Kovesi: În Europa nu o să vedem o ţară în care parlamentarii sunt excluşi să răspundă pentru infracţiuni legate de serviciu

Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat marţi la Adevărul Live că în Europa nu vom întâlni o ţară în care parlamentarii sunt excluşi din categoria persoanelor care pot să răspundă pentru infracţiuni legate de serviciu.

Întrebată despre ultimele modificări ale Codului Penal şi dacă în alte ţări din Europa parlamentarii sunt funcţionari publici, şeful DNA a precizat: „Au acelaşi regim din punct de vedere al legii penale ca toţi cetăţenii. Nicăieri în Europa nu o să întâlnim o astfel de dispoziţie cum este cea pe care o vedem în acest proiect de lege, că el, până la urmă, este un proiect de lege,(…) nu a fost promulgată, nu a intrat în vigoare, deci nicăieri în Europa nu o să vedem o ţară în care parlamentarii sunt excluşi din categoria persoanelor care pot să răspundă penal pentru infracţiuni legate de serviciu”.

Kovesi a explicat că acesta este un principiu constituţional şi un principiu prevăzut şi în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului – „cetăţenii sunt egali în faţa legii”.

„Deci acest principiu trebuie să fie respectat şi de toate dispoziţiile care reglementează normele şi procedurile în care poţi să răspunzi pentru fapte de serviciu în România. Deci nu regăsim o astfel de dispoziţie nicăieri în Europa. Găsim la parlamentari diverse imunităţi în legislaţiile naţionale şi cum este şi în Tratatul de la Lisabona în ceea ce priveşte imunităţile europarlamentarilor, dar sunt aceleaşi imunităţi ca şi în România, pentru declaraţii politice făcute în cadrul parlamentului, în niciun caz nu o să găsim o imunitate pentru situaţiile în care se comit fapte de corupţie”, a subliniat procurorul şef al DNA.

Ea a menţionat că, de la adoptarea de săptămâna trecută a acestor modificări, nu s-a solicitat DNA un punct de vedere şi reprezentanţii acestei instituţii nu au fost chemaţi la Parlament

” Nu, absolut nimeni nu ne-a cerut niciun punct de vedere, sigur, noi ne-am făcut cunoscut punctul de vedere, am pus un comunicat de presă, am acordat câteva interviuri, nu am fost consultaţi, nu am contactaţi, nu ni s-a cerut punctul de vedere”, a mai arătat Kovesi.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!