EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,28 RON
(+0.25%)
GBP
5,43 RON
(-0.64%)
CHF
4,44 RON
(+0.86%)
BGN
2,47 RON
(-0.17%)
BYN
1,80 RON
(-0.46%)
CAD
3,19 RON
(-0.34%)
RSD
0,04 RON
(-0.07%)
AUD
2,98 RON
(-0.37%)
JPY
0,04 RON
(+1.16%)
CZK
0,18 RON
(-0.44%)
INR
0,06 RON
(+0.45%)

Cafeina consumată în cantităţi mari poate pune în pericol sănătatea

Autorităţile americane din domeniul sănătăţii trag un semnal de alarmă: consumată în cantităţi mari, cafeina poate fi periculoasă, ea existând şi în produse în care nu ne-am aştepta să fie, scrie lepoint.fr.

Cafeina este ‘un stimulator al sistemului nervos şi al sistemului cardio-vascular. Este un mic element de dopare, care acţionează şi asupra muşchilor’, spune Florence Rossi-Pacini, dietetician şi nutriţionist. Cafeina acţionează împotriva senzaţiei de oboseală, determinând un spor de energie. Prin urmare, consumată în cantităţi moderate, această substanţă naturală are efecte benefice.

Problema este că oamenii consumă cafeină fără să ştie. Ea este prezentă în cafea şi ceai (circa 80 mg într-o ceaşcă), dar şi în multe alte produse. Medicamentele împotriva durerii sau răcelii (aspirină, paracetamol), precum şi unele suplimente alimentare pot conţine şi ele cafeină. Se găseşte şi în alimente consumate aproape zilnic, de la ciocolată (100 mg în 250 g) şi gumă de mestecat la băuturi pe bază de cola (între 30 şi 50 mg la 33 cl) şi energizante. Acestea din urmă conţin cele mai mari cantităţi de cafeină: 180 mg la fiecare doză.

Consumată în cantităţi mari, cafeina poate avea efecte neplăcute. FDA (Food and Drug Administration) a făcut public decesul unui bărbat de 40 de ani care ar fi fost cauzat de un consum mare de gumă de mestecat energizantă. Este fără îndoială un caz extrem, însă peste 1,2 g de cafeină pe zi creează organismului unele probleme. Această cantitate este atinsă uşor cu cafea, cola, băuturi energizante şi ciocolată în cantităţi mari.

‘Din ianuarie 2013, producătorii sunt obligaţi să indice prezenţa cafeinei în articolele vândute, dar nu trebuie să menţioneze şi cantitatea’, arată Florence Rossi-Pacini. Ea consideră că principalul pericol îl constituie consumul de băuturi energizante, foarte apreciate de tineri, care le asociază adesea cu alcoolul. Este o combinaţie cu adevărat nefastă. ‘Cafeina şi alcoolul au efecte diuretice. Cine le consumă împreună riscă să se deshidrateze. Fiind dulci, se consumă cu mare plăcere, de unde şi pericolul’, spune specialista.

Consumată în cantităţi mici, cafeina este stimulatoare, contribuind la creşterea atenţiei şi a capacităţii de concentrare. În cantitate prea mare, poate provoca tulburări ale somnului, iritaţii gastrice, creşterea presiunii arteriale, tahicardie, stres şi anxietate. ‘La persoanele care prezintă factori de risc (diabetici, persoane slabe de inimă), poate provoca tulburări cardiace’, adaugă Rossi-Pacini.

Prin urmare, cafeina nu este un produs inofensiv. Chiar dacă decesul americanului de 40 de ani este un caz excepţional, se recomandă totuşi prudenţă în consumarea acestui ‘drog’, specialiştii avertizând că oamenii se comportă diferit în ceea ce priveşte efectele cafeinei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata