EUR
4,84 RON
(-0.03%)
USD
4,27 RON
(+0.44%)
GBP
5,38 RON
(+0.49%)
CHF
4,53 RON
(+0.42%)
BGN
2,47 RON
(+0.15%)
BYN
1,76 RON
(+0.22%)
CAD
3,15 RON
(+0.15%)
RSD
0,04 RON
(-0.12%)
AUD
2,97 RON
(+0.12%)
JPY
0,04 RON
(+0.78%)
CZK
0,18 RON
(-0.14%)
INR
0,06 RON
(+0.39%)

ANAF s-a reorganizat în 2013, Garda Financiară a devenit istorie

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală /ANAF/, una dintre cele mai importante instituţii ale statului, responsabilă de colectarea taxelor la buget, a trecut în 2013 printr-un amplu proces de reorganizare. Noua structură a ANAF a intrat în vigoare la 1 august 2013 şi a prevăzut absorbţia autorităţii vamale şi crearea a opt direcţii regionale de finanţe publice. De asemenea, pe 30 octombrie 2013, a fost desfiinţată Garda Financiară /GF/.

Încă de la preluarea mandatului, ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, a anunţat că una dintre priorităţile sale o reprezintă restructurarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, având drept scop îmbunătăţirea colectării veniturilor statului şi reducerea semnificativă a evaziunii fiscale în România.

‘Ştim foarte bine că cele două obiective sunt greu de îndeplinit, dar sunt obiective asumate de mine la preluarea mandatului de ministru al Finanţelor. România, în prezent, este pe unul dintre ultimele locuri în Europa din punct de vedere al gradului de colectare a veniturilor ca pondere în PIB. Acest lucru se poate ameliora prin măsuri administrative şi legislative de îmbunătăţire a colectării şi reducere drastică a evaziunii’, afirma ministrul Finanţelor într-un interviu acordat AGERPRES.

Pe 30 ianuarie, oficialul MFP declara  că reorganizarea ANAF va începe după ce va fi finalizat bugetul pe 2013.

‘Voi lua măsuri pentru a reorganiza Administraţia Fiscală şi, mai ales, structurile de control operative ale acesteia în sensul că atribuţiile Gărzii Financiare, Direcţiei de Supraveghere şi Control Vamal, Direcţiei de Antifraudă, de investigaţii fiscale din cadrul ANAF vor fi preluate de o singură structură de combatere a evaziunii’, a spus Chiţoiu, care menţiona că noua structură va avea puteri mai mari şi va fi organizată la nivel naţional şi regional.

În spaţiul public au apărut reacţii favorabile din partea mediului de afaceri şi specialiştilor în fiscalitate în ceea ce priveşte reorganizarea Fiscului. Gradul de colectare a taxelor şi impozitelor a ajuns în România la 32% din Produsul Intern Brut /PIB/, sub media europeană de aproape 40%, dar implementarea unui proiect privind reorganizarea Administraţiei Naţionale de Administrare Fiscală ar putea conduce la o creştere a colectării de 5%, afirma Mihaela Mitroi, preşedintele Grupului de Lucru pentru Fiscalitate din cadrul AmCham România (Camera de Comerţ americană în România).

‘În Bulgaria, s-a ajuns la cinci administraţii fiscale regionale, după cinci ani de implementare a noului proiect. Gradul de colectare s-a îmbunătăţit cu 5-6% din PIB. România este la un nivel de colectare de 31-32% din PIB, iar Bulgaria se apropie de 35%, în timp ce media europeană este de 39-40%. Un alt exemplu din zona noastră este Polonia. Proiectul polonez este finanţat de Uniunea Europeană cu 70 milioane de euro nerambursabili. Ei sunt în al treilea an de implementare şi s-a reuşit o eficientizare a gradului de colectare cu 1-2% din PIB’, a explicat Mitroi.

La sfârşitul lunii mai, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Finanţelor a abordat pe larg restructurarea ANAF, actul normativ urmând să fie aprobat în mai puţin de o lună de către Executiv.

‘De 23 de ani, în România toate guvernele şi-au asumat ca obiectiv reducerea evaziunii şi îmbunătăţirea colectării veniturilor, dar observăm că România nu a putut să aibă un nivel al colectării veniturilor mai mare de 33,7-33,8% din PIB, realizat în 2008. A oscilat de-a lungul anilor undeva între 29% şi 33,8% din PIB. Dacă ne raportăm la nivelul sarcinii fiscale din România, al tuturor impozitelor şi taxelor, România este pe unul dintre primele locuri din punct de vedere al sarcinii fiscale, al presiunii fiscale – la impozit pe profit, pe venit, la TVA, la CAS-uri, care sunt printre cele mai ridicate din Europa, dar noi avem o problemă cu gradul de colectare. Avem o conformare voluntară a contribuabililor, adică plata de bunăvoie la buget, nu prin executare silită, undeva la 78-80%.

Cele mai performante ţări au un grad de conformare voluntară între 95 şi 99,5%. Este vorba de ţările nordice – Finlanda, Danemarca. Reducerea evaziunii fiscale din România are două paliere de atac din partea MFP şi ANAF: în primul rând o reorganizare administrativă a structurilor de control operativ, iar în al doilea rând un pachet de măsuri legislative. Garda Financiară, Direcţia de Control şi Supraveghere a Accizelor şi Operaţiunilor Vamale din cadrul ANV şi Direcţia de Investigaţie Fiscală din cadrul ANAF se reorganizează, se restructurează şi se va crea o singură structură de control operativ pe toate domeniile de activitate ANAF – fiscal, vamal, într-o singură structură, care se va numi Direcţia Generală de Antifraudă Fiscală’, afirma oficialul MFP.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata