EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Rusia a cumpărat titluri de stat ucrainene în valoare de 3 miliarde de dolari, a anunţat premierul Medvedev

Rusia a cumpărat titluri de stat ucrainene în valoare de 3 miliarde de dolari pentru a susţine economia acestei ţări, a anunţat marţi premierul rus Dmitri Medvedev, transmite Associated Press.

Ministrul rus de finanţe Anton Siluanov a indicat luni că operaţiunea a fost efectuată vineri şi transferul definitiv al fondurilor urmează să aibă loc cel mai probabil marţi.

Tranzacţia survine pe fondul deciziei neaşteptate de luna trecută a preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici de a renunţa la acordul de asociere cu Uniunea Europeană, urmat de ample proteste în stradă, dar şi de acorduri cu omologul său rus Vladimir Putin privind reducerea preţului la gaz pentru Ucraina şi cumpărarea de titluri de stat ucrainene în valoare de 15 miliarde de dolari.

Dacă opoziţia ucraineană a denunţat ‘amanetarea’ ţării în favoarea Rusiei, premierul de la Kiev, Mikola Azarov, susţine că acordurile financiare cu Moscova au tras Ucraina de pe marginea prăpastiei.

Dmitri Medvedev, care s-a întâlnit marţi la Moscova cu omologul său ucrainean, nu a anunţat o dată pentru următorul transfer de fonduri în contul acordului cu Kievul de la 17 decembrie. Investitorii au criticat decizia Rusiei de a cumpăra din datoria publică a Ucrainei şi au atras atenţia că guvernul rus nu are voie, legal, să investească fonduri de stat în titluri cu nivel ridicat de risc. Agenţiile de rating au plasat Ucraina în zona calificativelor tip junk (nerecomandat pentru investiţii). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata