Japonia: Insula vulcanică apărută în noiembrie ar putea rămâne la suprafaţă

Mica insulă vulcanică apărută la 21 noiembrie, la o mie de kilometri de Tokyo, ar urma să mai rămână la suprafaţă o vreme, potrivit Agenţiei meteorologice japoneze, relatează AFP.

‘Dat fiind că erupţia vulcanică se află încă în desfăşurare, nu se ştie cu siguranţă ce se va întâmpla, însă, în orice caz, insula nu va dispărea în următoarele zile sau săptămâni, cu excepţia cazului în care va fi distrusă de o explozie vulcanică puternică’, a declarat Tomoyuki Kano, un responsabil al agenţiei.

‘Observăm în continuare un nor de fum şi cenuşă aruncată în aer deasupra insulei şi, uneori, râuri de lavă, ceea ce sugerează că insula s-ar putea mări şi mai mult’, a adăugat acesta.

Citeste si:  Datoria publică a Spaniei ajunge la un nivel record, de 68,5% din PIB

De la apariţia sa, suprafaţa insulei, prima apărută în această zonă în ultimii 40 de ani, a crescut de aproape patru ori, scrie agenţia de presă franceză.

Deşi nu are încă un nume, insula figurează deja pe harta arhipelagului nipon pusă la dispoziţie de serviciul de cartografiere online al Yahoo! Japonia.

De la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, patru sau cinci insule au apărut brusc în regiunea des afectată de seisme, între care o insulă a apărut în 1986 şi a dispărut după două luni, şi alta în septembrie 1973, din care a mai rămas o bucată vizibilă.

Citeste si:  Germanii sunt mândri de cancelarul lor

Japonia nu este singura ţară unde se produc astfel de fenomene. O insulă a apărut subit, în urmă cu trei luni, în Marea Arabiei, în urma unui cutremur puternic cu magnitudinea momentului de 7,7 în Pakistan, la sute de kilometri depărtare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close