multumim.

 45. daniel spune

  Buna ziua.Am 47 de ani si mi-as dori sa accesez fonduri europene nerambursabile pentru cultivarea ciupercilor si a constructiilor necesare cultivarii ciupercilor.Am fost la Focsani sa ma interesez dar mi-au spus ca nu au fonduri acum dar sa incerc la toamna.Exista vre-o modalitate pentru a gasi acum aceste fonduri?Va multumesc

 46. FlorinaC spune

  Buna! La orice nelamurire se răspunde in e-mail? Sau unde se afla toate răspunsurile ?

 47. Trifan Petru spune

  Buna seara am 33 de ani momentan lucrez in Italia dar vreau sa ma intorc in tara.Detin un teren de 5400mp si casa pot sa accesez fonduri pentru infiintarea a unei microfeme sau cultivarea anumitor plante.Vreau sa precizez ca aici lucrez in domeniul constructiilor si cu experienta de aici as putea deschide o firma in tara va rog sa-mi adceti la cunostinta daca pot lua fonduri pentru cumpararea unui camion si escavator. Multumesc mult.

 48. daniel spune

  raspunsurile la aceste comentarii si intrebari,cum le primim?>

 49. Tinu spune

  Buna seara, As vrea informati legate de fonduri europene.. Taicamiu a trecut de varsta de 40 de ani si a zis sa pornim o afacere pe baza fondurilor europene pentru cresterea porcilor…. pamant, conditi avem dar cum am putea accesa fondurile .. Va multumesc.

 50. Szocs Ana spune

  Buna ziua!
  As vrea sa stiu ce suprafata de teren imi trebuie pentru a planta pomi, nuci sau pruni, pentru a beneficia de fonduri structurale nerambusrabile. Mentionez ca am 50 ani.

 51. padureanu florin costel spune

  buna ziua as avea si o intrebare referitor la fondurile europene as dori sa fac o ferma inpreuna cu fiul meu de 18 ani , de animale oi, vaci eu acum am 65 oi si as dori sa maresc pana la 300 X 400 oi si 30 vaci care sunt procedurile de accesare de fonduri si demersul pas cu pas , as dori un raspuns si va multumesc anticipat sa aveti o duminica binecuvantata de dumnezeu

 52. cirstea gabriel laurentiu spune

  detin o suprafata de circa 20000 de metri intr-o zona de deal mai precis pe dealul istrita ..as dorii sa stiu dk as putea accesa fonduri europene.pentru a intemeea o ferma de animale…si ce conditi ar trebuii pentru ar accesa fondurile..va multumessc

 53. liviu tanase spune

  Buna ziua,am 26 deani si detin 2,6ha de teren in zona de deal,as vrea sa stiu daca as putea accesa fondurieuropene pentru infiintarea unui camp de celule fotovoltaice pentru producerea energiei electrice.multumesc

 54. Marius spune

  De cate hectare am nevoie pt a putea face un proiect pe catina si cate ha pt levantica si cati bani se dau pe UDE? Sa stiu pt cat e minim si cat pot primi maxim

 55. cristian spune

  Am 40 de ani si vreu sa stiu daca pot accesa fonduri europene pt’a face o mica ferma de porcii

 56. Doble Florentina spune

  As dori sa pornesc o afacere pentru reparatii auto pentru camioane.Cum pot sa acceses fondurile europene??Daca colaborez cu o firma de consultanta am mai multe sanse sa mi se aprobe proiectul?Stiu ca e mult de munca si birocratia in tara noastra e un haos total!!O sa ma opresc la mijloc de drum din cauza ca o sa fiu purtata de la un ghiseu la altul??O sa reusesc singura sau cu o firma de consultanta?Cum imi propuneti sa fac?Ca nah..si consultanta asta trebuie platita…si sa nu fie in van toata treaba..Multumesc.

 57. dan vasile spune

  buna ma numesc dan vasile am 27 de ani sunt din jud alba stau la tara si vreu sa im fac o ferma de porci ma interesa cat teren ar trebuii sa am ca sa pot sa imi deschid ferma si ce acte miar trebuii sa intru in in afacerea asta multumesc si astept raspunsul dvs

 58. gabriela dam spune

  Ma inereseaza sa fac o plantatie de salcie energetica am38 de ani si doresc sa stiu daca pot porni o astfel de afacere cu fonduri UE nerambursabile in proportie de100% sau este nevoie sa incep eu o investitie in acest domeniu iar apoi sa accesez fondurile ?

 59. gabiy spune

  Buna, ma numesc Popa Gabriel am 21 de ani ,sunt absolvent 12-clase cu bacalaureat calificarea-tehnician veterinar si as vrea sa stiu care sunt pasii ce trebuie facuti pentru a accesa fondurile europene.
  In prezent detin 160 capete-ovine lucrez 8 hectare-teren si as vrea sa maresc efectivul de animale…..cu alte cuvinte sa ma extind ,dar nu ma descurc financiar.
  MULTUMESC.

 60. Dinu Costel spune

  as dori si eu sa accesez fonduri europene,ce trebuie sa fa si de ce am neoie,as dori sa fac ferma de porci sau capre.

 61. Florin Andrei spune

  ce suma poti primi cu 2UDE

 62. Marius spune

  Dispun de o suma de bani (5000 lei) si imi trebuie o idee de afaceri, prin fonduri europene. cine poate sa ma ajute si pe mine asi fi recunoscator. as vrea mai multe informatii despre aceste fonduri europene nerambursabile.

 63. mmm spune

  buna ziua,sant propietar de 10 ha agricol.plus 6,3 ha de pasune ,am 38 de ani,as dori sa stiu cum pot face sa accesez la fondurile nerambusabile pt tineri sub 40 de ani,va multumesc anticipat

 64. ninel spune

  buna ziua am obtinut si eu un certificat de absolvire contabilitate pt i.m.m prin fonduri europene prin programul POSDRU stiu ca am un punctaj daca imi voi face o afacere pe viitor voi face o ferma de iepuri,prepelite,curcani.cine stie ajutati-ma cu informatii

 65. spinu ionel spune

  buna ziua, as dori sa accesez fonduri europrne pentru plamtatie de arbusti goji. ce trebuie sa fac si de ce am nevoie? va multumesc

 66. DACIAN spune

  Buna ziua ,am 24 ani si sunt plecat din Romania si as vrea sa ma intorc acasa sa incep o afacere in agricultura si as vrea sa stiu.
  Care este suma maxima nerambursabila care poti sa o primesti?
  Cat la 100% din proect este finantat?
  Cat dureaza pana primesti bani pentru a incepe afacerea?
  Va rog daca se poate sa primesc raspunsul la intrebarile mele.
  VA MULTUMESC ANTICIPAT.

 67. Arthur spune

  Pt. solar cu flori de sezon (muscate, zambile, crizanteme….) se acorda fonduri? Si de unde ar trebui sa incep? Va multumesc.

 68. Livia spune

  Buna ziua!Am 21 ani,2ha de pamant(ale parintilor)si impreuna dorim sa plantam acest pamant cu arbusti goji.Vreau sa fac si cursuri de specialitate dar va rog sa-mi spuneti daca pot accesa fonduri europene ,noi neavand fonduri proprii.Momentan sunt studenta la psihologie dar m-asi axa pe acest domeniu impreuna cu fratele de 19 ani si parintii.Vreau sa stiu daca aceasta invegtitie poate fi acoperita in totalitate de fondurile europene ce conditii trebuiesc indeplinite.Va multumesc!

 69. dejeu andrei spune

  pentru a putea incepe o microferma de cresterea bovinelor prin ce fonduri europene as putea incepe totul de la zero

 70. LILIANA spune

  Buna ziua!muncim in Spania si vrem sa ne intoarcem in tara sa infiintam o ferma de animale de lapte mai precis de capre murciene pe care vrem sa le ducem in tara din Spania.vrem sa stim daca putem obtine finantare europeana si ce conditii trebuie sa indeplinim dat fiind faptul ca avem peste 40 de ani si unde trebuie sa ne adresam si cat putem sa primim de exemplu pentru o ferma de 100 de capete multumes cu stima

 71. Anca spune

  Referitor la aceasta conditie pt obtinerea fondurilor in cazul tinerilor fermieri :”- este membru al unei familii de fermieri si a lucrat mai mult de 50% din timpul sau de lucru in cadrul fermei cu cel putin 12 luni inaintea instalarii sale pe cont propriu;”.
  Intrebarea mea este:este obligatorie aceasta conditie?eu nu am lucrat intr o ferma ,insa vreau sa mi fac propria ferma…sa accesez fondurile europene pt tinerii fermieri.
  Multumesc!

 72. cris spune

  buna ziua as vrea sa stiu dak am sansa macar la aceste fonduri pt a face o ferma de porcine d minim 50 de capete si bovine de carne cam tot 50 am banii pt minim 6-7h d pamint agricol pt a cultiva toate cele necesare si pt a le munci c tredue sa fac c pasi sa urmez si mai ales dak am vreo samsa la aceste fonduri asta ma int cel mai mlt va multumesc

 73. Madalin spune

  Fonduri pentru spalatorie auto se pot lua ? Am o spalatorie auto in mediul urban , si as fi interesat.

 74. mariana spune

  Masura 3.1.2.va mai fi activa in 2014 ?
  Am un proiect eligibil pe aceasta masura dar nu a fost selectat, mai poate fi utilizat in 2014
  Multumesc

 75. alina spune

  buna ziua, as dori sa stiu cum pot accesa fonduri nerambursabile pentru o ferma de porci,locuiesc in mediul rural si detin 15 porci.Cu alte cuvinte as vrea sa maresc numarul de animale si sa modernizez grajdul,ce anume trebuie sa fac pentru ca m-am mai interesat si toata lumea mi-a inchis usa, ma poate ajuta cineva cu un raspuns? Multumesc

 76. cristi spune

  buna ziua am 23 de ani si dori sa stiu daca pot accesa fonduri europene pentru infintare de livezi(meri,peri,ciresi…) sau pentru o mica ferma de animale(porci 100,vaci50)sau am pe cineva care si-a facut o brutarie prin fonduri europene imi puteti spune si mie daca se poate si ce acte imi trebuie?

 77. grigore spune

  buna ziua am implinit anul trecut virsta de 40 ani in noiembrie as vrea sa stiu daca pot obtine credit pt impadurire cu alun si stejar producatori de trufe micronizati si cu documente de provenienta din spania sigure ….pe terenuri ce detin si gestionez de anul trecut dar nu am putut sa fac dosar si sa cer credit …multumesc anticipat …

 78. cristian galateanu spune

  buna ziua as vrea sa stiu daca fonduri europene se dau si pentru cei care vor sa deschida un atelier cu prestari servicii(balustrade,porti,garduti,etc)avand o partedin utilaje si atelierul

 79. sebastian spune

  buna seara!Am 26 de ani ,detin acasa un mic atelier de tamplarie si as dori sa stiu daca pot accesa fonduri europene pentru a-mi achizitiona noi utilaje?

 80. andrei spune

  buna ziua as dori si eu niste detalii despre, cum as putea deschide o o asociatie cu pamant am 10 hectare de pamant si as vrea sa stiu ce trebuie sa fac sa pot primi fonduri europene

 81. Adelina spune

  Buna ziua ! am 22 de ani si vreau sa infintez o plantatie, am terenul necesar.Ce ar trebuii sa fac ??

 82. alex spune

  Buna seara as dori sa accesez fonduri europene pentru cresterea animalelor, as vrea sa stiu daca trebuie sa am deja ferma sau pot accesa pe baza unui plan de afaceri si dupa sa o construiesc si care sunt pasii pentru care trebuie sa ii urmez.

 83. Silviu spune

  Buna.Am 20 de ani , stau la sat si as dori sa inaintez un proiect de finantare europeana.Intentia mea este de a face acest proiect pe pomicultura / pomi fructiferi. As dori sa imi spuneti de cate ha de pamant(trecute pe numele meu) am nevoie pentru a fi sigur ca pot primi aceste fonduri?

 84. Traian spune

  Anul trecut am achizitionat 5 hectare de pasune careia am vrut sa-i schimb destinatia in livada. Acum nu stiu daca se mai poate din punct de vedere legal. Va rog ajutati-ma cu informatii, multumesc anticipat.

 85. misa spune

  buna seara vreau sami deschid o ferma de perpeliti vereau un mic ajutor daca se poate si ce trebue sa fac sa pot primi fonduri europene ca sa pot incepe afacerea cu ce acte trebue de a incepe lucru

 86. eftimie andreea spune

  Buna ziua!Sunt Andreea as dori si eu detali despre fondurile europene pentru apicultura. Eu am 18ani sunt inca la liceu si as dori sa fac o ferma de albine impreuna cu un prieten. Ce ne sfatuiti sa facem?

 87. Nicolae Toma Monda spune

  buna !!! va fie inima!
  Detin cu acte in regula 3 ha teren pozitie sudica, platou drept, extravilan, la 1 km de localitate,teren traversat de linia de medie si inalta tensiune, stalpi pe propietate, sunt interesat de colaborare, proiect, finantare fonduri EU , ptr panouri, astept urgent, o provocare !!!

 88. robi spune

  Am 19 ani si as dori sami deschid o ferma de porci cu fonduri UE ce pasi ar trebui sa urmez?

 89. robi spune

  De cit pamint as ave nevoie? Si daca trebuie sa am si eu o parte din bani?

 90. dumitru spune

  vreau sa fac o plantatie de salcie energetica salix suedeza plantatie de peste 50 de ha pentru fabricarea peletilor si a brichetelor se puate obtine vreun fond european sau pentru utilaje

 91. Marian spune

  As vrea sa stiu cum pot accesa fonduri europene pentru a face o microferma de capre. Am un teren concesionat pe 49 de ani de 500 mp.Mentionez ca nu am fonduri proprii. Multumesc

 92. Cristina spune

  am plantat 1/2 ha pomi fructiferi as dori sa stiu si eu daca se dau fonduri europene nerambursabile si ce ar ar trebui sa fac ca sa le iau si eu . Va multumesc!

 93. carbunaru ionut spune

  am 26 ani si am terminat facultatea de inginerie si protectie a mediului.locuiesc in oras dar detin o proprietate in zona rurala unde cresc 100 pasari si 5 porci.intrebarea mea este:pot obtine fonduri europene?

 94. gia spune

  Am un PFA si am deschis un salon,vreau sa ma extind dar nu am bani,cum sa fac sa pot obtine fonduri europene?Multumesc!

 95. munteanu vasile spune

  Buna ziua sunt un tinar din suceava si traesc in italia de 5ani am 27de ani si as vrea sa ma intorc in tara sa fac o ferma de oi cu as putea optine si eu niste fonduri europene multumesc

 96. Gheorghhe Hogas spune

  Construirea/amenajarea unui adsapost pentru bovine de carne, se finanteaza din fonduri europene, ca cheltuiala eligibila ?

 97. ana maria spune

  buna ziua, am si eu o intrebare. Daca locuiesc la sat si am 1 cal, 2vaci , 4 porci 30 gaini si aproximativ 2 hectare de pamant. pot sa ma incadrez intr-un proiect (care anume)si pot acecsa fonduri europene?????? Astept un raspuns. Va multumesc mult.

 98. Ionut spune

  Buna ziua, sunt un tanar de 20 de ani , si doresc sa pornesc o ferma de ovine/ferma agricola . Mentionez : am un numar efectiv de 50 de capete de ovine si o suprafata de circa 5ha. Cum as putea intra in posesia unor fonduri europene pentru achizitionarea unor utilaje agricole si extinderea efectivului de ovine. Multumesc.

 99. stefan spune

  Am 3 ha de pamant dar este deal unde se coseste la ora actuala! As vrea sa stiu daca as putea planta coacaze! Cat ar costa treaba asta si ce subventie as avea?va rog sa raspundeti detaliat pe intelesul ,,tuturor”

 100. Liliana spune

  Buna ziua!Am 33 ani si doresc sa aflu daca pot primi fonduri europene pentru a infiinta o patiserie proprie,cu creerea catorva locuri de munca in mediul urban.Eu deja lucrez in domeniul cu un PFA.Va rog sa imi spuneti ce trebuie sa fac!Mentionez ca pentru extindere nu am spatiu.Va multumesc frumos!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.