Actorul Mihai Fotino a decedat la vârsta de 83 de ani

Actorul Mihai Fotino a murit luni, 13 ianuarie, la vârsta de 83 de ani, în jurul orei 14,35, la Spitalul Elias, după o grea suferinţă, a declarat  directorul medical al unităţii medicale, Dana Safta.

 El se afla internat de marţi la Spitalul Elias, unde s-a mai aflat pentru îngrijiri medicale.

Actorul Mihai Fotino, fiul actorului Mişu Fotino, s-a născut la 14 septembrie 1930, în Bucureşti.

A debutat pe scena teatrului la vârsta de şapte ani, în comedia ‘Coloniale’, unde juca alături de tatăl său. În 1956, a fost angajat la Teatrul Naţional ‘I.L. Caragiale’ din Bucureşti, după şapte ani petrecuţi pe scena Teatrului ‘Sică Alexandrescu’ din Braşov. Debutul său la Naţionalul bucureştean a fost cu spectacolul ‘Sălbaticii’, de Serghei Mihalcov, în regia lui Radu Beligan (prima încercare a acestuia în domeniul regiei).

A desfăşurat o bogată activitate actoricească, interpretând cu precădere roluri de comedie: ‘Bădăranii’ de Carlo Goldoni, în regia lui Victor Moldovan (1988); ‘Autorul e în sală’ de Ion Băieşu în regia lui Mihai Berechet (1989); ‘Conu Leonida faţă cu reacţiunea’ de I. L. Caragiale (1962); ‘Bolnavul închipuit’ de Moliere, în regia lui Sică Alexandrescu (1962); ‘Adam şi Eva’ de Aurel Baranga, în regia lui Sică Alexandrescu (1963); ‘Avarul’ de Moliere, în regia lui Alexandru Finţi (1963); ‘Căsătoria’ de N. V. Gogol, în regia Sandei Manu (1976); ‘Cabinierul’ de Ronald Harwood, în regia lui Ion Cojar (1991).

Citeste si:  Aproape trei sferturi dintre greci spun că le este greu să supravieţuiască

Tot pe scena TNB a mai jucat în: ‘Ispita’ de Vaclav Havel în regia lui Mihai Manolescu; ‘Ultima oră’ de Mihail Sebastian în regia Ancăi Ovanez – Doroşenco; ‘Maşinăria Cehov’ de Matei Vişniec în regia lui Cristin Ioan, iar din 2004 face parte din distribuţia spectacolului ‘Egoistul’ de Jean Anouilh, în regia lui Radu Beligan.

Le-a avut ca partenere de scenă, în teatru, film, radio şi televiziune pe actriţele Carmen Stănescu şi Ileana Stana Ionescu. Alături de Carmen Stănescu a jucat timp de 11 ani, de 1.100 de ori, în piesa lui Arbuzov, ‘Comedie de modă veche’, iar împreună cu Ileana Stana Ionescu au obţinut un succes remarcabil în comedia ‘Farmacia cu nebuni’, la Teatrul Evreiesc de Stat.

Citeste si:  Actorul Florin Zamfirescu împlineşte vineri 64 de ani

Din filmografia sa, menţionăm: ‘Directorul nostru’ (1955), ‘Telegrame’ (1959), ‘Porto-Franco’ (1961), ‘Politică şi…delicatese’ (1963), ‘Titanic-vals’ (1964), ‘Balul de sâmbătă seara’ (1967), ‘Tufă de Veneţia’ (1976), ‘Chiriţa în Iaşi’ (1987), ‘Sexy Harem Ada-Kaleh’ (2001).

În 2004, Mihai Fotino a realizat un dublaj memorabil de voce, record de dublaj Disney (interpretare la 76 de ani, şi 68 de ani în activitate), la filmul Marea Aventură a Porcuşorului (Piglet’s Big Movie), în rolul lui Iepure, în original vocea aparţinându-i lui Ken Sansom.

În anul 2002, Mihai Fotino devenit ‘Societar de onoare’ al Teatrului Naţional Bucureşti, acest titlu fiindu-i conferit în cadrul festivităţilor prilejuite de aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea TNB.

Citeste si:  Emil Boc: Moţiunea va fi respinsă

Preşedintele României Ion Iliescu i-a conferit artistului Mihai Fotino, la 7 februarie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”, ‘în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului’.

La cea de-a 14-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, din 3 aprilie 2006, actorului i-a fost decernat premiul pentru întreaga sa activitate.

La sfârşitul anului 2007, la cea de-a 18-a ediţie a Premiilor Naţionale ale Fundaţiei România Mare, Mihai Fotino a fost răsplătit pentru întreaga activitate pusă în slujba teatrului şi a filmului românesc. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close