Retrospective 2013 – MApN: Prima rată pentru avioanele F-16, plătită; lucrările la baza Deveselu, demarate

Ministerul Apărării Naţionale, în numele Guvernului României, a încheiat, în acest an, contractul cu Portugalia pentru achiziţia avioanelor F-16, reuşind să plătească prima rată din valoarea contractului, şi a demarat lucrările la baza Deveselu pentru scutul antirachetă, eveniment la care au fost prezenţi şi oficiali americani.

Anul 2013 a fost unul benefic pentru MApN şi prin prisma relaţiilor internaţionale, asta pentru că ministrul Mircea Duşa a avut mai multe întâlniri cu americanii în cadrul unei vizite oficiale în SUA unde s-a discutat despre planificarea NATO, avioanele multirol care vor intra în dotarea Forţelor Aeriene, scutul antirachetă de la Deveselu şi Afganistan post-2014.

Totodată, Ministerul Apărării, alături de Ministerul Afacerilor Externe, a reuşit, în acest an, să gestioneze cu succes două incidente care au pus pe jar autorităţile din România: accidentul rutier din Muntenegru, unde mai mulţi români şi-au pierdut viaţa, trupurile acestora fiind repatriate cu aeronave militare, şi cel din Ungaria unde alţi 18 cetăţeni români au fost grav răniţi, necesitând transportul către spitalele din Bucureşti.

*** România a plătit prima rată pentru avioanele F-16: 100 de milioane de euro din totalul de 628 milioane euro

La începutul lunii octombrie, ministrul Mirea Duşa anunţa că România a plătit prima tranşă, în valoare de 100 milioane euro, pentru achiziţionarea avioanelor F-16 de la portughezi.

Programul de înzestrare cu avioane multirol a început în această toamnă, în Portugalia, prin modernizarea aparatelor de zbor pe care România urmează să le achiziţioneze. Primul avion de tip F-16 va ajunge în ţară după anul 2015, conform protocolului.

Citeste si:  Ministerele vor realiza documentaţia pentru recalcularea pensiilor militare

De asemenea, aproximativ 80 de piloţi, ingineri şi tehnicieni au mers în Portugalia pentru a efectua pregătirea necesară pe noile avioane de luptă.

România va achiziţiona o escadrilă de 12 avioane F-16 la mâna a doua, din Portugalia. Noile aparate de zbor vor putea fi folosite de către Forţele Aeriene din anul 2017, atunci când va expira resursa de zbor a avioanelor MIG 21 Lancer.

Pe 19 iunie, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind achiziţionarea de avioane multirol, act normativ care a fost la sfârşitul lunii iunie adoptat şi de Camera Deputaţilor. Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, la jumătatea lunii iulie, legea care prevede achiziţia de avioane multirol.

*** Lucrările pentru scutul antirachetă de la Deveselu, demarate în prezenţa americanilor

Lucrările principale de construcţie la Facilitatea de apărare antirachetă din Baza militară Deveselu au fost inaugurate la sfârşitul lunii octombrie, în cadrul unei ceremonii la care au participat, alături de ministrul Apărării, Mircea Duşa, adjunctul secretarului apărării al SUA pentru politica de apărare, James Miller, şi secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow.

Ministrul Mircea Duşa a vizitat, la începutul lunii octombrie, întreprinderea din SUA care realizează interceptorii pentru baza de la Deveselu, echipamente care urmează să sosească în România anul viitor.

Potrivit MApN, valoarea cheltuielilor pe care le va derula partea română pentru baza militară de la Deveselu, până când aceasta va deveni operaţională, se ridică la aproximativ 40 de milioane lei, în cursul acestui an cheltuindu-se aproximativ 5 milioane de lei.

Citeste si:  Gigi Becali şi Victor Babiuc, achitaţi în dosarul schimbului de terenuri cu MApN; DNA va face recurs

Totodată, din bugetul naţional s-au mai cheltuit circa 10 milioane lei pentru realizarea diferitelor lucrări în comuna Deveselu, cum ar fi introducerea sistemelor de apă, canalizare, modernizarea drumului care face legătura între unitatea militară şi drumul naţional.

Despre proiectul de la Deveselu, Mircea Duşa a discutat şi cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, aflat în luna mai într-o vizită oficială la Bucureşti.

În acel context, ministrul afirma că „promovarea unei politici europene de apărare şi securitate de succes poate fi realizată doar de către o Europă puternică şi deschisă”.

Totodată, Duşa declara, în luna martie, într-un interviu acordat AGERPRES, că „amplasarea elementelor sistemului antirachetă al SUA pe teritoriul ţării noastre nu a răcit relaţiile româno-ruse, nivelul cooperării bilaterale menţinându-se în aceiaşi parametri ca şi în anii precedenţi”.

*** Acord România – SUA: Militarii americani se vor putea retrage din Afganistan prin baza de la Kogălniceanu

Soldaţii americani care se vor retrage din teatrele de operaţii din Afganistan vor putea să se întoarcă în Statele Unite prin România, folosind baza de la Kogălniceanu şi Portul Constanţa. Asta prevede un acord pe care România şi SUA l-au discutat la Pentagon, unde ministrul Apărării, Mircea Duşa, a efectuat, în luna octombrie, o vizită oficială.

Duşa a precizat că pentru ca acest lucru să se întâmple efectiv este necesar mai întâi să se facă planificarea NATO cu privire la trupele care urmează să opereze în 2014 în Afganistan.

Citeste si:  DNA: Vicepreşedintele ANRE şi un director Enel, reţinuţi pentru mită

Ministrul Apărării a efectuat, la jumătatea lunii octombrie, o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, unde a participat la dezbaterea organizată de Consiliul Atlantic pe tema ‘Stadiul programelor bilaterale SUA – România’.

În cadrul vizitei, Duşa s-a întâlnit cu omologul american, Charles Timothy Hagel, subsecretar de stat în exerciţiu pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, Rose Gottemoeller, dar şi cu Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului pentru spaţiu şi politica de apărare.

În SUA, ministrul Duşa şi oficialii americani au discutat subiecte precum scutul antirachetă de la Deveselu, Afganistan post 2014, dar şi despre programul de înzestrare a Forţelor Aeriene cu avioane multirol.

În ceea ce priveşte retragerea treptată a militarilor români din Afganistan, ministrul Duşa anunţa că până la sfârşitul lui 2014 România va mai avea aproximativ 200 de instructori care vor ajuta trupele afgane.

Totodată, în luna aprilie, Duşa s-a întâlnit şi cu omologul afgan, Bismillah Khan Mohammadi, în cadrul unei vizite în teatrele de operaţii, căruia i-a adresat invitaţia de a veni în România pentru a discuta posibile parteneriate de cooperare legate de segmentul industriei de apărare.

Cu această ocazie, Duşa a reafirmat sprijinul acordat de către România statului afgan în ceea ce priveşte stabilitatea şi securitatea în cadrul instituţional al Alianţei Nord-Atlantice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata