Venituri de aproape 15 miliarde lei raportate de furnizorii de pe piaţa comunicaţiilor electronice din România, în 2012

Veniturile obţinute de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice care activează în România au însumat 14,83 miliarde de lei, în 2012, în creştere cu 0,2% faţă de anul anterior, informează, luni, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/.

 Conform datelor raportate de furnizorii de pe piaţa comunicaţiilor electronice, veniturile totale obţinute din furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii electronice au ajuns la 3,3 miliarde de euro (14,83 miliarde lei), anul trecut, în timp ce veniturile înregistrate pe piaţa cu amănuntul a reprezentat 76% din veniturile totale, în creştere cu 1,8% faţă de anul 2011.

Potrivit ANCOM, veniturile obţinute din furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii electronice la nivelul pieţei cu amănuntul au atins valoarea de 11,25 miliarde lei, din care 5,45 miliarde lei au fost obţinute din servicii de telefonie mobilă, 2,16 miliarde lei din servicii de acces la internet, 1,58 miliarde lei din servicii de retransmisie a programelor media audiovizuale, iar 1,44 miliarde lei din servicii de telefonie fixă.

Cea mai importantă creştere a fost înregistrată de veniturile din furnizarea serviciilor de acces la internet (17,4% faţă de anul 2011), o majorare semnificativă fiind înregistrată de veniturile din servicii de acces la internet la puncte mobile, respectiv 45,3%, până la valoarea de 854 de milioane de lei, în anul 2012.

De asemenea, cele mai importante ponderi în structura veniturilor obţinute la nivelul pieţei cu amănuntul provin din furnizarea serviciilor de telefonie mobilă (37%), din furnizarea de servicii de acces la internet (aproximativ 15%) şi din furnizarea serviciilor de retransmisie a programelor media audiovizuale liniare (11%).

Veniturile din furnizarea de servicii de comunicaţii electronice la nivelul pieţei de gros au scăzut, în 2012, cu 4,4% comparativ cu anul precedent, până la 3,59 miliarde lei. În plus, veniturile din interconectarea cu alte reţele publice fixe/mobile pentru servicii de tranzit şi terminare a apelurilor la puncte fixe au ajuns la 546 milioane lei, în scădere cu 5% faţă de anul precedent.

Pe de altă parte, veniturile obţinute din interconectarea cu alte reţele publice fixe/mobile pentru servicii de tranzit şi terminare a apelurilor la puncte mobile au scăzut cu 10%, ajungând la 1,94 miliarde lei.

Raportul de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România pentru prima jumătate a acestui an a fost realizat pe baza datelor raportate de către furnizorii de servicii de comunicaţii electronice, care au desfăşurat activităţi comerciale în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2013, respectiv de către furnizorii de servicii de comunicaţii electronice care au înregistrat venituri în anul 2012.

ANCOM este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.