Retrospective 2013 Guvern: Rezultate economice, agenda externă, schimbări de miniştri, legi asumate

Datele economice după trimestrul al treilea reprezintă cele mai vizibile rezultate ale Guvernului în acest an. Astfel, România a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în acest interval faţă de precedentele trei luni şi de perioada iulie-septembrie 2012, potrivit Eurostat. Cu 1,6%, România este lider în UE, urmată de Letonia (1,2%), Marea Britanie şi Ungaria (ambele cu 0,8%) şi Polonia (0,6%).

Institutul Naţional Statistică a publicat aceleaşi date, adăugând că faţă de perioada similară din 2012 avansul este de 4,1%. În plus, la momentul actual, România are o rată anuală a inflaţiei de 1,8%, cea mai mică după 1989.

Comisia Europeană a rambursat României 7,10 miliarde de euro, care reprezintă 36,96% din alocarea UE 2007-2013. Din aceste fonduri, plăţile intermediare rambursate însumează 4,997 miliarde euro, ceea ce reprezintă 26,01% din alocarea UE 2007-2013. Valoarea declaraţiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeană este de 5,309 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o absorbţie curentă de 27,63% din alocarea UE.

În primele nouă luni ale anului 2013, balanţa comercială cu produse agroalimentare a României a înregistrat un excedent de 3,2 milioane de euro. Este pentru prima oară după 1994 când există excedent.

Salariul minim a ajuns la 180 euro, pensia medie lunară la 196 euro şi există un număr de 66.000 de noi locuri de muncă stabile în economie (perioada 1 ianuarie / 30 septembrie 2013), ajungând la peste 100.000 de noi locuri de muncă începând cu mai 2012. Rata şomajului în trimestrul al treilea a fost de 7%, în scădere faţă de trimestrul anterior (7,5%) (metodologie BIM comparabilă la nivel european). Numărul şomerilor a scăzut cu 46.000, ajungând de la 758.000 în trimestrul II la 712.000 în trimestrul III, conform INS.

Citeste si:  CNAS informează că SIUI şi SIPE vor fi oprite temporar de joi până luni

*** Agenda externă

În planul acţiunilor externe, în 2013, activitatea Guvernului a fost marcată de o serie de întâlniri la nivel înalt ale premierului Victor Ponta cu şefi de stat şi de guvern din ţări care au un rol decisiv în politica internaţională. Prin cele mai însemnate: vizita în Statele Unite ale Americii, cele două întâlniri cu premierul chinez, mai întâi în iulie la Beijing şi apoi în noiembrie la Bucureşti, vizita premierului român la Paris şi Berlin, precum şi în Spania.

* Bucureştiul a fost timp de trei zile, 25-28 noiembrie, cât a durat vizita oficială a premierului chinez, Li Keqiang, gazda negocierilor economice şi politice dintre China şi economiile din Europa Centrală şi de Est. Vizita oficială a premierului chinez, Summitul premierilor din Europa Centrală şi de Est şi China, Forumul Economic desfăşurat în marja reuniunii la nivel înalt au însemnat pentru Bucureşti nu doar discuţii şi negocieri, ci şi semnarea unor documente bilaterale importante. La nivel guvernamental, Victor Ponta şi Li Keqiang au adoptat o Declaraţie comună privind aprofundarea cooperării bilaterale, iar reprezentanţi ai celor două guverne şi ai mediului de afaceri au semnat o serie de memorandumuri de cooperare bilaterală în domeniile energie, sanitar-veterinar, industrial, societăţii informaţionale şi al culturii.

* În perioada 21-23 octombrie, premierul Victor Ponta a efectuat o vizită oficială la Washington, împreună cu miniştrii Energiei, Constantin Niţă, Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, Educaţiei, Remus Pricopie, şi Mediului, Rovana Plumb. Principalele puncte ale vizitei au fost întâlnirile cu preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, cu vicepreşedintele american Joe Biden, la Casa Albă, cu congresmeni şi cu reprezentanţi ai mai multor companii americane – Exxon Mobil, Chevron, Motorola, IBM şi HP. De asemenea, premierul a avut întâlniri şi în cadrul Congresului cu acei reprezentanţi responsabili de modificarea legislaţiei ce va permite pe viitor includerea României în programul Viza Waiver.

Citeste si:  Taxa auto: Guvernul vrea să dea banii înapoi doar plătitorilor din 2011

* Pe 26 iunie, premierul Victor Ponta a început aşa-numitul turneu asiatic care a inclus vizite în Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan şi China. Vizita în China, efectuată la invitaţia omologului său Li Keqiang, a fost prilejul cu care s-au pus la punct detaliile Forumului de Investiţii şi ale Reuniunii premierilor din Europa Centrală şi de Est-China, desfăşurate în noiembrie la Bucureşti.

* Alte momente reprezentative ale activităţii în plan extern a Guvernului sunt vizita la Paris a premierului Victor Ponta, în februarie, şi cea la Berlin, în iunie. În Franţa, Victor Ponta a semnat cu omologul său francez, Jean-Marc Ayrault, „foaia de parcurs” pentru relansarea Parteneriatului strategic dintre România şi Franţa. Parteneriatul strategic dintre cele două state a fost încheiat în 2008 pentru o perioadă de cinci ani, urmând ca valabilitatea lui să fie extinsă cu perioade succesive de cinci ani. Premierul român a fost primit la Palatul Elysee, de preşedintele Francois Hollande.

* În iunie, Victor Ponta a fost la Berlin la invitaţia cancelarului german, Angela Merkel. În cadrul întrevederii, prim ministru român a dat asigurări că România şi-a recâştigat stabilitatea şi vrea să redevină un partener strategic şi de încredere pentru Germania. Cancelarul Merkel a afirmat că între Germania şi România există un parteneriat strâns şi datorită minorităţii germane de pe teritoriul ţării noastre.

* În iulie, premierul Ponta s-a aflat la Madrid, iar concluziile vizitei au fost exprimate clar de omologul său spaniol Mariano Rajoy: Spania şi România sunt parteneri strategici, iar relaţiile bilaterale vor fi intensificate.

Citeste si:  Realocarea de fonduri prin POR nu este posibilă până în 2010, susţine PSD

*** Schimbări de miniştri: patru liberali au plecat din Guvern

* În martie, Guvernul Ponta II a înregistrat prima schimbare a unui ministru. Mona Pivniceru, titulara portofoliului de la Justiţie, a fost desemnată de Senat, pe 26 martie, judecător la Curtea Constituţională. Pe 15 aprilie, Robert Cazanciuc a depus jurământul ca ministru al Justiţiei.

* Pe 12 iulie, Relu Fenechiu a fost revocat din funcţia de ministru al Transporturilor. Acesta fusese condamnat cu câteva zile în urmă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul ”Transformatorul” la cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. Decizia nu e definitivă. Din 26 august, Ramona Mănescu, fost europarlamentar, şi-a început mandatul de ministru al Transporturilor.

* Pe 7 octombrie, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, demisionează, după ce solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte privind începerea urmăririi penale împotriva sa a fost respinsă de Senat. Pe 3 septembrie, procurorul general solicitase Senatului şi Preşedinţiei declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Varujan Vosganian şi faţă de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu. Cei doi sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale, în legătură cu facilitarea livrărilor de gaze naturale de Romgaz către SC Interagro. Pe 16 octombrie, liberalul Andrei-Dominic Gerea devine noul ministru al Economiei.

* Ministrul Culturii Daniel Barbu a demisionat pe 12 decembrie din funcţia de ministru al Culturii în urma presiunilor publice făcute asupra sa, după ce a declarat că bugetul Programului naţional de prevenire şi control HIV/SIDA este prea mare în comparaţie cu cel destinat organizării festivalurilor culturale. În locul său la Ministerul Culturii a venit liberalul Gigel-Sorinel Ştirbu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata