EUR
4,84 RON
(-0.05%)
USD
4,27 RON
(+0.34%)
GBP
5,38 RON
(+0.07%)
CHF
4,55 RON
(-0.06%)
BGN
2,47 RON
(+0.25%)
BYN
1,75 RON
(+0.25%)
CAD
3,15 RON
(+0.13%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.15%)
JPY
0,04 RON
(+0.19%)
CZK
0,18 RON
(-0.07%)
INR
0,06 RON
(+0.59%)

Stresul, principalul factor care slăbeşte sistemul imunitar al oamenilor. Ce soluţii se recomandă?

Cu totii stim care este sistemul digestiv, si in linii mari cum functioneaza. Intelegem sistemul cardio-vascular ca pe o pompa cu vasele ei transportatoare, ii stim localizarea. Cunoastem cum se desfasoara respiratia, de la plamani pana la celule.

Dar cati dintre noi pot explica intr-o imagine limpede unde este localizat sistemul imunitar, elementele sale componente, ce functii si relatii are el ?

Intr-un articol de popularizare a medicinei naturiste nu ne putem permite sa intram in detalii. Se stie ca sistemul imunitar ne protejeaza in fata agentilor patogeni biologici: virusuri, bacterii, fungi, protozoare, helminti (viermi). Sa vedem cum anume.

 Sistemul imunitar se descrie sub raport functional, ca fiind alcatuit din doua parti: una innascuta si una dobandita.

Sistemul imunitar innascut cuprinde barierele naturale, situate la exterior sau in cavitati ce sunt in raport apropiat cu exteriorul (ex. gura, stomac), si componente sanguine nespecifice, de tip celular si chimic. Sistemul imunitar dobandit asigura imunitatea specifica prin anticorpi.

Barierele naturale sunt de tip fizic, biochimic si biologic.

Cea dintai bariera fizica este pielea, prin stratul sau superficial, care daca este integru nu permite patrunderea la interior a germenilor. Tot aici sunt prezente si substante protectoare, cum este lizozimul antibacterian din sudoare si perspiratie.

Bariera biologica externa este reprezentata de asa-numita „biota”, adica flora bacteriana habituala. Ea este alcatuita din bacterii prietenoase, care sunt de 10 ori mai numeroase decat celulele propriului organism. Protejeaza pe principiul „primul venit, primul servit”, adica ocupa intreaga suprafata a corpului, incat eventualele bacterii neprietenoase, patogene, pur si simplu nu mai au loc unde sa se dezvolte.

De aceea este atat de important ca produsele ce vin in contact cu pielea (igienice, cosmetice, …) sa nu dauneze florei, ci sa o prezerve. Biota se extinde si la interior, pe mucoasele din cavitati, de exemplu in intestine. Aici este sustinuta de alimente potrivite, precum polenul crud si iaurtul de calitate, care au o importanta incarcatura in lactobacili.

Mucoasele ce sunt in raport cu orificiile externe secreta si un mucus dens menit sa retina si sa elimine microbii prin fluxul sau natural, orientat spre exterior. In cavitatea bucala saliva contine substante antibacteriene, iar in stomac acizii tari secretati sunt o alta forma de protectie chimica in raport cu ceea ce omul inghite.

Agentii patogeni care au reusit sa treaca de aceste bariere si au ajuns in mediul intern se vor confrunta cu elementele celulare si biochimice ale imunitatii innascute.

In sangele circulant se afla leucocitele (celulele albe), componente ale sistemului imunitar intern. Dintre ele, unele sunt implicate in aceasta prima linie sanguina de aparare. Fagocitele inglobeaza in interiorul lor germenii patogeni, apoi ii distrug.

Celulele NK adica „Natural Killer” recunosc celulele infectate cu virusi si celule tumorale, se fixeaza pe ele si le „injecteaza” cu substante distrugatoare. Mastocitele contin granulatii cu substante chimice pe care le deverseaza asupra patogenilor.

Componenta biochimica a imunitatii innascute este reprezentata de complementul seric si citokine. Complementul seric cuprinde o serie de cel putin 20 de proteine ce invaluie germenii patogeni spre a atrage fagocitele care ii distrug. Citokinele sunt substante produse de celule variate din intreg organismul, si sunt implicate in declansarea inflamatiilor si atragerea celulelor imunitare.

A doua mare componenta este sistemul imunitar dobandit (adaptativ). Acesta intervine cand sistemul imunitar innascut nu a fost suficient pentru eliminarea unui germen patogen. In mod natural cuprinde celule limfocitare (T si B) si substantele pe care acestea le elaboreaza, anticorpii. Acesti anticorpi sunt niste proteine specializate, cu rol de identificare si neutralizare a patogenilor, de care se fixeaza la nivelul unor componente specifice lor, numite antigeni.

 

Dar unde se afla pana la urma sistemul imunitar ?

Fara un sediu central, si un loc bine precizat, medicina il defineste ca sistem limfoid.

Anatomic se descriu sistemul limfoid primar alcatuit din maduva osoasa hematopoietica (hematogena) si timus, si sistemul limfoid secundar ce cuprinde splina, ganglionii limfatici, placile Peyer si alte formatiuni limfoide raspandite in corp.

In maduva osoasa rosie hematopoietica (gr.: haima – sange; poiesis – producere) sunt produse toate tipurile de celule sanguine. Ea se afla la varsta tanara in toate oasele, iar la varsta adulta in oasele late.

Timusul are un rol fundamental in imunitate prin intretinerea producerii si maturizarea limfocitelor tip „T”. Spre varsta adulta se atrofiaza, iar maturizarea limfocitelor T este preluata de organele limfoide periferice.

Dintre organele limfoide mentionam splina, nu fara un oarecare amuzament fata de pretentiile de stiintificitate ale medicinei oficiale.

Un organ ale carei functii sunt considerate incomplet elucidate, dar care joaca un rol major in imunitate prin producerea directa si stocarea de limfocite, fagocite, monocite, cat si de anticorpi. De asemenea produce si stocheaza hematii si trombocite. Ca organ energetic, medicina traditionala chineza ii confera o pozitie centrala. Rezectia uneori grabita a splinei din varii motive, marcheaza sever sistemul imunitar si afecteaza durata si calitatea vietii oricarui om.

 Ganglionii limfatici sunt noduli situati pe traiectul vaselor ce dreneaza interstitiile. In ei se multiplica limfocitele T si B mature circulante, si se diferentiaza celulele NK. Un motiv care ar trebui sa fie suficient pentru orice pacient oncologic si orice chirurg sa extirpe un numar cat mai mic de ganglioni… Aici sunt retinute celulele canceroase care au plecat din tumoarea principala. Daca lipsesc ganglionii, ulterior celulele canceroase migrate au cale libera spre sange.

Din sistemul limfoid secundar mai fac parte amigdalele palatine cat si o vasta retea de tesut limfoid la nivelul mucoaselor (tubul digestiv, tractul genito-urinar, etc.) sau in jurul ramificatiilor arteriale (pulpa alba). In aceeasi logica cu a ganglionilor limfatici, eliminarea grabita a amigdalelor palatine poate conduce la complicatii ulterioare; racelile coboara repede la bronhii si plamani, in loc sa ramana cantonate in faringe. Se observa ca practic toate interfetele corpului pe unde pot patrunde bio-patogeni, sunt gardate de insule ale sistemului limfoid.

Sistemul imunitar mai are un mare rol despre care prea putin se vorbeste, pe langa cel de aparare. La fiecare doi ani, datorita innoirii celulelor in cursul proceselor de intretinere din intreg organismul, fiecare dintre dvs. este complet nou din punct de vedere biologic. Dvs. aveti constiinta faptului ca sunteti aceeasi persoana, prin informatiile si experientele acumulate.

Dar pana la varsta maturitatii, organismul dvs. s-a schimbat din punct de vedere celular in intregime, de un mare numar de ori.

Acest lucru s-a petrecut fara probleme datorita sistemului imunitar, care a eliminat deseurile celulare rezultate din apoptoza fiziologica.
Complexitatea sistemului imunitar face ca el sa fie unul extrem de performant. Pe de alta parte aceasta masinarie deosebita, prin multitudinea de componente este susceptibila a fi sever influentata de diversi factori.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata