Botezul ne deschide porţile Vieţii Veşnice, a afirmat Patriarhul Daniel, la sfinţirea Aghesmei Mari

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, a afirmat, luni, 6 ianuarie, după sfinţirea Aghesmei Mari, că botezul ne deschide porţile Vieţii Veşnice.

„Botezul ne deschide porţile Vieţii Veşnice şi, de aceea, apa aceasta, Agheasma Mare, se dă spre sfinţire, spre rodirea darurilor primite de la botez şi spre orientarea noastră permanentă pentru a ne strădui să dobândim Împărăţia Cerurilor”, le-a spus patriarhul celor peste o mie de credincioşi ortodocşi veniţi pe Dealul Mitropoliei.

După Sfânta Liturghie din Catedrala patriarhală, săvârşită împreună cu Varlaam Ploieşteanul, episcop-vicar patriarhal, şi cu Varsanufie Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, patriarhul Daniel a oficiat, în faţa Reşedinţei patriarhale, slujba cea mare de sfinţire a apei (Agheasma Mare), la sărbătoarea Botezului Domnului.

Patriarhul a înaintat apoi printre credincioşi, majoritatea mireni, dar şi monahi, sosiţi, ca de obicei, încă de dimineaţă, în număr mare, pe Dealul Mitropoliei, botezând minute în şir împrejurul Catedralei patriarhale şi întorcându-se apoi în pridvorul Reşedinţei sale.

Citeste si:  Ce semnifică intrarea lui Iisus în Ierusalim, în duminica Floriilor?

El a menţionat că această sfinţire ne aduce aminte atât de Botezul Domnului în Iordan, cât şi de botezul nostru în numele Preasfintei Treimi.

Sfinţirea „firii apelor, adică a naturii însăşi a apelor” „ne face nouă cale spre Naştere ce de-a Doua, naşterea cea duhovnicească”, „din apă şi din Duh Sfânt în numele Preasfintei Treimi, după ce am mărturisit dreapta credinţă în Iisus Hristos”, a spus înaltul ierarh ortodox, menţionând că „această naştere din nou ne readuce pe noi la libertatea cea dintâi, libertatea de dinaintea căderii Omului”.

„Sfinţirea Mare a Apei, sau Agheasma Mare, este o amintire vizuală, o actualizare, o aducere în contemporaneitate a Botezului Domnului la care sunt făcuţi părtaşi toţi care sunt botezaţi în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh, după ce au mărturisit dreapta credinţă că Iisus Hristos este fiul lui Dumnezeu, unul din Sfânta Treime, care s-a făcut om din iubire pentru oameni şi pentru mântuirea lor”, a mai spus patriarhul.

Citeste si:  Patriarhul Daniel: Nimeni nu poate deveni creştin fără Botez

Înaltul ierarh a explicat rostul şi principalele binefaceri ale sfinţirii celei mari a agheasmei, ca izvor de nestricăciune, dar şi de sfinţenie, curăţire de păcate a sufletului şi a trupului, vindecare de boli şi alungare a puterilor celor potrivnice, pentru sfinţirea caselor, a spaţiului unde locuim şi unde muncim, spre îndreptare spre Împărăţia Cerurilor.

Patriarhul Daniel a adăugat că „pământul şi aerul şi apa, toate sunt daruri ale lui Dumnezeu pentru noi” (…) prin care „se arată iubirea milostivă a lui Dumnezeu pentru noi, care ne îndeamnă să-i mulţumim, să-i aducem recunoştinţă, (…) pentru bunătate şi să fim şi noi buni, şi pentru milostivire şi să fim şi noi milostivi”.

Apa sfinţită – peste 12.000 de litri de apă de la izvorul din Grădina Maicii Domnului de pe Dealul Patriarhiei – din vasele dinainte pregătite a fost oferită, împreună cu o iconiţă simbolizând Botezul Domnului, credincioşilor prezenţi.

Citeste si:  Boboteaza, sărbătoarea luminilor

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc, luni, Boboteaza, care marchează ultima zi din ciclul sărbătorilor de iarnă, dedicată purificării mediului înconjurător, în special sfinţirii apelor.

În credinţa ortodoxă, sărbătoarea aminteşte botezul Domnului în apa Iordanului la vârsta de 30 de ani, înainte de a păşi în viaţa publică. Potrivit tradiţiei, la Bobotează se săvârşeşte slujba de sfinţire a apelor – Agheasma Mare, care are semnificaţia simbolică de act de regenerare cosmică (pământul primeşte germenii noii creaţii, transfigurată prin sfinţirea apelor).

Sărbătoarea Botezului Domnului precede ziua în care în Biserica Ortodoxă este pomenit Soborul Sfântului Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close