Salariul mediu brut lunar în Belgia este de 3.192 euro

Două treimi dintre belgieni câştigă sub salariul mediu brut lunar, care este de 3.192 de euro în Belgia, arată datele institutului de statistică Statistics Belgium (StatBel), care a analizat veniturile salariale din 2010 şi 2011, relatează cotidianul Le Soir în ediţia sa electronică de joi.

Potrivit sursei citate, diferenţele de salarii sunt foarte mari în funcţie de regiuni. În capitală se înregistrează cel mai mare salariu mediu brut lunar, de 3.694 euro, cu 16% mai mare decât media naţională. La polul opus se situează regiunea Thuin, unde salariul mediu brut lunar al unui muncitor este de 2.593 de euro.

Citeste si:  Vinurile româneşti încearcă să cucerească Europa

Directorii (8.610 euro), managerii din domeniul IT şi comunicaţii (6.725 euro) şi managerii din serviciile administrative (6.527 euro) au cele mai mari salarii medii brute lunare, în timp ce veniturile medii brute lunare cele mai mici sunt înregistrate în rândul chelnerilor şi barmanilor (2.084 euro), coafezelor şi esteticienelor (2.090 euro) şi menajerelor (2.109 euro).

De asemenea, salariul variază şi în funcţie de vârstă. Astfel, salariaţii de peste 60 de ani câştigă cu 31% mai mult decât media naţională. Această diferenţă creşte cu 109% dacă se ia în calcul salariul mediu lunar al salariaţilor mai tineri de 20 de ani.

Citeste si:  Pogea: Bugetul de stat pe 2010 trebuie aprobat cu deficit de 5,9%

Totodată, nivelul de studii se reflectă de asemenea în nivelul veniturilor. Astfel, un absolvent de facultate care deţine o licenţă câştigă deja cu 9% mai mult decât media naţională. Această diferenţă atinge 55% în cazul salariaţilor care deţin un master. În 2010, salariul mediu brut lunar pentru un muncitor cu normă întreagă era de 2.965 euro în Belgia. Doar alte patru ţări din UE ofereau un salariu mai mare, respectiv Finlanda, Irlanda, Luxemburg şi Danemarca. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close