EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

ANCOM: Tarifele maxime pentru apelurile telefonice la puncte fixe şi mobile ar putea scădea

Tariful maxim pentru convorbirile efectuate la puncte fixe va fi de 0,14 eurocenţi/minut, în timp ce pentru convorbirile la puncte mobile acesta nu va depăşi 0,96 eurocenţi/minut, potrivit noilor plafoane tarifare stabilite de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/, dar care urmează să primească şi acordul Comisiei Europene /CE/.

ANCOM arată, într-un comunicat remis joi , că a finalizat ultima rundă de dezbateri naţionale asupra noilor tarife maxime pentru serviciile de interconectare în vederea terminării apelurilor telefonice la puncte fixe şi mobile.

În urma observaţiilor primite în consultarea publică a măsurilor, tarifele maxime pentru terminarea apelurilor vor fi de 0,14 eurocenţi/minut pentru terminarea la puncte fixe (în scădere de la 0,67 eurocenţi/minut) şi de 0,96 eurocenţi/minut, în scădere de la 3,07 eurocenţi/minut, pentru terminarea apelurilor la puncte mobile.

Noile măsuri urmează să fie consultate şi la nivel european.

Totodată, arbitrul pieţei telecom a stabilit noi plafoane tarifare pentru serviciile auxiliare de interconectare oferite de toţi furnizorii de reţele de comunicaţii, respectiv pentru serviciile de tranzit naţional al apelurilor, serviciile de linii închiriate segmente terminale şi serviciile de ‘backhaul’ pe suport Ethernet, furnizate de societatea Romtelecom.

Tarifele au fost determinate pe baza unor modele de calculaţie a costurilor şi vor intra în vigoare după finalizarea etapei obligatorii de consultare europeană.

‘Reducerea tarifelor de terminare la telefonie este necesară pentru a stimula concurenţa în piaţa serviciilor de telefonie. Deşi rata de penetrare a telefoanelor inteligente este comparabilă în România cu cea din Franţa sau Germania, peste 70% din utilizatorii din România îşi limitează apelurile naţionale de pe telefonul mobil din cauză că sunt preocupaţi de costurile prea mari ale comunicării. Apelurile ‘în reţea’ au ajuns să reprezinte aproape 90% din totalul traficului de apeluri la puncte mobile’, notează ANCOM.

Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toţi furnizorii de reţele din România identificaţi cu putere semnificativă pe pieţele de terminare a apelurilor la puncte fixe şi mobile.

În plus, ca şi până acum, tarifele de terminare nu sunt diferenţiate în funcţie de tehnologia utilizată (de exemplu, 2G sau 3G, PSTN sau IP), de intervalul orar în care au loc apelurile sau de originea lor (puncte fixe, puncte mobile, reţele naţionale sau internaţionale).

Tariful de terminare se facturează exclusiv în cazul apelurilor în afara reţelei şi reprezintă preţul pe care reţeaua apelată îl solicită pentru acceptarea apelului.

ANCOM urmează să notifice Comisia Europeană şi autorităţilor naţionale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene setul de măsuri propuse, împreună cu motivele care stau la baza acestor măsuri. Forul european şi celelalte autorităţi de reglementare vor putea transmite ANCOM comentarii şi observaţii în termen de o lună de la data notificării.

În prezent, pe piaţa de profil din România există, la jumătatea anului 2013, un număr de cinci furnizori de servicii de telefonie mobilă: Cosmote, Orange, RCS&RDS, Romtelecom şi Vodafone. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata