3 comportamente enigmatice ale corpului omenesc

Oricât de mult am progresat în înţelegerea propriului nostru corp, a alcătuirii şi funcţiilor lui, trupul omenesc rămâne încă, din multe puncte de vedere, un mister al evoluţiei. Printre altele, suntem adesea martorii unor reacţii şi comportamente foarte banale în aparenţă, dar care, la o investigare mai atentă, sunt cu adevărat misterioase: habar n-avem care sunt originile şi scopul lor., scrie descoperă.ro.

Avem, desigur, ipoteze, dar niciuna nu este unanim acceptată, iar reacţiile respective rămân în continuare nişte enigme.

 

  • Sughiţul

 

Iată, de pildă, sughiţul; ştim ce este – o contracţie involuntară a muşchiului numit diafragma, care desparte cavitatea toracică de cea abdominală – dar de ce apare el, asta nu ştim încă. Putem doar să presupunem şi să încercăm apoi să găsim argumente care să ne confirme presupunerile.

O ipoteză interesantă este cea numită filogenetică; conform acesteia, sughiţul ar fi o rămăşiţă evolutivă a modului de respiraţie primitiv al amfibienilor. În urmă cu sute de milioane de ani, a avut loc în lumea vie un eveniment extrem de însemnat – „cucerirea uscatului”. Până atunci, toate animalele trăiseră în apă, inclusiv vertebratele, la vremea aceea reprezentate doar prin peşti. Trecerea de la respiraţia prin branhii a peştilor (care foloseau oxigenul dizolvat în apă) la respiraţia prin plămâni, utilizând oxigenul din aer, a fost un salt uriaş, care a implicat schimbări majore în structura corpului.

Primele animale care au reuşit să se adapteze la respiraţia aeriană – rămânând totuşi dependente de apă pentru a se reproduce – au fost amfibienii. (Azi, acest grup cuprinde salamandrele, tritonii, broaştele.)

Urmele “marii treceri” de la apă la uscat sunt prezente în dezvoltarea acestor animale: ele îşi încep viaţa sub forma binecunoscuţilor mormoloci, care păstrează unele asemănări cu peştii, atât în ceea ce priveşte aspectul, cât şi funcţionarea organismului. Iar la mamifere, embrionul trece şi el, la începutul dezvoltării sale, printr-un stadiu ce aminteşte de strămoşii săi amfibieni.

Mormolocii înghit apă şi aer prin branhii printr-un reflex motor relativ simplu, ce aminteşte de sughiţ. La mamifere, în timpul dezvoltării embrionare şi fetale, calea neuromotorie asociată cu sughiţul se formează devreme, înaintea căii neuromotorii care permite respiraţia pulmonară normală.

Sughiţul este prezent la om încă din timpul vieţii intrauterine. Din această perspectivă, sughiţul este considerat un predecesor evolutiv al respiraţiei pulmonare.

Atât sughiţul, cât şi reflexul de înghiţire a aerului la amfibieni sunt inhibate de concentraţiile mari de dioxid de carbon şi de alte substanţe cu acţiune asupra unor receptori din creier, ceea ce este un argument în favoarea unor înrudiri filogenetice între cele două mecanisme. O altă observaţie – de asemenea un posibil argument – este aceea că bebeluşii născuţi prematur sughit foarte mult (2,5% din timp), poate pentru că, sistemul lor respirator nefiind complet maturizat, ei încă mai păstrează “amintiri” din modul de respiraţie primitiv al amfibienilor.

Dar ipoteza nu explică toate detaliile nervoase şi motorii ale acestui comportament, aşa că nu este acceptată de toţi specialiştii.

O explicaţie alternativă a fost propusă de Daniel Howes, de la Queen’s University, Canada, într-un articol publicat în 2012 în revista BioEssays: sughiţul ar fi evoluat la mamifere, împreună cu alte reflexe, pentru a le permite acestora să coordoneze două acţiuni importante: suptul şi respiraţia. Din ceea ce ştim până acum, sughiţul e întâlnit doar la mamifere; la om, este mai frecvent la bebeluşi, devenind mai rar pe măsură ce mamiferul cu pricina – omul – înaintează în vârstă.

Acest fapt ar putea sugera că a evoluat pentru a permite eliminarea aerului acumulat în stomac în timpul suptului, astfel încât în stomac să se facă loc pentru mai mult lapte. Aerul înghiţit şi acumulat în stomac ar acţiona ca un stimul asupra receptorilor din stomac, esofag şi diafragmă, declanşând actul reflex al sughiţului. Prin sughiş, se creează în cavitatea toracică o presiune negativă care ajută la eliminarea aerului din stomac.

Avem, aşadar, în momentul de faţă, cel puţin două ipoteze, dar o explicaţie unanim acceptată şi pe deplin convingătoare pentru toată lumea nu avem încă.

  • Căscatul

O reacţie la fel de enigmatică este căscatul, întâlnit la multe animale; la om pare să aibă semnificaţii diferite de cele de la alte specii – dar care sunt acele semnficaţii, deocamdată presupunem doar.

 Iată câteva dintre observaţiile importante făcute de-a lungul vremii în legătură cu căscatul şi câteva ipoteze explicative propuse:

  •     căscatul ar servi la oxigenarea creierului, atunci când concentraţia de dioxid de carbon în sânge creşte; deşi populară timp de mulţi ani, această ipoteză a fost otuşi contrazisă de rezultatele experimentelor cu diferite concentraţii de oxigen şi dioxid de carbon, ce arată că modificarea nivelului acestor substanţe nu influenţează frecvenţa căscatului.
  •     căscatul ar fi expresia nevoii de a întinde unii muşchi, de exemplu cei ai limbii şi gâtlejului. (Dar aceşti muşchi sunt mult utilizaţi pentru vorbire, respiraţie, înghiţire, aşa că nu au nevoie să fie lucraţi mai mult decât alţi muşchi ai corpului, susţin criticii acestei idei.) Uneori e vorba şi de alţi muşchi ai corpului, de vreme ce adesea cei care cască se şi „întind”, contractându-şi o serie de muşchi ai trunchiului şi membrelor. Dar  asta nu se întâmplă mereu.
  •     una dintre cele mai interesante particularităţi ale căscatului este caracterul său “molipsitor”; căscatul “psihologic”, contagios, sugerează o ipoteză, s-ar fi dezvoltat ca o modalitate de a ţine un grup de animale în stare de alertă: dacă unul cască, ceilalţi vor şti că nu e îndeajuns de vigilent şi vor deveni mai atenţi la ceea ce se întâmplă în jur.
  •     nervozitatea ar putea fi o cauză a căscatului, atunci când individul ştie că urmează să intre în acţiune; ipoteza s-ar sprijini, printre altele, pe observaţia că paraşutiştii au fost văzuţi adesea căscând în momentele dinaintea săriturii din avion.
  •     o ipoteză recentă (2007) aduce în scenă ideea că această reacţie – căscatul – ar fi o modalitate de a controla temperatura creierului. Creierul mamiferelor funcţionează optim într-un domeniu restrâns de temperaturi, de unde nevoia de regla foarte riguros temperatura lui. Două experimente au arătat că subiecţii cărora li se ataşaseră dispozitive de răcire pe frunte şi cei cărora li se ceruse să respire doar pe nas prezentau episoade mai rare de căscat contagios  atunci când vizionau clipuri video cu oameni care căscau.
  •     căscatul ar fi determinat de aceiaşi neurotransmiţători (substanţe care reglează activitatea creierului) ca şi cei care influenţează emoţiile, dispoziţia, apetitul şi alte fenomene. Printre aceşti neurotransmiţători se numără dopamina, serotonina, acidul glutamic şi oxidul de azot. Modificări ale concentraţiilor acestor substanţe în creier măresc frecvenţa căscatului. În schimb, concentraţia mai mare de endorfine (substanţe cu acţiune calmantă, secretate de organism) reduce frecvenţa căscatului.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata