EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,11 RON
(0%)
GBP
5,36 RON
(+0.05%)
CHF
4,50 RON
(+0.01%)
BGN
2,48 RON
(-0.08%)
BYN
1,67 RON
(+0.27%)
CAD
3,07 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,94 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.01%)
CZK
0,18 RON
(+0.01%)
INR
0,05 RON
(-0.07%)

Protest împotriva explorării gazelor de şist la Pungeşti: „Uniţi, salvăm toată România!“

Circa 400 de persoane protesteaza, sambata la pranz, pe marginea drumului Vaslui-Garceni, fata de intentia Chevron de a amplasa in zona prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui. Protestatarii au venit cu tricolorul şi strigă lozinci împotriva autorităţilor. Printre mesajele afişate se numără şi: „Uniţi, salvăm toată România“.

UPDATE 13:03 Jandarmii au intervenit in forta si au retinut mai multe persoane. O ambulanta a ajuns la fata locului pentru a acorda ingrijiri medicale unui protestatar ranit.

Cativa dintre protestatarii de la Pungesti au fost ridicati, la ora transmiterii acestei stiri, si dusi in masinile Jandarmeriei pentru a da declaratii, in timp ce altii s-au intins pe jos, pe sosea, pentru a nu permite acestor autovehicule sa iasa din zona.

Paul Iurea, Dan Albu si Marius Ignat au fost luati in duba. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene impotriva protestatarilor. Persoana ranita este din Brasov, se numeste Valentin Popa si a suferit o ruptura costala. Martorii oculari spun ca jandarmii l-au batut cu bastoanele si l-au calcat in picioare.

 

UPDATE 12:42 Protestatarii de la Pungesti au reusit sa darame aproape in totalitate gardurile imprejumuitoare de pe terenul de 20.000 de metri patrati, detinut de Chevron, fara ca fortele de ordine sa poata interveni si opri, in zona sosind inca o suta de jandarmi cu uniforme de lupta, scuturi si bastoane.

Jandarmii care se aflau deja la locul desfasurarii protestului au mers in spatele celor care daramau gardul fara a putea interveni avand in vedere ca erau inferiori numeric celor aproximativ 200 de oameni care si-au dus la indeplinire intentia de a pune la pamant gardurile, potrivit Mediafax.

Ulterior, manifestantii s-au retras in zona proprietatii private pe care s-au aflat la inceputul protestului. Intre timp, in zona au ajuns alti o suta de jandarmi echipati cu unifiorme de lupta, scuturi si bastoane si cu casti pe cap.

Acestia au facut un zid de-a lungul soselei, in fata protestatrilor, pentru a-i bloca sa mai ajunga pe proprietatea Chevorn.

La ora transmiterii acestei stiri, manifestantii continua sa scandeze lozinci impotriva Guvernului, cerand demisia acestuia si scandand Libertate!

Protestatarii, in majoritatea lor localnici, dar si din alte orase ale tarii precum Iasi, Bucuresti, Brasov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privata al unei persoane fizice din comuna Pungesti, vizavi de suprafata de teren luata in cesiune de catre Chevron, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Manifestantii au scandat lozinci impotriva companiei petroliere, a Jandarmeriei si a Guvernului. Printre lozinci se numara: „Jandermeria apara hotia”, „Jos Guvernul„, „Tradatorii”, „Murim, luptam, Pungestiul aparam”, relatează Pro TV.

Joi, patru organizaţii non-guvernamentale au cerut ministrului Radu Stroe să „ordone declanşarea unei anchete cu privire la faptele comise de jandarmii care au acţionat în comuna vasluiană Pungeşti începând de luni noaptea“, date fiind suspiciunile comiterii unor abuzuri de către aceştia.

Potrivit semnatarilor solicitării, la Pungeşti au fost semnalate fapte care, dacă sunt confirmate, reprezintă un abuz fără precedent în România ultimilor 20 de ani, precum interzicerea deplasării cetăţenilor în spaţiul public, prin blocarea circulaţiei între două sate învecinate.

 

Mobilizare pe Facebook pentru protestul de la Pungeşti

Oponenţii exploatării gazelor de şist s-au mobilizat pentru proteste prin intermediul reţelei de socializare Facebook. Aceştia au anunţat că vor organiza un protest sâmbătă, 7 decembrie.
Pe pagina de Facebook, “Rezistenţa Pungeşti”  a fost lansat un “apel la solidaritate și mobilizare națională pentru a susține oamenii din Pungești, care se opun în mod pașnic explorării și exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulica”, considerată de protestatari “o metoda dezastruoasa pentru mediu si sanatate”.
Apelul integral lansat pe Facebook:
“Este nevoie de noi toți la Pungesti, pentru a-i ajuta pe cei din Rezistență și pentru a opri instalarea primei sonde din Jud. Vaslui!
Pentru o cât mai bună organizare a transportului, în funcție de zonele țării dinspre care veniți, acest grup vă va ajuta să vă găsiți mai ușor, pentru a călători împreună, mai economic și mai eficient:
https://www.facebook.com/groups/544643135629796/

*** Deplasarea cu autocarul nu este recomandată, deoarece, din experiența anterioară, autocarele sunt urmărite și trec printr-o serie de filtre care întârzie, cu câteva ore bune, sosirea la destinație.
*** Să aveți toate actele la mașină în regulă: trusă de prim ajutor, triunghi, etc. în cazul în care veți fi opriți la controale pe drum sau în zonă taberei.
*** Este important să vă planificați timpul în așa fel încât să rămâneți până, cel puțin, duminică. Localnicii sunt foarte demoralizați și speriați, și au nevoie de oameni curajoși care să îi sprijine atât moral cât și în acțiunile întreprinse pentru blocarea instalării sondei.
*** Se va face o listă de cazări la localnici, care va fi anunțată pe wall-ul acestui eveniment însă este bine să aduceți cu voi saci de dormit
Ordinele interventiei jandarmilor la Pungeşti au fost date direct de la Bucureşti! Jandarmii au aplicat o logică de război care a călcat în picioare drepturile omului şi a dărâmat paravanul democraţiei româneşti! Pungeşti e sub asediul acestor forţe, în timp ce Jandarmeria şi reprezentanţii Guvernului dezinformează şi acoperă abuzurile iar presa nu este lăsată să se apropie de Tabăra de Rezistenţă.
Românii nu trebuie să fie o nație de sacrificiu. Prin implicarea tuturor care conștientizează pericolul fracturarii hidraulice și implicarea lor în luptă pentru stoparea acestui genocid, România poate fi salvată.
Statul, guvernul și instituțiile a căror rol este de a ne apăra și de a acționa în interesul cetățenilor au dovedit, deja, că servesc doar intereselor corporațiilor străine, respectând ordine venite din partea interlopilor internaționali, încălcând legea și abuzând cetățenii.
Având în vedere că justiția și statul nu sunt de partea noastră, devine foarte clar ca doar prin exercitarea unei presiuni semnificative, cel puțin, la fel de seminificativa că și numărul nostru, asupra lor, uniți, ne putem salva.
Astfel, doar noi, oamenii, care reprezentăm majoritatea suverană, avem responsabilitatea de a ne revendica drepturile la o viață sănătoasă, armonioasă, așa cum ne-a fost dată să o trăim pe pământ”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata