EUR
4,84 RON
(+0.02%)
USD
4,41 RON
(+0.1%)
GBP
5,40 RON
(+0.77%)
CHF
4,54 RON
(+0.55%)
BGN
2,48 RON
(-0.32%)
BYN
1,84 RON
(-0.04%)
CAD
3,19 RON
(-0.07%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,90 RON
(+1.04%)
JPY
0,04 RON
(+0.24%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.54%)

Cercetătorii ruşi cer interzicerea utilizării hormonilor în creşterea animalelor

Oameni de ştiinţă de la mai multe universităţi din Sankt Petersburg (Rusia) au sugerat ca crescătorii de animale din întreaga lume să renunţe cât mai urgent la utilizarea hormonilor pentru a putea furniza produse din carne mai sănătoase. Acest lucru este necesar pentru că practica actuală de utilizare a hormonilor poate cauza cancer în consumatorul final, fapt confirmat indirect de o serie de studii, scrie agrobiznes.md.

„Organismul uman conţine circa 600 de hormoni diferiţi. Într-un organism sănătos acestea sunt echilibrate, şi fiecare este responsabil pentru o funcţie specifică a organismului. Când hormonii sunt introduşi în organism dintr-o sursă externă, începe o confruntare în organism”, au declarat oameni de ştiinţă de la departamentul de nutriţie animală din cadrul Academiei de Medicină Veterinară din Sankt Petersburg.

„Aceşti hormoni dominanţi distrug în mod agresiv cele în minoritate, ceea ce afectează funcţionarea mitocondriilor care se află în interiorul celulelor organismelor vii, responsabile pentru producerea energiei. Celulele ori mor, ori suferă mutaţii, iar unele dintre ele se transformă în celule canceroase”, au adăugat oamenii de ştiinţă.

Consumul de carne cu un conţinut excesiv de hormoni poate duce şi la o serie de schimbări în sănătatea mintală a consumatorului. Barbaţii care consumă carne cu un conţinut ridicat de hormoni adaugaţi riscă să îşi crească sâni, să-şi piardă părul şi să sufere schimbări de personalitate – să devină mai sensibili şi nervoşi, susţin cercetătorii.

Carnea de la animalele tratate cu hormoni este în special periculoasă asupra copiilor, asupra femeilor însărcinate şi în timpul lactaţiei, cât şi asupra persoanelor în vârstă, a declarat Prof. Victor Zakrevski de la Departamentul de Igienă Alimentară din cadrul Universităţii de Medicină “Mechnikov” din Sankt Petersburg.

Rusia a demarat deja lupta împotriva utilizării hormonilor de creştere la animale, prin interzicerea importului de carne care conţine ractopamina. Experţii cred că acest pas este doar primul într-o serie de asemenea decizii. Multe ţări au interzis utilizarea excesivă a antibioticelor şi a aditivilor hormonali în creşterea animalelor, iar Rusia doreşte să le urmeze calea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata