Cafeaua stimulează memoria vizuală

Cafeaua stimulează memoria vizuală, conform rezultatelor unui nou studiu despre virtuţile acestei populare băuturi, rezultate publicate în ultimul număr al revistei Nature, transmite duminică AFP.

O echipă de cercetători de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore a constat că, în acest caz, cafeina îmbunătăţeşte anumite amintiri pe durata a cel puţin o zi. Până acum, dovezile privind efectul stimulator al cafelei asupra memoriei erau destul de limitate.

Această echipă coordonată de Prof. Michael Yassa le-a solicitat celor 73 de voluntari participanţi la experiment să privească o serie de imagini reprezentând obiecte. Apoi, jumătate dintre voluntari a primit câte o doză de 200 de mililitri de cafea, în timp ce cealaltă jumătate a primit un placebo.

A doua zi, voluntarii din ambele grupuri au fost rugaţi să privească o altă serie de imagini, din care, o parte dintre fotografii le-au fost prezentate şi cu o zi înainte, în timp ce alte imagini erau similare, dar cu unele diferenţe.

Membrii celor două grupuri au reuşit să distingă între cele două serii de imagini în manieră similară, însă cei care au băut cafea au reuşit să distingă mai uşor diferenţele mai mult sau mai puţin evidente din cazul imaginilor similare din cele două serii.

„Dacă am fi folosit un test standard pentru memorie, fără aceste imagini similare între care este mai greu să faci diferenţa, nu am fi descoperit niciun efect benefic al cafeinei pentru memorie”, a comentat Prof. Yassa. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.