EUR
4,83 RON
(+0.01%)
USD
4,47 RON
(+0.15%)
GBP
5,48 RON
(+0.12%)
CHF
4,58 RON
(+0.01%)
BGN
2,47 RON
(-0.08%)
BYN
1,73 RON
(+0.15%)
CAD
3,14 RON
(+0.77%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,68 RON
(+0.37%)
JPY
0,04 RON
(+0.12%)
CZK
0,17 RON
(+0.42%)
INR
0,06 RON
(+0.37%)

 

Retrospective 2013 – MApN: Prima rată pentru avioanele F-16, plătită; lucrările la baza Deveselu, demarate

*** Intervenţia autorităţilor române în cazul accidentelor rutiere din Muntenegru şi Ungaria

Ministerul Afacerilor Externe anunţa, pe 24 iunie, că 18 turişti români care plecaseră în Muntenegru au murit, după ce autocarul în care se aflau s-a răsturnat în canionul Moraca. De asemenea, alte 29 de persoane au fost grav rănite.

La MAE s-a format o celulă de criză, în timp ce o echipă de medici coordonată de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a pus în mişcare o amplă acţiune care viza aducerea în ţară a răniţilor ce urmau să fie trataţi la mai multe spitale din România.

Două aeronave militare echipate corespunzător din punct de vedere medical – un avion Hercules şi unul Spartan – au decolat pe 25 iunie de la baza 90 Otopeni spre Podgorica. Zborul a fost autorizat prin ordin al ministrului Mircea Duşa. Mai mulţi asistenţi şi medici au plecat cu aeronavele militare pentru a prelua răniţii din Muntenegru şi a-i aduce în România. Pe de altă parte, un alt avion militar i-a adus în ţară pe românii care şi-au pierdut viaţa în urma incidentului.

Accidentul rutier s-a produs la Grlo, pe o şosea montană, la circa 30 de kilometri nord de capitala Podgorica.

La doar două luni de la tragicul eveniment din Muntenegru, un alt accident rutier avea să pună pe jar autorităţile din România. Se întâmpla în Ungaria unde 18 români au fost răniţi şi, ulterior, transportaţi cu un avion Spartan la spitalele din Bucureşti.

De asemenea, acţiunea a fost coordonată de doctorul Raed Arafat care a mers la Budapesta pentru a vedea care este starea pacienţilor.

La acea vreme, MAE anunţa că microbuzul românesc implicat în accidentul de pe autostrada M5 din Ungaria se deplasa de la Galaţi la Milano şi avea 19 pasageri şi doi şoferi. În urma coliziunii cu un TIR, doi bărbaţi şi o femeie au decedat. Accidentul a fost provocat de un TIR cu numere de Bulgaria care circula cu viteză mare.

La cererea MAE, Ministerul Apărării Naţionale a fost implicat, la sfârşitul lunii ianuarie, şi în repatrierea celor doi români care şi-au pierdut viaţa în urma atacului terorist de la In Amenas, Algeria. Cu ajutorul unei aeronave Spartan, trupurile românilor au fost repatriate.

*** Doi militari români şi-au pierdut viaţa în Afganistan şi alţi patru au fost răniţi

Doi militari români au murit în Afganistan, la sfârşitul lunii septembrie, în urma unei explozii cauzată de un dispozitiv improvizat. Cei doi executau o misiune de luptă în estul Afganistanului. Soldaţii erau membrii Grupului naval de forţe pentru operaţii speciale.

Maistrul militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa, în vârstă de 28 de ani, era căsătorit, se afla la a doua misiune în Afganistan şi era angajat al MApN din anul 2006. Era decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO article V şi cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale.

Plutonierul Adrian Postelnicu, în vârstă de 34 de ani, era la prima misiune în Afganistan şi era angajat al MApN din anul 2009. Era decorat cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale.

Imediat după producerea exploziei, militarii au fost evacuaţi pe calea aerului, cu un elicopter MEDEVAC, la spitalul militar din Bagram, însă eforturile medicilor de a-i salva s-au dovedit a fi în zadar.

Cei doi militari care şi-au pierdut viaţa în luna septembrie, în Afganistan, ridică la 25 numărul românilor decedaţi în teatrele de operaţii. Alţi 122 au fost răniţi. În prezent, în Afganistan mai sunt aproximativ 1.000 de militari români, majoritatea în provincia Zabul.

Odată cu decizia retragerii trupelor din Afganistan, numărul celor care îndeplinesc misiuni va scădea treptat. Astfel, până la sfârşitul anului 2014 vor mai fi aproximativ 200 de militari în Afganistan, majoritatea ofiţeri de instrucţie.

Pe 19 mai, Ministerul Apărării Naţionale anunţa că patru militari români fuseseră răniţi în Afganistan, în urma unei explozii la anvelopa blindatului de tip MRAP cu care executau o misiune de patrulare pe Autostrada A1, în provincia Zabul.

Doi dintre soldaţi, Sorin Bănulescu şi Elena Cristina Marin, se aflau la prima misiune în teatrul de operaţii, în timp ce Dorin Segedi şi Sergiu Ola erau la a treia misiune. Pentru prima dată o femeie care se dusese în misiune în teatrele de operaţii a fost implicată într-un astfel de incident.

Din fericire, toţi patru au scăpat cu viaţă, aceştia primind îngrijirile medicale la spitalul din Baza Apache. Militarii fac parte din Batalionul 2 Manevră „Yelow Scorpions”.

*** Un elicopter IAR-330 Puma Socat s-a prăbuşit la Bacău. Doi militari au murit

Cei doi militari care au murit în accidentul aviatic care a avut loc la începutul lunii martie la Bacău sunt maistrul militar clasa a treia Laurenţiu Chiru şi plutonierul Vasile Manolache.

Laurenţiu Chiru avea 33 de ani, era necăsătorit şi îndeplinea funcţia de mecanic de bord, în timp ce Vasile Manolache avea 37 de ani, era căsătorit, avea un copil şi îndeplinea funcţia de sanitar militar.

Totodată, în urma incidentului, alţi trei soldaţi au fost grav răniţi, fiind transportaţi cu un avion Spartan la spitalele Floreasca şi Militar din Capitală.

Militarii răniţi în urma prăbuşirii elicopterului IAR-330 Puma Socat, aparţinând Flotilei 95 Aeriene, sunt locotenentul comandor Petru Pricop – pilot, cpt. Cătălin Balmuş – pilot şi caporalul clasa a treia Doru Nănescu – paramedic.

Ministrul Mircea Duşa a dispus atunci constituirea unei comisii de cercetare care să evalueze cauzele producerii evenimentului, fiind sesizat Parchetul Militar.

Conform procedurii, au fost reţinute la sol toate aeronavele de acest tip, până la elucidarea cauzelor producerii evenimentului.

*** Un militar de la o unitate din Târgu Jiu a fost găsit împuşcat în cap

Pe 18 septembrie, un militar de 26 de ani de la o unitate din Târgu Jiu a fost găsit împuşcat în cap după ce arma pe care o deţinea s-a descărcat accidental.

El a fost găsit mort de un coleg de servicu care a anunţat imediat ambulanţa şi ulterior şi-a informat superiorii.

Potrivit anchetatorilor, militarul trebuia să iasă din post şi îşi curăţa arma din dotare, moment în care s-a produs tragedia. Acesta nu a observat că, după ce a scos încărcătorul pistolului mitralieră, pe ţeavă mai rămăsese un glonţ, ceea ce a făcut ca arma se se descarce accidental. Lângă trupul militarului a fost găsit un pistol mitralieră calibru 7,62 milimetri.

Militarul, originar din localitatea Alimpeşti, aflată la aproximativ 50 de kilometri distanţă de Târgu Jiu, avea 26 de ani şi nu era căsătorit.

*** A şasea aeronavă Spartan a intrat în dotarea Forţelor Aeriene. Flotila va avea şapte avioane de acest tip

O aeronavă de transport scurt-mediu curier de tipul C-27J Spartan a intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române, la începutul lunii octombrie, avionul putând fi folosit şi pentru intervenţiile sanitare şi de urgenţă, aşa cum s-a întâmplat în cazul accidentului din Muntenegru. Este cea de-a şasea aeronavă de tip Spartan care intră în dotarea Forţelor Aeriene.

Contractul pentru achiziţia celor şapte avioane cargo a fost semnat în 2007 şi are o valoare de peste 216 milioane euro. Până în prezent statul a achitat 119 milioane de euro. MApN mai are de plătit suma de 97 milioane euro până la sfârşitul anului 2015, conform contractului de achiziţie.

Din anul 2010 şi până în prezent, avioanele de tip Spartan au efectuat mai multe misiuni având un număr de peste 2.000 de ore de zbor.

*** MApN a organizat, de 1 Decembrie, cea mai fastuoasă paradă militară de după ’90

Peste 2.000 de militari din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Protecţie şi Pază au participat, de 1 Decembrie, la parada organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcului de Triumf.

Pentru prima dată, în acest an au defilat şi aproximativ 140 de militari din Franţa, Polonia, Turcia şi Statele Unite ale Americii. De asemenea, pe sub Arcul de Triumf au trecut peste 200 de mijloace tehnice, în timp ce 35 de aeronave au survolat piaţa.

Pentru realizarea paradei militare, Guvernul a alocat peste 4,5 milioane de lei.

Anul trecut, parada a fost una restrânsă, din cauza posibilităţilor financiare reduse, cheltuindu-se pentru acest eveniment aproximativ 850.000 de lei.

De asemenea, de la evenimentul organizat în 2012, tot din cauza lipsei banilor, a lipsit din defilare tehnica grea, cum ar fi maşina de luptă a infanteriei – 84 M ‘Jderul’, transportorul amfibiu B 33 ‘Zimbrul’, tancul TR 85 M1 ‘Bizonul’, sistemul de artilerie LAROM sau ‘Ghepardul’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata