EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,08 RON
(-0.31%)
GBP
5,37 RON
(-0.44%)
CHF
4,48 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.31%)
BYN
1,67 RON
(+0.03%)
CAD
3,07 RON
(-0.08%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.06%)
JPY
0,04 RON
(-0.29%)
CZK
0,18 RON
(+0.58%)
INR
0,05 RON
(-0.21%)

2014 – ce firme au „şanse” mari de a ajunge în insolvenţă

– Specialiştii consideră că ne aflăm abia la mijlocul crizei, iar anul 2014 va fi dificilpentru multe sectoare din economie

Restanţele la bănci ale companiilor au urcat la un nivel record de peste 15%

Cele mai mari „şanse” de a ajunge în insolvenţă le au producătorii din sectorul alimentar, proprietarii spaţiilor comerciale şi de birouri şi beneficiarii de subvenţii

 

Piaţa insolvenţelor s-a structurat în 2013, iar maturizarea ei a creat un cadru pentru restructurările în afara procedurii insolvenţei, este opinia  specialiştilor Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR), liderul pieţei de insolvenţă din România. Conform previziunilor acestora, 2014 va fi un alt an dificil pentru multe sectoare din economie, ca urmare a consumului în continuare scăzut, a accesului greoi la finanţare, dar şi a efectelor secundare generate de reglementările Basel III, cu referire la indicatorii de lichiditate ai sistemul bancar. Ajustările prudenţiale impuse vor avea un impact treptat asupra modului în care băncile gestionează creditele neperformante.

„După 5 ani de criză e mai dificil să identificăm sectoarele aflate într-un moment favorabil, faţă de cele ce vor avea dificultăţi. Fără o infuzie de lichidităţi în piaţă care să dezgheţe consumul este nerealist să sperăm într-o relansare. Creditele raportate la BNR se află la un nivel minim pentru ultimii doi ani, iar cel al restanţelor la un nivel maxim, de peste 15%. Cel mai probabil, ne aflăm doar la mijlocul crizei„, a declarat Rudolf Vizental, asociat coordonator al Casei de Insolvenţă Transilvania.

La sfârşitul lunii octombrie 2013, conform statisticilor BNR, nivelul creditelor companiilor era de 26,65 mld. euro, faţă de 28,32 mld. euro la octombrie 2012. Creditele au scăzut, în condiţiile în care ponderea restanţelor a crescut de la 12,10% la 15,11%.

 

Producătorii din sectorul alimentar sunt expuşi la situaţii de insolvenţă

Conform specialiştilor Casei de Insolvenţă Transilvania, dintre cei mai expuşi în 2014 dificultăţiilor financiare vor fi producătorii din sectorul alimentar, precum şi beneficiarii de subvenţii sau de chirii, care se vor confrunta anul viitor cu situaţii de insolvenţă.

În sectorul alimentar companiile producătoare sunt prinse ca într-o menghină între furnizorii de cereale şi marii retaileri (key accounts), fiind veriga slabă în ambele relaţii. Pe partea de achiziţii, în condiţiile unor volatilităţi mari la preţul materiilor prime (cereale, carne, lapte), stabilitatea businessului şi predictibilitatea acestuia sunt serios afectate. Pe partea de vânzări, contractele rigide şi taxele multiple duc marja comercială de multe ori în zone negative. În aceste condiţii, supraîndatorarea, specifică producătorilor care au investit, este gestionată doar prin eşalonări.

 

Piaţa chiriilor nu are şanse de relansare

Probabil cele mai afectate companii vor fi cele care obţin venituri în urma închirierilor: spaţii comerciale (mall-uri), clădiri industriale, spaţii de birouri (office). Cele mai multe proiecte au fost dezvoltate în condiţii de boom imobiliar, cu costuri şi credite mari, cu previziuni privind veniturile viitoare (chirii), care astăzi nu mai sunt realiste.

Chiriaşii din mall-uri sunt fie retail-eri aflaţi în dificultate de a plăti chiria, fie magazine care atrag clienţii, dar care au chirii mici. În condiţiile în care comerţul on-line câştigă tot mai mult teren, iar pentru mare parte din populaţie consumul se limitează în continuare doar la coşul de bază, nu sunt de aşteptat perspective de redresare pentru retail. Prin urmare, nici şanse de majorare a chiriilor nu se întrevăd.

Anul următor va fi unul dificil şi pentru beneficiarii de subvenţii, care vor fi afectaţi în mare măsură din cauza întârzierilor la plată a subvenţiilor, un exemplu semnificativ fiind cel al certificatelor verzi. Chiar dacă se estimează perspective bune pentru sectorul agricol, întârzierile subvenţiilor au întotdeauna un impact imediat şi asupra costurilor şi asupra performanţei. Veniturile sunt afectate negativ, în timp ce costurile cresc, ca urmare a nerespectării termenelor de plată.

„Faptul că anumite companii vor avea dificultăţi financiare nu înseamnă că vor ajunge inevitabil în insolvenţă. Credem cu tot mai multă tărie că soluţiile de redresare în afara insolvenţei sunt nişte instrumente accesibile care încep să dea rezultate. În primul rând însă, problema trebuie identificată din timp şi tratată în mod eficient„, a adăugat Rudolf Vizental.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata