România. Sat poliţienesc

 Pentru mai bine de 24 de ore, un sat din România a fost ocupat de trupe guvernamentale, care au înlocuit autorităţile locale şi au instituit neoficial stare de urgenţă, pentru a ajuta compania Chevron să înceapă operaţiunile de explorare a gazelor de şist.

250 de jandarmi în blindate şi echipament de luptă au descins la 4 dimineaţa, au aruncat în dube câţiva săteni, au blocat drumurile de acces şi au patrulat nonstop pe dealuri. Cine îndrăznea să iasă pe uliţă era urmărit şi legitimat. Nu lăsau pe nimeni să treacă “graniţa”, fie că erau localnici, jurnalişti sau copii care mergeau la şcoală.

Noi am reuşit să intrăm, alături de un fotograf de la France Presse, după ce am făcut târâş pe coate două ore prin stufăriş. Înăuntru, în satul ăsta amărât din Vaslui, am surprins o imagine rară a jocurilor de putere dintre politicieni, populaţie şi corporaţie. Deznodământul jocului de aici va influenţa toată România.

 

  • Bine aţi venit în Pungeşti!

“Actele la control. Nu vă mai întreb unde mergeţi, nu?” La vreo 5km de sat, cum coteşti de pe drumul naţional şi porneşti spre măruntaiele Vasluiului, e un filtru de poliţie. Ne lasă să trecem, parcă le e şi milă de noi, ştiu ce urmează.

Intrarea în Pungeşti e ca vama transnistreană. Lumini roşii de la stopurile maşinilor oprite, lumini orbitoare de la farurile dubelor de jandarmi parcate pe mijlocul străzii. Se văd doar contururi: garduri metalice, bocanci, zeci de jandarmi mascaţi.

“Accesul e restricţionat pentru siguranţa dumneavoastră.” Siguranţa noastră? Unii încearcă să ocolească baricada, sar jandarmii, înapoi!, nici o şansă. Ce facem, ne întoarcem?

Lăsăm maşina la marginea drumului, ne dăm mai în spate, dincolo de bătaia luminilor, şi coborâm în şanţ. Hai, că am jucat Commandos, cât de greu poate fi? Pâş pâş prin arătură, băga-mi-aş… intrăm în câmp deschis şi ne dăm seama că suntem înconjuraţi de licurici. Sunt patrule peste tot, pe dealuri, pe jos cu lanterne, maşini blindate cu faruri. Cum se îndreaptă vreo lumină spre noi, cum sărim în stufăriş. O luăm ocolit, ca umbrele noastre să pice într-un unghi mai greu de observat.

Citeste si:  Traian Băsescu despre recapitalizare: Certitudinea mea este ca Europa va fi solidară si nu ne vom crea surprize unii altora

Uite perimetrul Chevron! E înconjurat cu garduri pe lângă care patrulează mascaţi privaţi, blindaţi ca jandarmii. Arată ca un teren de fotbal cu nocturna îndreptată spre spectatori. Spectatorii suntem noi, avem locuri rezervate la tribuna din boscheţi. Vizavi de Chevron se văd parcă nişte corturi, ceva bannere… e chiar tabăra de rezistenţă, hai că poate chiar ajungem!

Stăm cu burta pe pământul îngheţat de lângă un stufăriş, sub un cer ciuruit de stele. E o vijelie de n-auzi ce vorbeşti. Lângă noi e un veceu infect, din scânduri şi celofan, prin care şuieră vântul cât să ne acopere gâfâiala şi bătăile inimii. Vizavi, peste stradă, e tabăra.

Ne gândeam s-o rupem pur şi simplu la fugă când a venit o blindată cu farurile aprinse şi a parcat chiar lângă noi, fuck, iese mascatu’ cu lanterna, ascundem capul în pământ, nu ne vede, intră înapoi, i se luminează faţa de la mobil… stă pe facebook?

Suntem pitiţi de juma’ de oră, nu mai putem aştepta mult, că murim de frig acilişa. Trebuie să se sacrifice cineva, hai să tragem paie, să se predea unul la jandarmi şi ceilalţi să fugă cât îi distrage. Nu, hai să mergem din spate, cu lanterna, ca şi cum ne-ar fi lăsat să intrăm. Hai, că nu mai pot de frig… Știi ce? Hai să ne ridicăm şi să mergem normal.

Ne ridicăm şi mergem pur şi simplu, jandarmii nu ne văd, ocolim un gard de metal şi ajungem chiar în centrul rezistenţei: o remorcă veche de tractor, un cort de campanie, o baracă mică şi una mai mare, care scuipă fum negru pe un horn de tablă. Intrăm.

Baraca e o adunătură de scânduri, celofane şi bucăţi de polistiren legate cu sfori, sârme şi cuie. Zece metri pătraţi feriţi de vântul ascuţit. Adăpost pentru o sobă pe care se frig felii de cartofi, o masă cu scaune de plastic, o baterie de maşină, pungi de mâncare, icoane…

Şi cinci oameni pierduţi în mormane de pături, pe nişte saltele înghesuite în fund. Atât a mai rămas după intervenţia jandarmilor. Unii sforăie.

Citeste si:  România are nevoie de explorarea şi exploatarea gazelor de şist în strategia energetică naţională

“Eu nu dorm, eu sunt rezistent“, zice un localnic slăbănog. “De aia se numeşte Rezistenţa din Pungeşti!” Chiţ, chiţ, se aude un chiţcan într-o plasă cu mâncare, jap, tipul îi arde-o palmă, fire-ai al naibii de şoricel, lasă că-ţi arăt io, mai dă câteva palme, şoricelu’ nu se potoleşte, aşa că ia sacoşa şi o scoate afară, hehe, să vezi tu acuma cum îngheţi.

Un călugăr lungan de la Petru Vodă e ofticat că i s-a descărcat laptop-ul şi nu mai poate să posteze poze pe blogul mănăstirii. Face planuri pentru dimineaţă, cine ştie dacă intră ăştia peste noi, ce facem atunci?

Stau pe un scaun şi adorm cu bărbia în piept, ca la biserică, sunt rupt. Adun de pe jos o pătură slinoasă, o trag pe mine, aţipesc încet-încet… Localnicul slăbănog pune apă la fiert, caută cafeaua. E patru dimineaţa, ningău al treilea.

 

  • 24h. 2 decembrie, 4 dimineaţa

Zeci de autocare, blindate şi regine taie întunericul de pe drumul judeţean care duce spre Pungeşti. Un echipaj de poliţie se instalează la rădăcina drumului şi opreşte maşinile pentru control.

O parte din convoi opreşte la Siliştea. Instalează un baraj din garduri şi jandarmi. Nu lasă pe nimeni din sau spre Pungeşti. Grosul jandarmilor debarcă, după câteva sute de metri, în zona în care sunt şi perimetrul
Chevron, şi tabăra de rezistenţă. Ce mai rămâne din efectiv se împrăştie prin sat. E încă întuneric.

În tabără sunt spre o sută de localnici şi activişti. Au aflat la nişte jandarmi că azi începe şantierul. Mulţi au venit de seara trecută. Oamenii stau pe buza drumului şi huiduie desfăşurarea de forţă – trădătorilor!. Filmează şi sunt filmaţi de jandarmerie.

Au venit pe beznă. Ne-au zis că blocăm drumul. Noi eram pe proprietate privată. Au reacţionat în stil mafiot, ştiţi vorba asta? Să daţi acolo la înregistrare. Au intrat peste noi pe terenul ăsta privat, zice Mihaela Papafil, o bondoacă din Bârlad, de 31 de ani, cu păr scurt ascuns în gulerul de la pufoaică.

Stă cu mâinile înfipte-n buzunare pe un scaun din plastic şi îşi întinde picioarele pe altul, ca la gară. Ne-au alergat ăştia pe deal aici, i-am obosit un pic, hehe. Dacă eram şi eu băiat îl dărâmam şi io pe unu. Da’ sunt femeie, pfff.

Citeste si:  Dan Luca (PSD): UE lasă la competenţa fiecărei ţări decizia privind exploatarea gazelor de şist

În faţa ei, un tip învârte ceva pe plită. Bagă un lemn pe foc şi mai povesteşte: Ei ziceau că noi blocăm, că nu ştiu ce. De fapt ei voiau să plecăm. Când s-au băgat aici la intervenţie la vreo doi au dat cu bastoanele direct. Erau vineţi la frunte… Tipul e dintr-un sat din apropiere, dar de la Sf. Parascheva, când a început necazul, e mai mult prin tabără decât acasă.

Ştiţi cum veneau dimineaţa? 5-6-7 jandarmi la om, te înconjura, îţi dădea la coaste, îţi punea piedică. Aşa mi-a făcut mie, se bagă femeia. Da, da! Toţi care i-a băgat în dube şi i-o dus la Vaslui de aici i-o luat, de pe terenul ăsta, completează fochistul.

În buluceală, unii s-au lovit încercând să scape, alţii, mai bătrâni, au căzut şi au fost şifonaţi. Costică Spiridon, fost primar în sat, îmi povesteşte molcom pe marginea şanţului: Au venit dimineaţa cu ghioagele. Pe mine m-au dărâmat şi m-au târât. Mi-am fisurat o coastă, am fost la Vaslui la spital.

Nea Costică a ajuns iar la spital, după ce în octombrie devenise celebru pe Internet ca primul român mort din cauza gazelor de şist. Acum a înviat şi e gata să mai moară de oricâte ori e nevoie pentru cauza sa.

Alţii au fost săltaţi şi amendaţi penal:

Aveam un steag la gât, m-au aruncat într-o dubă din aia mică şi ca să mă imobilizeze m-au strangulat cu steagul, gesticulează nervoasă Zîna Domniţean, de la Greenpeace, între două telefoane cu prietenii şi colegii activişti. Când au săltat-o, femeia a dat din picioare şi a spart un geam, aşa că şi-a mai luat încă o amendă pentru distrugere.

Vreo 20 de oameni s-au plâns c-au fost loviţi şi au promis că-şi scot hârtii de la medic, să le-arate ei! Cam 12 persoane au fost reţinute şi duse la secţie: o parte la Vaslui, restul la Siliştea.

Citește și
1 Comentariu
  1. alex spune

    Incredibil asa ceva…daca nu se va repeta istoria din ’89 mare lucru o sa fie… Sa ne rugam, sa nu fie asa…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close