Iranul confirmă data de 20 ianuarie pentru începerea implementării acordului de la Geneva

Negociatorul-şef iranian în dosarul nuclear Abbas Araqchi a confirmat că Iranul şi grupul ‘5+1’ au căzut de acord asupra datei de 20 ianuarie pentru debutul implementării acordului de la Geneva, a relatat luni presa locală, preluată de Xinhua.

‘Astăzi, Iranul şi grupul ‘5+1′ au ajuns la o înţelegere cu privire la modalităţile de implementare a primei etape a Planului Comun de Acţiune. Cele două părţi au ajuns la un consens’, a anunţat Araqchi duminică.

El a explicat că acordul a fost coordonat cu Helga Schmid, adjuncta şefei diplomaţiei europene Catherine Ashton, după recentele convorbiri la nivel de experţi cu privire la implementarea acordului nuclear de la Geneva care s-au încheiat vineri. De îndată ce Iranul va începe aplicarea acordului de la Geneva, grupul 5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China plus Germania) vor începe relaxarea sancţiunilor asupra Teheranului, conform Press TV.

Pe parcursul unei perioade de şase luni, Vestul va debloca accesul la 4,2 miliarde de dolari americani constând în venituri din petrol iranian îngheţate şi, în replică, Iranul va oxida şi dilua stocul său de uraniu îmbogăţit la 20%. De asemenea, Iranul este pregătit să le permită inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să verifice implementarea acordului de la Geneva.

Citeste si:  Sistemul de telescoape VLT a surprins imagini cu o stea de peste 1.300 de ori mai mare decât Soarele

În noiembrie, Iranul şi grupul ‘5+1’ au ajuns la un acord interimar în virtutea căruia Iranul s-a angajat să îşi suspende părţile sensibile ale programului său nuclear în schimbul unei relaxări a sancţiunilor internaţionale ce îi afectează economia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close