EUR
4,83 RON
(+0.01%)
USD
4,47 RON
(+0.15%)
GBP
5,48 RON
(+0.12%)
CHF
4,58 RON
(+0.01%)
BGN
2,47 RON
(-0.08%)
BYN
1,73 RON
(+0.15%)
CAD
3,14 RON
(+0.77%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,68 RON
(+0.37%)
JPY
0,04 RON
(+0.12%)
CZK
0,17 RON
(+0.42%)
INR
0,06 RON
(+0.37%)

 

Deciziile BNR sunt corecte, dar vor influenţa relansarea creditării după 10-12 luni, declară Radu Crăciun

Deciziile Băncii Naţionale a României /BNR/ de reducere a dobânzii de politică monetară şi a rezervelor minime obligatorii sunt corecte, dar au venit mai târziu decât ar fi trebuit şi vor influenţa politica de creditare a băncilor după 10-12 luni, a declarat miercuri, analistul financiar Radu Crăciun, directorul general adjunct al Eureko Pensii.

‘Sunt decizii corecte, dar venite mai târziu decât ar fi trebuit. Nu se vor translata instantaneu în politica de creditare a băncilor, ci mai degrabă vom vedea schimbări în această politică de creditare după 10-12 luni’, a afirmat Radu Crăciun.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis miercuri reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75% pe an de la 4% începând cu data de 9 ianuarie 2014. De asemenea, conducerea BNR a hotărât reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ale instituţiilor de credit la nivelul de 12% de la 15% şi scăderea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută la nivelul de 18% de la 20%, începând cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2014.

În opinia analistului financiar, decizia BNR de reducere a rezervelor minime obligatorii (RMO) va lăsa mai mulţi bani băncilor pentru finanţările pe termen mai lung.

Pe de altă parte, pentru reluarea creditării este nevoie de mai mult, a adăugat Crăciun, respectiv de o reparare a bilanţurilor băncilor, care încă sunt afectate de creditele neperformante, în condiţiile în care băncile mari din sistem încă mai au active non-financiare pe care nu reuşesc să le vândă, pentru că, spre exemplu, piaţa imobiliară este încă în suferinţă. Nici consumatorii şi nici firmele nu au un apetit foarte mare pentru credite, pentru că perspectivele economice încă nu sunt foarte încurajatoare.

Crăciun a subliniat că, istoric, dobânzile de pe piaţa interbancară au fost decuplate de dobânda de politică monetară, reducerile de dobândă operate de BNR în ultima perioadă păstrând un caracter mai mult simbolic şi de mesaj, dar ceea ce face diferenţa acum este reducerea rezervelor minime obligatorii /RMO/.

‘Decizia era aşteptată. Pe de o parte, mesajul este în continuare în direcţia scăderii dobânzilor, dar având în vedere că dobânda de politică monetară este în esenţă o dobândă care vizează termenul scurt, o dobândă cu un orizont de o lună. Ceea ce face diferenţa în ultimă instanţă este scăderea RMO, care practic lasă la dispoziţia băncilor mai mulţi bani, mai multă lichiditate pentru finanţările pe termen mai lung. Ori asta a lipsit din peisaj în ultimii ani. Pentru bănci, scăderea dobânzii de politică monetară nu a fost un semnal foarte puternic în direcţia scăderii dobânzilor la credite, din cauza faptului că, dacă ne uităm la istorie, vom vedea că dobânzile pe piaţa interbancară au fost de multe ori decuplate de dobânda BNR (…)

În plus, de fiecare dată când s-a pus problema deprecierii cursului, principalul gard de apărare au fost dobânzile pe termen scurt, care au crescut, ceea ce a creat o anumită lipsă de predictibilitate în ceea ce priveşte dobânzile la care băncile se puteau finanţa pe termen scurt. Să nu uităm că finanţările băncilor sunt în lei, pe termen scurt, în timp ce creditele sunt mai degrabă pe termen mediu. Această nepotrivire face ca băncile să trateze cu prudenţă orice scădere de dobândă pe termen scurt, pentru că maturităţile diferă’, a spus Radu Crăciun.

Începând cu data de 10 februarie, Radu Crăciun va prelua postul de economist-şef al Băncii Comerciale Române, cea mai mare bancă de pe piaţa locală. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata