ICR – între mandatul controversat al lui Andrei Marga şi proiectele lui Lilian Zamfiroiu

Institutul Cultural Român s-a aflat şi în 2013 în centrul atenţiei, acest an fiind unul al schimbării la vârful ICR.

Numit la şefia Institutului în toamna lui 2012, liberalul Andrei Marga, fost ministru de Externe în Cabinetul Ponta, a început reorganizarea instituţiei, la începutul anului care se încheie, acesta continuând anunţata înnoire a personalului în institutele culturale din străinătate şi lansând concursuri pentru ocuparea acestor posturi.

Anunţarea însă a numirii unora dintre referenţii şi directorii filialelor ICR din străinătate, în avans faţă de data comunicată iniţial de ICR, a generat, în ianuarie, nemulţumiri şi comentarii critice atât la adresa celor care au câştigat concursul, cât şi la modul în care s-a realizat selecţia candidaţilor, ICR fiind acuzat de lipsă de transparenţă în organizarea şi desfăşurarea examenului.

În replică la aceste acuzaţii, conducerea ICR a precizat că „în pofida a ceea ce perorează unii, Comisia a respectat riguros regulamentul”, „proba interviu pentru toţi candidaţii nefiind prevăzută în niciun regulament”, „interviul fiind prevăzut pentru cei care s-au calificat în faza finală şi care nu puteau fi departajaţi altfel”.

*** Organizarea filialelor ICR

O altă decizie a noii conduceri a ICR a fost organizarea filialelor Institutului în provinciile istorice ale României, în acest sens, la începutul anului 2013, aceasta anunţând că începând cu data de 14 ianuarie va inaugura o serie de astfel de filiale.

Filiala Moldova, cu sediul la Iaşi (director: Cassian Maria Spiridon; director adjunct: Marius Chelaru), urma să fie inaugurată în ziua de 14 ianuarie, Filiala Dobrogea, cu sediul la Tulcea, în 17 ianuarie, iar Filiala Banat-Crişana, cu sediul la Arad (director: Gheorghe Schwartz; director adjunct: Lucian Alexiu), în 24 ianuarie. De asemenea, Filiala Oltenia – Gorj, cu sediul la Târgu-Jiu (director: Ion Deaconescu; director adjunct: Marilena Pârvulescu), urma să fie inaugurată în 25 ianuarie, Filiala Maramureş, cu sediul la Baia Mare (director: Florica Bud), în 14 februarie, Filiala Transilvania, cu sediul la Cluj-Napoca (director: Irina Petraş, director adjunct: Pompei Cocean), în 15 februarie şi Filiala Oltenia – Dolj, cu sediul la Craiova (director: Gabriel Coşoveanu; director adjunct: Marcel Voinea), în 22 februarie.

Şi această decizie a fost una controversată, existând voci care argumentau ineficienţa unei astfel de măsuri, lipsa fondurilor şi a spaţiilor.

*** Reorganizarea Editurii ICR

Tot la începutul anului, ICR anunţa reorganizarea Editurii ICR sub conducerea directoarei Mariana Bulei şi acordarea de sprijin financiar şi logistic pentru o nouă dezvoltare a editurii, aceasta urmând a se realiza prin mărirea producţiei editoriale (efectiv de lucrări şi tiraje); aplicarea unui sistem flexibil de finanţare, combinând contribuţii ale ICR şi resurse ale autorilor şi sponsorilor, resurse publice şi resurse private; extinderea cooperării cu edituri din spaţiul Uniunii Europene şi cu edituri din alte ţări şi tipărirea pe scară sporită de traduceri de scrieri ale autorilor din România.

*** Dispută pe bugetul ICR

La finele lunii ianuarie, Comisiile parlamentare reunite pentru cultură au avizat pozitiv bugetul ICR pentru 2013 în forma propusă de Guvern, care prevedea un buget aproape identic cu cel de anul trecut.

Cu acel prilej, Andrei Marga a subliniat că nu ascunde faptul că îşi doreşte mărirea bugetului, care ar fi de dorit să ajungă la 45 de milioane de lei. Marga a promis că, în ceea ce priveşte filialele ICR locale, acestea „nu consumă buget”.

Senatorul Sorin Roşca Stănescu a atras atenţia că o cerere de mărire a bugetului ICR ar fi trebuit discutată anterior dezbaterii cu membrii comisiei, astfel încât aceştia să propună eventuale amendamente. Şi senatorul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei de cultură, a atenţionat că ICR nu trebuie să aibă parte de un buget dedicat diaspora, Institutul trebuind să se concentreze pe promovarea culturii române în rândul cetăţenilor străini şi nu al românilor.

*** Apariţia volumului „Cultură, democraţie, modernizare” de Andrei Marga – nou subiect de controverse

Apariţia volumului „Cultură, democraţie, modernizare” de Andrei Marga a fost un nou subiect de controverse, conducerea ICR fiind acuzată că a finanţat cu 2.499 de lei, din bugetul public, publicarea unei cărţi semnate de către preşedintele instituţiei.

ICR a precizat atunci că decizia de a publica volumul „Cultură, democraţie, modernizare” a fost luată de către Consiliul Director al instituţiei, volumul având caracter promoţional, iar Andrei Marga nebeneficiind în niciun fel de pe urma publicării lucrării. Potrivit ICR, cartea nu avea un preţ de vânzare, ci doar unul de gestiune, valabil pentru orice material promoţional editat de ICR.

*** Primul număr al publicaţiei lunare „The Romanian Book Review”

În a doua parte a lunii februarie, ICR lansa primul număr al publicaţiei lunare „The Romanian Book Review”; publicată în limba engleză, revista avea ca scop declarat popularizarea apariţiilor de toate genurile de pe piaţa editorială românească, adresându-se publicului din străinătate, precum şi potenţialilor editori şi traducători de volume în alte ţări. Editorialul inaugural al primului număr era semnat de Andrei Marga, scriitorii incluşi în revistă fiind: Constantin Abăluţă, Gabriela Adameşteanu, Radu Aldulescu, Ştefan Bolea, Cosmin Budeancă, Mihai Chiper, Marius Chivu. Cu 12 pagini full color, „The Romanian Book Review” urma a fi difuzată gratuit prin reţeaua ICR din străinătate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.