EUR
4,85 RON
(0%)
USD
4,34 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(0%)
CHF
4,56 RON
(0%)
BGN
2,47 RON
(0%)
BYN
1,68 RON
(0%)
CAD
3,10 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,68 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(0%)

 

Ungaria: Curtea Supremă a decis că împrumuturile în valută sunt legale

Împrumuturile în valută şi contractele de creditare asociate sunt legale, iar clientul trebuie să suporte riscurile legate de fluctuaţiile cursului de schimb, a decis luni Curtea Supremă a Ungariei /Kuria/, transmite MTI.

Decizia Curţii Supreme este obligatorie pentru instanţele juridice inferioare.

Potrivit Directorului departamentului civil de la Curtea Supremă a Ungariei, Gyorgy Wellmann, clienţii care au luat un credit în valută au beneficiat de condiţii mai bune decât cele aplicabile creditelor în monedă locală şi, în consecinţă, clienţii ar trebui să suporte riscurile implicate. ‘Procesele nu sunt un mijloc adecvat pentru soluţionarea evoluţiilor economice‘, a apreciat Gyorgy Wellmann.

În tribunalele din Ungaria există sute de procese intentate împotriva băncilor de clienţi care au luat credite în valută. Acest tip de împrumuturi, majoritatea în franci elveţieni, erau populare înaintea crizei din 2008 deoarece erau mai ieftine decât cele în forinţi. În ultimii ani însă aceste credite au devenit o povară din cauza deprecierii forintului în raport cu francul elveţian. Potrivit Băncii centrale a Ungariei, în prezent există aproximativ un milion de contracte ipotecare în valută, în valoare de 3.500 miliarde de forinţi (15,92 miliarde de dolari). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata