EUR
4,83 RON
(-0%)
USD
4,41 RON
(-0.71%)
GBP
5,47 RON
(-0.93%)
CHF
4,57 RON
(+0.13%)
BGN
2,47 RON
(-0.07%)
BYN
1,71 RON
(-1.19%)
CAD
3,08 RON
(+0.45%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,69 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(-0.14%)
INR
0,06 RON
(-0.67%)

 

Al-Qaida nu este vinovată de atacul de la Benghazi

Organizaţia Al-Qaida nu a participat direct la atacul împotriva consulatului american la Benghazi, soldat cu moartea a patru americani, printre care ambasadorul, pe 11 septembrie 2012, a informat sâmbătă cotidianul New York Times, citat de AFP.

Potrivit unei anchete publicate pe site-ul cotidianului şi bazată pe investigaţii realizate în oraşul libian, New York Times a afirmat că moartea ambasadorului american Chris Stevens şi a trei concetăţeni ai săi a fost cauzată de atacanţi locali.

Această informaţie ar putea să creeze controverse la Washington, unde administraţia Barack Obama a fost acuzată în repetate rânduri că acoperă ce s-a întâmplat la Benghazi, acuzaţii respinse de guvern.

Jurnalul afirmă, de asemenea, că atacul ar putea fi, într-adevăr, opera manifestanţilor furioşi care se îndreptau spre misiunea diplomatică în urma difuzării la posturi locale de televiziune a unui film anti-islam produs în Statele Unite.

Bazat pe interviuri cu locuitori din Benghazi care, potrivit publicaţiei amintite, aveau cunoştinţă directă despre atac, New York Times „nu a întâlnit nicio dovadă că Al-Qaida ori alte grupări internaţionale au jucat vreun rol în atacul” asupra misiunii americane.

„Din contră, atacul a fost realizat de luptători care au beneficiat direct de logistica şi de importanta forţă aeriană a NATO în timpul insurecţiei” împotriva regimului condus de Muammar Gaddafi, ucis în octombrie 2011, precizează site-ul ziarului american.

New York Times, citând responsabili americani cu privire la o anchetă criminală asupra morţii celor patru americani în misiune, menţionează că unul dintre principalii suspecţi ar fi liderul rebel local Ahmed Abu Khattala.

Potrivit anchetei cotidianului, Ahmed Abu Khattala s-ar fi aflat în misiunea americană în momentul atacului. Într-un interviu acordat New York Times, liderul rebel a recunoscut că era în interiorul consulatului, însă a negat că ar fi organizatorul atacului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata