EUR
4,85 RON
(-0.23%)
USD
4,34 RON
(+1.23%)
GBP
5,41 RON
(-0.1%)
CHF
4,56 RON
(+0.23%)
BGN
2,47 RON
(-0.03%)
BYN
1,68 RON
(+1.23%)
CAD
3,10 RON
(+0.67%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,68 RON
(-0.38%)
JPY
0,04 RON
(+1.07%)
CZK
0,18 RON
(+0.29%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

TOP 20 cei mai mari poluatori mondiali. Primul de pe listă este… Chevron!

Un studiu realizat de cercetătorul Richard Heede asociat grupului ecologist Climate Accountability Institute (Institutul de la responsabilitate climatică) devoalează că 90 de companii care produc gaze cu efect de seră domină această piaţa de zeci şi chiar sute de ani. În fruntea listei se află companiile petroliere Chevron, ExxonMobil, BP şi Shell, companii care “cuceresc” anual noi arealuri geografice în care atmosfera mai este respirabilă.

Cine va opri expansiunea acestora? Sunt şanse că interesele financiare şi politice din spatele acestor multinaţionale să fie subsumate interesului general? Îşi vor pune semnătura aceste companii pe actul de deces al Planetei? Iată doar câteva întrebări la care încearcă să răspundă întreaga lume dar care, deocamdată, nu par a-şi găsi răspunsul.

 Dănuţ Dudu

  • Primii 20 de poluatori mondiali

Două treimi din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră acumulate în atmosfera Pământului de la debutul revoluţiei industriale sunt generate de doar…90 de companii!

Aceasta este concluzia studiului efectuat de Richard Heede (unul dintre cei mai reputaţi cercetători în probleme de mediu), studiu publicat în luna noiembrie în cadrul revistei ştiinţifice “Climatic Change. Acest studiu evaluează cantitatea de CO2 şi de metan emisă de marii producători privaţi şi publici de petrol brut, gaz natural, cărbune şi ciment în perioada 1751-2010.

“90% de societăţi de pe lista principalilor emitenţi de gaze cu efect generează 63% din totalul mondial cumulat de metan şi dioxid de carbon emis în perioada 1751 – 2010, ceea ce înseamnă aproximativ 914 miliarde tone de Co2” devoala publicaţia britanică “The Guardian”.

Cu excepţia a şapte producători de ciment restul companiilor sunt din zona energetică, încadrându-se în arealul producătorilor de cărbune, petrol şi gaz. (din motive ergonomice ne vom rezuma a prezenta doar topul primilor 20 de mari poluatori fără însă a minimaliza astfel rolul celorlalte 70 de companii)

Pe primele 5 poziţii se situează giganţii petrolieri americani Chevron (3,5 % din totalul emisiilor) şi ExxonMobil (3,2 %), compania britanică BP (2,4 %), cea olandeză Shell (2,1 %) şi cea americană ConocoPhillips (1,1 %). Doar acestea reprezintă 12,5% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial!!!

În acelaşi timp, studiul subliniază că jumătate din emisiile celor 90 “mari poluatori” au fost înregistrate după 1986, an care a marcat creşterea explozivă a utilizării combustibililor fosili, trend de creştere care s-a accelerat îngrijorător în ultimele trei decenii.

Conform celor de la Greenpeace “analiza lui Heede permite identificare poluatorilor care trebuie să-şi reducă emisiile şi să se angajeze că nu vor mai extrage resurse care până acum nu au fost exploatate”.

În actualul ritm lumea îşi va epuiza în 30 de ani “bugetul său de carbon” ceea ce echivalează cu faptul că masa de dioxid de carbon (CO2) va permite intrarea schimbărilor climatice în zona de alarmă de 2 grade Celsius – atrăgeau atenţia, în septembrie 2012, membrii Grupului de Experţi Interguvernamentali pe probleme de Climă (GIEC)). “Este deja prea târziu” estima secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.” Modelul nostru de consum este incompatibil cu sănătatea planetei” concluziona amar acesta.

“Lăsaţi hidrocarburile în sol pentru a evita haosul climatic a fost sloganul reuniunii din 23 noiembrie desfăşurare la Varşovia, reuniune care a avut rolul de a renegocia prevederile acordului de la Kyoto.

(Reamintim că protocolul de la Kyoto este un tratat internaţional referitor la emisia gazelor cu efect de seră şi care se adăugă coonventiei-cadru al ONU referitoare la schimbările climatice. Ţările semnatare se întâlnesc anual începând cu 1995. Protocolul face trimitere la reducerea în perioada 2008-2015 cu 5% – faţă de 1998 – a emisiilor a şase gaze cu efect de seră: dioxid de carbon, metan, protoxidul de azot şi trei substitute ale chlorofluorocarbonului).

Reuniunea de la Varşovia din acest an s-a soldat cu un eşec lamentabil sintetizat cel mai bine de negociatorul Bangladesh ului: Nu facem altceva decât să spargem seminţe!”.

 

  • Naţiuni în topul poluatorilor

Nici la nivel naţional lucrurile nu stau mai bine, studiul realizat de Heede permiţând o stratificare geopolitică a marilor poluatori. Astfel dintre cei 90, 21 îşi au sediul în SUA, iar 17 sunt europeni (5 în Marea Britanie, 3 în Germania, 2 în Franţa, în Italia şi Elveţia, câte unul în Olanda, Spania şi Austria). Acestora li se alătura 6 canadiene, 2 ruse şi câte una în Australia, Japonia, Mexic şi Africa de Sud.

Dacă este să ne referim la contribuţia globală la emisia gazelor cu efect de seră clasamentul acestora ar arăta ca cel de mai jos:

După cum se poate observa 7 ţări (datorită schimbărilor politice Fosta URSS şi Federaţia Rusă, precum şi Cehoslovacia împreună cu Republica Cehă apar de două ori în componenţa topului) conduc detaşat în acest top cumulând, în perioada studiată, nu mai puţin de 21,5% din totalul de gaze cu efect de seră emise la nivel planetar.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata