EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,28 RON
(+0.25%)
GBP
5,43 RON
(-0.64%)
CHF
4,44 RON
(+0.86%)
BGN
2,47 RON
(-0.17%)
BYN
1,80 RON
(-0.46%)
CAD
3,19 RON
(-0.34%)
RSD
0,04 RON
(-0.07%)
AUD
2,98 RON
(-0.37%)
JPY
0,04 RON
(+1.16%)
CZK
0,18 RON
(-0.44%)
INR
0,06 RON
(+0.45%)

Ei sunt români? – cea mai cruntă dovadă de laşitate

Eu zic că e un lucru bun ca un cetăţean român să aibă un avantaj undeva. Nu văd un lucru rău. Dacă ţara asta nu te ajută nicicum…” (Lorand Kopenetz este preşedintele Asociaţiei Culturale a Maghiarilor din Roşia Montana şi Abrud).

O frază care, la prima vedere, este inofensivă şi exprimă un trist adevăr: România nu este încă în stare să asigure îndeplinirea tuturor aspiraţiilor cetăţenilor săi.

Când însă fraza este rostită de cineva care asigură asistenţă celor care doresc să îşi întocmească dosarele de obţinere a cetăţeniei maghiare, situaţia de schimbă radical. O doleanţă care se dovedeşte, în ultima perioadă, a fi mai mult decât realizabilă pentru oricine locuieşte în regiunea transilvană şi a avut (ne) şansa ca înaintaşii săi să fi trăit în perioada dominaţiei austro-ungare.

Este un adevăr istoric că la acea epocă, din dorinţa de uniformizare a populaţiei, multora dintre români li s-au maghiarizat numele apărând în documentele administraţiei austro-ungare ca fiind maghiari get-beget. O eroare istorică folosită acum din plin de unii dintre concetăţenii noştri transilvani în goană după avantaje minore, cum ar fi posibilitatea de a călători în SUA fără viză.

Ca o consecinţă a acestui “apetit” pentru cetăţenia maghiară, premierul maghiar Victor Orban se poate lăuda la Bruxelles că populaţia ţării sale a crescut în ultimul an cu 500.000. Greu de spus dacă această cifră coincide cu numărul de români care au primit dubla cetăţenie, dar că aceasta este identică cu numărul de şomeri raportat zilele acestea de oficialităţi de la Bucureşti credem că este doar o simplă întâmplare.

Ceea ce nedumereşte este pasivitatea executivului de la Bucureşti care se mulţumeşte doar să privească imperturbabil manevra (trebuie să recunoaştem) inteligentă a guvernului Orban. O pasivitate explicitată însă de fostul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi care, întrebat dacă s-a folosit de oportunitatea oferită de statul maghiar, aprecia că “a fost o manevră foarte deşteaptă pe care a făcut-o Orban [premierul Ungariei, Viktor Orban – n.n.], luând modelul de la Băsescu cu cetăţenii moldoveni. De aia nu s-a mai putut comenta nimic„.  Mai mult, acesta consideră că situaţia „nu mi se pare normală, dar nu poţi face nimic împotriva acestui val, din moment ce – repet – noi am început, nu au început ei„.

Ţinând cont de faptul că aceste comentarii au fost făcute de un român de etnie maghiară, daţi-ne voie să avem rezervele noastre legate de imparţialitatea acestora dar, în acelaşi timp, trebuie să recunoaştem că acesta pune punctul pe “I”: cei de la Bucureşti ar trebui să se întrebe ce se întâmplă cu Ardealul. Fuga românilor din zonă după cetăţenia maghiară survine mişcărilor din acest an în care se solicită imperativ autonomia ţinuturilor secuieşti, autonomie evitată “la mustaţă” de oficialii de la Bucureşti.

Acum însă, sub presiunea acestui val de “emigrări” există riscul ca autonomia ţinutului secuiesc să se joace la masă verde a negocierilor de la Bruxelles şi nu este exclus că oficialii uniunii să nu repete eroarea istorică, sfâşiind România sub motivul că nu prea mai sunt mulţi români în zona vizată de Ungaria. Un “adevăr” care va fi probat de oficialii de la Budapesta prin numărul celor care au avut laşitatea de a-şi vinde originea pentru câţiva forinţi.

 Dănuţ Dudu

 

Citește și
1 Comentariu
  1. Tomica cel vechi spune

    Nimic nu este intamplator. Atata timp cat partidele politice din Romania vor depinde de votul udemereilor in parlament, nici un politician nu va indrazni sa faca ceva care sa le displaca ungurilor. In momentul de fata este cazul pesedeilor care spera sa realizeze o majoritate in 2016 care insa nu se va putea face fara udemerei. Chiar de la inceput d-l Ponta le face o curte asidua. Pana la urma aceasta ”coabitare” aproape permanenta sau arbitraj strain al politicii romanesti (sa nu fim ipocriti, doar stim cine dirijeaza udemereii) ne va costa scump. Partial se datoreste si slugarniciei fata de sultanii de la Inalta Poarta de la Bruxelles si Washington. In privinta asta imi sta in fata exemplul Poloniei, nu fiindca sunt mai multi ci fiindca au sira spinarii dreapta. Si n-au murit din asta, din contra obtin tot ce vor! Punct!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata