Egalitatea între sexe provoacă depresii în rândul bărbaţilor

Bărbaţii prezintă mai multe simptome de depresie atunci când partenerele lor se dedică locului de muncă şi încasează un salariu mai mare decât ei, relevă un sondaj realizat în Belgia şi comentat într-un articol publicat joi de ediţia online a publicaţiei Le Soir.

‘Faptul că femeia munceşte la fel de mult ca şi el îl poate face face pe bărbat să devină mai agitat şi îi poate afecta sănătatea psihică, cu atât mai mult dacă ea câştigă mai mulţi bani’, explică profesorul belgian de sociologie Piete Bracke. De asemenea, bărbaţii prezintă un risc mai ridicat de a cădea în depresie dacă ajung în situaţia de a contribui mai mult decât iubitele lor la treburile casnice, situaţie care nu se întâlneşte şi în cazul femeilor.

Potrivit comentatorilor sondajului, aceste rezultate arată că bărbaţii se tem că-şi pot pierde statutul, autoritatea şi autonomia în relaţia de cuplu. ‘Ei acceptă cu greu includerea sarcinilor casnice în responsabilităţile lor cotidiene, la fel ca şi faptul că partenera lor este capabilă să-şi câştige mai bine existenţa decât ei’, sunt de părere autorii articolului.

Pentru sociologul citat mai sus, aceste rezultate sunt surprinzătoare. ‘Am decis să realizăm acest studiu pentru a arăta că am pornit pe drumul unei societăţi egalitare între sexe. Dar încă suntem departe’ de acest punct, consideră el, estimând că ‘egalitatea între sexe în relaţiile de cuplu întâmpină încă rezistenţă din partea bărbaţilor şi, în consecinţă, femeile nu pot beneficia deplin de o împărţire justă a timpului între activitatea profesională şi treburile casnice’ (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata