Paşii făcuţi de oamenire în 2013 în explorarea spaţiului cosmic – China readuce Luna în centrul atenţiei

Spaţiul este „ultima frontieră”, dar o frontieră ce trebuie explorată şi exploatată continuu în condiţiile în care avem obligaţia de a supravieţuit ca specie, dincolo de pericolele imediate care ameninţă planeta noastră, aşa cum sunt, spre exemplu, încălzirea globală şi terminarea resurselor în contextul suprapopulării planetei, dar şi de pericolele cosmice, aşa cum ar fi exploziile de raze gamma, impactul cu asteroizi sau comete şi, în ultimă instanţă, moartea Soarelui, reactorul nuclear care asigură energia sistemului nostru solar.

Anul 2013 a fost unul bogat în evenimente şi descoperiri astronomice atât pentru puterile spaţiale consacrate – SUA, Rusia şi Europa, dar şi pentru noile puteri emergente din domeniul spaţial, China, Japonia şi India.

 

  • China readuce Luna în centrul atenţiei, iar India, Japonia şi chiar şi Iranul îşi dezvoltă programe proprii de cercetare spaţială

Dacă până acum am adus în discuţie pericolul reprezentat de asteroizi pentru viaţa de pe Pământ dar şi potenţialul ştiinţific şi chiar economic al explorării acestora, precum şi ideea, poate puţin trăznită de „a călători” cu ajutorul lor, ar trebui să ne oprim puţin şi asupra Lunii, satelitul natural al Pământului şi probabil primul avanpost extraterestru al omenirii, într-un viitor nu foarte îndepărtat, de unde, profitând de gravitaţia mult mai redusă decât cea de pe Terra, ar putea fi lansate viitoarele misiuni cu om la bord către Marte.

Canadianul Chris Hadfield, fost astronaut al NASA, a prevăzut că va exista o bază umană permanentă pe Lună în următorii 30 – 40 de ani, iar o primă bază umană pe Marte va fi amenajată în cel mult 70 de ani. Chirs Hadfield este de părere că lucrările de construcţie a unei baze selenare vor începe în aproximativ 15 ani, după ce Staţia Spaţială Internaţională (ISS) va fi dezafectată. Acest lucru va fi posibil prin colaborarea dintre SUA, Europa, Rusia, ţări cu experienţă în domeniul spaţial, şi respectiv India şi China, ţări emergente în acest domeniu care au lansat însă nişte ambiţioase programe spaţiale.

Directorul Institutului de Studii Spaţiale al Academiei de Ştiinţe din Rusia, Lev Zelionîi, este de aceeaşi părere. Luna trebuie recucerită dacă vrem să explorăm şi dincolo de „curtea din faţa casei” care este orbita pe care se află ISS în jurul Pământului.

„Într-o anumită măsură, Luna poate fi considerată al şaptelea continent al Terrei. Aş vrea să fac următorul pronostic: la mijlocul secolului XXI se va înteţi lupta concurenţială pentru cucerirea zonelor din apropierea polilor Lunii şi pentru posibilitatea înfiinţării unei baze selenare, luptă ce va aminti de cea pentru platforma continentală arctică, care a devenit în prezent zonă de interese economice pentru multe ţări’, declara în luna decembrie cercetătorul rus.

Omul de ştiinţe rus a amintit că, la ora actuală, în Rusia a fost elaborat un foarte serios program de cercetare a Lunii. Acesta prevede lansarea unui aparat orbital şi a două aparate de aselenizare, care ar urma să ia mostre de sol de la polii nordic şi sudic ai Lunii.

Dacă NASA are în vedere revenirea pe Lună, iar Agenţia Spaţială Rusă îşi propune începerea acestui ambiţios program de studiere a satelitului nostru natural, iată că o putere spaţială emergentă, China, se poate deja lăuda cu prima sa aselenizare a unui rover robotizat de explorare.

Sonda spaţială chineză Chang’e-3, care transportă primul vehicul de explorare lunară al Chinei, numit ‘Iepurele de jad’, a aselenizat cu succes în ziua de 14 decembrie, marcând o premieră pentru China care s-a alăturat astfel binomului SUA – Rusia aflat încă de la început în competiţie pentru explorarea spaţiului. Astfel, China a devenit cea de-a treia naţiune care reuşeşte să aselenizeze, după SUA şi Rusia.

‘Iepurele de jad’ este un dispozitiv utilizabil pe orice teren, cu şase roţi, dotat cu aparatură electronică şi cântărind aproximativ 120 kg. Potrivit Institutului de cercetări pentru sisteme aerospaţiale din Shanghai, ‘Iepurele de jad’ poate urca pe pante înclinate până la 30 de grade şi poate dezvolta o viteză de 200 m pe oră.

‘Iepurele de jad’ are misiunea să efectueze analize ştiinţifice, în special geologice. Dotat cu panouri solare pentru a-şi furniza energie, el va trimite spre Terra imagini tridimensionale ale mediului pe care-l explorează.

Dar nu numai Beijingul este preocupat să-şi întărească poziţia ca putere spaţială, ci şi alte ţări au demarat ambiţioase programe spaţiale. Una dintre ele, în mod surprinzător, este Iranul, ţară mai degrabă cunoscută în ultimul timp pentru criza declanşată de programul său nuclear. Astfel, Iranul a anunţat tot în luna decembrie că a trimis a doua maimuţă în spaţiu în cadrul unui program ce are drept scop ultim plasarea unui astronaut propriu pe orbită. Maimuţa ar fi revenit pe Pământ în condiţii de siguranţă. Teheranul a anunţat că a trimis prima maimuţă în spaţiu în luna ianuarie, ajungând la o altitudine de 120 de km.

Japonia, ţară cu unele dintre cele mai moderne tehnologii din lume, nu putea lipsi din peisajul explorărilor spaţiale. Agenţia spaţială niponă, JAXA, a lansat pe orbită în luna septembrie primul său telescop spaţial, Sprint-A (Hisaki), destinat observării planetelor din sistemul solar. Sprint-A (Spectroscopic Planet Observatory for Recognition of Interaction of Atmosphere) este primul telescop spaţial dedicat observării mediului unor planete din sistemul solar (Venus, Marte şi Jupiter).

O altă ţară care s-a dedicat unui ambiţios program spaţial este India, care vizează direct studiul planetei Marte. India a lansat la 1 decembrie sonda Mars Orbiter care urmează să ajungă pe orbita lui Marte în luna septembrie 2014. India are ambiţia de a intra în istorie drept prima ţară din Asia care are un satelit pe orbita Planetei Roşii. Proiectată şi fabricată într-un timp record, sonda Mars Orbiter, de culoare roşie, asemenea planetei Marte, şi având dimensiunea unui autoturism, este dotată cu senzori de măsurare a prezenţei metanului în atmosfera Planetei Roşii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.