EUR
4,83 RON
(-0.01%)
USD
4,07 RON
(+1.41%)
GBP
5,35 RON
(+0.31%)
CHF
4,49 RON
(+0.15%)
BGN
2,46 RON
(+0.69%)
BYN
1,67 RON
(+1.01%)
CAD
3,07 RON
(+0.18%)
RSD
0,04 RON
(-0.06%)
AUD
2,94 RON
(-0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.8%)
CZK
0,19 RON
(-0.42%)
INR
0,05 RON
(+1%)

Lista neagră a ziariştilor care au luat bani de la RMGC

Jurnaliştii de la Rise Project – bravo lor – au căpătat de la fisc sau alt serviciu nişte plăţi ale companiei RMGC pe ultimul an. Firme care i-au aparţinut lui Sebastian Ghiţă, prietenul lui Victor Ponta, consilieri ai prim-miniştrilor Năstase, Tăriceanu şi Ponta, consultantul politic al lui Traian Băsescu, Dan Andronic, dar şi trusturi media au beneficiat direct sau indirect de bani de la RMGC.

În 2013, unii au protestat, alţii au încasat. Cei care au câştigat efectiv bani din afacerea “Roşia Montană” au fost politicieni influenţi, afacerişti controversaţi, academicieni cunoscuţi şi toate televiziunile importante din ţară.

În prezent, Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), compania care deţine licenţa de exploatare a aurului la Roşia Montană, este urmărită penal pentru spălare de bani. Corporaţia a intrat în atenţia procurorilor după o tranzacţie de peste un million de lei cu una dintre “firmele-fantomă” anchetate în dosarul “Păvăleanu” – caz în care a fost arestat un consilier de la Secretariatul General al Guvernului şi în care DNA cercetează legături politice cu şefi din PSD.

RISE Project a urmărit traseul banilor în acest caz, investigând şi tranzacţiile RMGC din acest an. Cele purtătoare de TVA sunt declarate la Fisc, iar Fiscul grupează aceste informaţii într-un aşa-numit “Dosar de inspecţie fiscală”. RISE Project a obţinut dosarul fiscal al RMGC şi a analizat plăţile efectuate de corporaţia minieră în 2013.

La televiziuni e coadă, după cum urmează:

  • Televiziunea de ştiri România TV (RTV) a încasat 1.542.721 lei de la RMGC, urmată de
  • Antena 3 cu 495.936 lei si Antena 1 cu 580.872 lei, urmată îndeaproape de
  • Pro TV (959.414 lei),
  • B1 TV 614.996 de lei),
  • Kanal D (217.978 lei),
  • Prima Tv (175.076 lei),
  • Realitatea TV (75.116 lei),
  • TVR (102.040 lei),
  • Etno TV (12.710 lei)
  • Alba TV (22.780 lei) şi agenția de ştiri Mediafax (13.651 lei)

RTV nu este singura firmă care i-a aparţinut lui Sebastian Ghiţă, deputat PSD şi prieten apropiat al premierului Victor Ponta, care face afaceri cu RMGC. Reamintim că înainte de a candida la Parlament, Ghiţă şi-a transferat acţiunile deţinute către familie, prieteni şi parteneri de afaceri.

Glar Construct SRL din Ploieşti, o altă firmă legată de Sebastian Ghiţă, a primit 2.599.319 de lei de la RMGC, în acest an. Glar Construct a construit case pentru sătenii relocaţi din Roşia Montană care stăteau în calea excavărilor miniere.

Sebastian Ghiţă a intrat în firma Glar Construct în 2005 şi, şase ani de zile, până în 2011, a figurat în acţionariatul SRL-ului alături de prietenul său.

Întrebat de RISE Project, Sebastian Ghiţă susţine că nu mai are niciun fel de relaţie cu firma Glar Construct “de foarte multă vreme”. Totuşi, anul trecut, pe 14 august, Glar Construct a pus un gaj in favoarea firmei 2K Telecom din Ploieşti , deţinută şi administrată de fratele lui Sebastian Ghiţă, pentru o scrisoare de garanţie de la BCR.

Citeşte lista Rise Project cu cei care au primit în 2013 bani de la RMGC

La capitolul consilieri, au fost remunerati oameni de-ai lui Nastase, Tariceanu, Basescu si Ponta. Notabil e Ionel Blanculescu, aflat in functia de consilier al premierului in prezent, deci in conflict de interese azi (Parchetul citeste?).

La capitolul firme media se ilustreaza firmele fetelor Voiculescu si a lui Dan Andronic (proprietarul ziarului Evenimentul zilei şi al revistei Capital), principala firma de imagine care presteaza pentru Traian Basescu si Elena Udrea.

Hotnews nu apare pe lista, dar zilnic publica reclame RMGC. Articoul Rise Project despre cine ce a incasat este publicat cu RTV in titlu () la doar doua titluri distanta de aceasta reclama Smile media a RMGC: . Probabil asta e ilustratia proverbului romanesc ‘Si cu sufletul in rai, si cu slanina in pod’.

La capitolul academicieni, Alexandru Vulpe şi Răzvan Theodorescu fac parte din „Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roşia Montană” – grup care organizează dezbateri şi emite rapoarte legate de soarta patrimoniul arheologic de la Roşia Montană. Din postura de voci avizate, cei doi academicieni au susţinut proiectul minier în cadrul tuturor dezbaterilor publice la care au participat, inclusiv în faţa Comisiei de Anchetă din Parlament.

Nici unul, nici celălalt, nu au societăţi comerciale prin care să primească bani de la RMGC, aşa că s-au făcut persoane fizice autorizate (PFA). „Reputaţii specialişti” au încasat anul acesta câte 14.489 lei fiecare, în conturile Vulpe R. Alexandru PFA şi, respectiv, Theodorescu Emil- Răzvan PFA.

Alexandru Vulpe a refuzat să comenteze, pe fond, acest subiect: “Păi, şi ce?! Nu pot vorbi acum!” În schimb, Răzvan Theodorescu o spune direct: ”Eu ofer consultanţă RMGC pe acel PFA. Grupul este total independent şi nu are nicio legătură cu consultanţa pe care o dau eu, da?”

Printre beneficiarii importanţi ai banilor RMGC se numără sora primarului din Roşia Montană, Eugen Furdui. Edilul este preşedintele filialei PDL din Roşia Montană, el emite autorizaţii locale şi contabilizează susţinerea localnicilor faţă de proiectul minier din localitate.  În acelaşi timp, firma Manuel-Inter, deţinută de Elisabeta Furdui (sora primarului), a încasat, în 2013, suma de 690.936 lei de la RMGC.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata