EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Primul distrugător din cadrul scutului antirachetă al NATO ajunge în februarie la baza spaniolă din Rota

Totul este pregătit la baza navală spaniolă din Rota (provincia Cádiz, Andaluzia) pentru primirea, la 11 februarie, a primului distrugător american, din totalul celor patru care vor constitui componenta navală a sistemului de apărare antirachetă al NATO, anunţă marţi cotidianul ABC.

USS ‘Donald Cookť urmează să ajungă la data menţionată în Rota, potrivit surselor consultate de cotidianul spaniol. Tot anul acesta va ajunge la baza navală spaniolă distrugătorul USS ŤRossť, iar în 2015 vor fi primite aici şi celelalte două, USS ŤPorterť şi USS ŤCarneyť.

Aceste nave de război americane sunt echipate cu sistemul de luptă Aegis, folosit şi pe fregatele spaniole F-100. Sistemul are capacitatea de a lansa rachete dirijate şi de a doborî rachete duşmane care ar avea drept obiective ţări ale Alianţei Nord-Atlantice sau state terţe.

Potrivit secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, baza navală de la Rota este considerată un element crucial în cadrul scutului antirachetă, aminteşte cotidianul ABC.

Sosirea primelor nave americane în Rota este aşteptată şi de autorităţile locale, cu atât mai mult cu cât acestea speră că sosirea militarilor şi a familiilor lor să aibă un impact asupra economiei din regiune.

Odată cu plasarea acestei componente a scutului antirachetă, Spania îşi susţine poziţia de enclavă geostrategică pentru Washington, din punct de vedere militar, constată cotidianul spaniol.

Rota va fi o bază militară de maximă prioritate pentru NATO în special pentru fronturi unor eventuale conflicte în Orientul mijlociu şi Maghreb-Sahel. Acordul încheiat de guvernul spaniol cu SUA prevede primirea a 1.200 de militari şi patru distrugătoare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata