EUR
4,83 RON
(-0.01%)
USD
4,07 RON
(+1.41%)
GBP
5,35 RON
(+0.31%)
CHF
4,49 RON
(+0.15%)
BGN
2,46 RON
(+0.69%)
BYN
1,67 RON
(+1.01%)
CAD
3,07 RON
(+0.18%)
RSD
0,04 RON
(-0.06%)
AUD
2,94 RON
(-0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.8%)
CZK
0,19 RON
(-0.42%)
INR
0,05 RON
(+1%)

Fostul secretar de stat George Costin, condamnat la 7 ani de închisoare

George Costin, fost secretar de stat pe problemele revoluţionarilor în guvernul Boc, a fost condamnat miercuri de Curtea de Apel Piteşti la 7 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie.

Conform sentinţei pronunţate de instanţa de fond, George Costin a fost condamnat la 7 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi pe o perioadă de 4 ani, ca pedeapsă complementară, pentru săvârşirea infracţiunii de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat. Inculpatul a mai primit 5 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei şi autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi 6 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.

În urma contopirii pedepselor pentru fiecare infracţiune în parte, fostului secretar de stat i-a fost aplicată pedeapsa cea mai grea, de 7 ani de închisoare şi 4 ani interzicerea unor drepturi. Din condamnare a fost dedusă perioada de reţinere şi arestare preventivă, începând cu data de 27 februarie 2012 şi până la 27 aprilie 2013, când inculpatul a fost liberat provizoriu sub control judiciar.

În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 2 ani şi 6 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi încă zece inculpaţi, printre care fiul şi soţia lui George Costin.

Curtea de Apel Piteşti a mai dispus „confiscarea specială asupra sumei de 9.453.390 de lei, dobândită de inculpaţii Costin George, Bolocan Mihai, Cotenescu Serafim, Postelnicu Aurel, Bacoi Gheorghe,Costin Florentina, Costin George-Ştefan, Preda Valentin, Gheorghe Marin, Ciulinaru Vasile, Sfârlează Petre prin săvârşirea infracţiunilor sau confiscarea bunurilor aparţinând acestor inculpaţi până la concurenţa acestei valori, respectiv câte 945.339 de lei de la fiecare”.

Sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Piteşti nu este definitivă, putând fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

George Costin, fost secretar de stat pe problemele revoluţionarilor şi preşedinte al Asociaţiei Decembrie 1989 Metrou România, a fost trimis în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pe 20 iunie 2012, sub acuzaţiile de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, spălare de bani şi folosirea influenţei şi autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Mihai Bolocan, vicepreşedinte al asociaţiei şi preşedinte al Filialei Buzău, Aurel Postelnicu, secretar general al aceleiaşi asociaţii, Florentina şi George Ştefan Costin, soţia şi fiul lui George Costin.

Au mai fost trimişi în judecată Serafim Cotenescu, preşedinte al Asociaţiei 22 Decembrie Câmpulung Muscel, Gheorghe Bacoi, vicepreşedinte al aceleiaşi asociaţii, Marin Gheorghe Valentin Preda, inspector I în cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, Vasile Ciulinaru, conducător auto la Secretariat, Petre Sfârlează, avocat şi Anca Marin Lazăr.

Potrivit DNA, în perioada 2009 – 2011, George Costin, Mihai Bolocan, Gheorghe Bacoi, Aurel Postelnicu, Marin Gheorghe şi Vasile Ciulinaru au constituit un grup infracţional organizat în scopul obţinerii direct sau indirect de beneficii financiare pentru membrii grupului.

Grupul a fost organizat în perioada în care persoanele deţinătoare de certificat de revoluţionar în baza Legii nr.42/1990 au formulat cereri pentru preschimbarea acestui act şi pentru obţinerea adeverinţei în baza căreia urmau să beneficieze de indemnizaţiile conferite de Legea nr.341/2004.

În acest sens, membrii grupului condus de George Costin şi-au exercitat influenţa şi autoritatea asupra persoanelor îndreptăţite să preschimbe certificatele de revoluţionar, membri ai asociaţiei, pretinzând şi primind sume de bani de la aceştia, în mod ilegal, atât pentru membrii grupului.

Astfel, George Costin, în calitatea sa de preşedinte al asociaţiei, le-a impus membrilor să facă demersurile de preschimbare numai prin asociaţie şi nu în nume personal, prin Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, avertizându-i că, în caz contrar, vor fi excluşi din asociaţie.

În acest fel, persoanele îndreptăţite să beneficieze de indemnizaţii au fost determinate să încheie contracte de reprezentare prin care erau obligate, după obţinerea drepturilor legale, să plătească asociaţiei anumite sume de bani şi anume: 12.000 lei şi 5% din suma totală încasată sau 15% din suma totală încasată cu titlu de indemnizaţie reparatorie începând cu anul 2004.

În baza contractelor de reprezentare, s-a constatat că a fost obţinută suma totală de 9.453.390 lei, care a fost însuşită de toţi membrii grupului.

Pentru a crea aparenţa că aceşti bani au fost dobândiţi legal, George Costin a încheiat în fals mai multe contracte de reprezentare a membrilor revoluţionari ai asociaţiei şi 54 de contracte de împrumut false în care a consemnat în mod eronat că asociaţia a împrumutat cu diverse sume de bani un număr de 53 de membri, clauzele din contractele de împrumut fiind vădit neconforme cu realitatea, întrucât majoritatea persoanelor care au semnat contractele îşi primiseră deja drepturile în baza Legii nr.341/2004.

În acest demers, George Costin a fost sprijinit de fiul său, George Ştefan Costin.

La rândul său, Petre Sfârlează, cu ajutorul Marinei Lazăr Anca Marina, a întocmit în fals o factură fiscală reprezentând onorariul în sumă de 3.400.000 lei conform unui contract de asistenţă juridică a aceleiaşi asociaţii, care nu prevedea nicio sumă drept onorariu şi nici nu existau acte doveditoare a prestării serviciilor menţionate în factură.

Această factură, cât şi chitanţa din care rezulta că Petre Sfârlează ar fi primit această sumă de bani, au fost semnate şi de George Ştefan Costin.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata