Tulcea: Primele zboruri cu deltaplanul în Munţii Măcinului din acest an

Vremea frumoasă din ultimele zile i-a adus pe vârful Priopcea din Munţii Măcinului, judeţul Tulcea, pe primii iubitori ai zborului cu deltaplanul din acest an. Aici au loc anual, începând cu 1995, concursuri cu astfel de aparate de zbor fără motor.

În vârstă de 49 de ani, gălăţeanul Matei Neculai a învăţat să zboare în anul 1987 în apropiere de cetatea Dinogeţia, judeţul Tulcea, iar ulterior, alături de alţi pasionaţi ai zborului cu deltaplanul, a ales vârful Priopcea considerat cel mai potrivit loc din zonă, datorită curenţilor de aer şi a pantelor de zbor degajate şi orientate spre toate direcţiile.

Citeste si:  Pe 6 octombrie Johnny Răducanu ar fi trebuit să plece în Austria pentru a fi premiat

‘În anul 1996, din acest loc am zburat până la Slava Rusă, aproape 40 de kilometri. Recordul meu însă a fost învins anul trecut de câmpineanul Adrian Bordei care a zburat de pe vârful Priopcea până la Dunavăţu, peste 90 de kilometri. Era la o înălţime de peste 1.300 de metri, dar nu a mai continuat, din cauza lipsei certitudinii de a ateriza în condiţii sigure’, a declarat  Matei Neculai.

Potrivit acestuia, spre deosebire de zborul cu parapanta, cel cu deltaplanul este unul mai dificil, dar le permite amatorilor să plutească în aer o perioadă mai mare de timp.

Citeste si:  A murit actorul amator Papan Chilibar

‘În zonă mai era un loc bun de decolare, Bujorul Roşu, dar, de câţiva ani, acolo a apărut o carieră de piatră’, a menţionat Matei Neculai.

În primele sale zboruri cu deltaplanul din acest an, Matei Neculai a fost însoţit de brăileanul Arieş Bujor, în vârstă de 43 de ani.

‘Dintotdeauna am fost pasionat de deltaplan, dar am început să zbor abia acum trei ani. Înainte am zburat cu parapanta, pentru că era mult mai accesibilă. Recordul meu personal cu deltaplanul este de 17 kilometri, de la Priopcea până dincolo de comuna Greci’, a afirmat Arieş Bujor.

Citeste si:  Turism ecvestru şi parapante, în Parcul Naţional Munţii Măcinului

Primele concursuri de deltaplan în Munţii Măcinului s-au desfăşurat în anul 1995, iar de atunci, potrivit lui Matei Nicolae, iubitorii zborului cu aparate fără motor se întâlnesc anual la Vârful Priopcea. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close