Modificările Codului penal – dramatice; politicienii se ridică din nou deasupra legii, declară preşedintele ţării

Preşedintele Traian Băsescu susţine că modificările Codului penal sunt „dramatice”, adăugând că politicienii „se ridică din nou deasupra legii”.

„Dacă legea amnistiei şi graţierii vom vedea ce se va întâmpla cu ea – oricum, ea a fost dedicată clientelei politice, aflate în stare avansată în diverse procese în derulare sau aflate deja după gratii – , dar cel puţin deocamdată a fost retrasă de pe ordinea de zi, modificările la Codul Penal sunt dramatice şi ele dărâmă 10 ani de muncă şi de activitate a instituţiilor anticorupţie din România, fie că vorbim de ANI, fie că vorbim de DNA, instituţii specializate exact în lupta împotriva corupţiei”, a declarat Băsescu, marţi, la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că atât legea amnistiei şi graţierii, cât şi modificările Codului penal nu au avut aviz de la CSM, fapt despre care spune că este „absolut inacceptabil”.

„Politicienii se ridică din nou deasupra legii. (…) Spre exemplu, s-a modificat articolul 124 şi se reduce la jumătate perioada de prescripţie a unei fapte, ceea ce ajută, probabil, pe mulţi dintre cei care au un proces în derulare, dacă sunt demnitari ai statului român. Mai mult decât atât, se mai întâmplă o trăsnaie, se introduce un nou alineat prin care se prevede că suspendarea cursului prescripţiei produce efecte faţă de toţi participanţii la infracţiune, chiar dacă actul de suspendare priveşte numai pe unul sau unii dintre făptuitori.

Altfel spus, dacă un membru al Parlamentului se află constituit ca parte a unui grup infracţional, în cazul în care parlamentarul nu primeşte aprobare de ridicare a imunităţii, ceea ce la noi se întâmplă curent, nimeni din grupul infracţional nu mai poate fi anchetat şi încetează orice activitate”, a explicat Băsescu.
El a mai spus despre respectiva prevedere că pare a fi una „cu dedicaţie”.

„Parcă seamănă prea mult cu nişte întâmplări care se produc zilele acestea: nişte anchete mai mari, cu un domn de la Secretariatul General al Guvernului, cu un alt domn parlamentar. Pare a fi o prevedere cu dedicaţie”, a conchis şeful statului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata