EUR
4,85 RON
(-0.23%)
USD
4,34 RON
(+1.23%)
GBP
5,41 RON
(-0.1%)
CHF
4,56 RON
(+0.23%)
BGN
2,47 RON
(-0.03%)
BYN
1,68 RON
(+1.23%)
CAD
3,10 RON
(+0.67%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,68 RON
(-0.38%)
JPY
0,04 RON
(+1.07%)
CZK
0,18 RON
(+0.29%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

APCPR: Problema pestei porcine va fi abordată de experţii români, bulgari şi ai CE, în vara acestui an

Problema pestei porcine va fi abordată de experţii români, bulgari şi ai Comisiei Europene, în cadrul întâlnirii programate să aibă loc în vara acestui an, fapt care îi determină pe fermierii români să spere că subiectul în cauză va fi discutat pentru prima dată la nivel naţional şi guvernamental, se arată într-un comunicat remis marţi de Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).

‘Decizia de a organiza, în vara acestui an, la Bucureşti, o întâlnire a experţilor din România şi Bulgaria cu cei ai Comisiei Europene, precum şi introducerea acestui subiect în ordinea de zi a apropiatei şedinţe comune a guvernelor celor două ţări, dă speranţe fermierilor din APCPR că problema pestei porcine şi a exportului de animale va fi, pentru prima dată, abordată la nivel naţional şi guvernamental. Susţinem, în continuare, că prevederile din programele privind pesta porcină nu trebuie să fie puse numai în spatele fermierilor, care respectă demult legislaţia europeană în domeniu, au investit masiv în biosecuritate şi supraveghere sanitară-veterinară, dar au suportat consecinţele unei indiferenţe pe care nu dorim s-o catalogăm’, se arată în comunicatul citat.

Săptămâna trecută, la Ruse (Bulgaria), au avut loc discuţii de principiu între specialiştii români şi bulgari, în cadrul acestor discuţii fiind decisă organizarea unei şedinţe comune de Guvern, cel mai probabil în februarie sau martie 2014, când urmează să fie semnat un acord general privind agricultura, dar şi anumite protocoale tehnice separate privind partea sanitar-veterinară.

„Problema cea mai stringentă discutată cu partenerii bulgari a fost cea a pestei porcine, pentru că atât noi, cât şi bulgarii, conform deciziei Comisiei Europene, suntem capabili să vindem doar carne şi produse din carne de porc din toate unităţile autorizate sanitar-veterinar şi care îndeplinesc condiţiile pentru spaţiul comunitar, mai puţin porci vii. Le-am propus colegilor bulgari să facem la Bucureşti, în vara acestui an, o întâlnire de lucru comună şi cu experţii Comisiei Europene, să mergem unitar privind condiţiile cerute de ei, astfel încât, începând cu anul 2015, să putem exporta şi porci vii în spaţiul comunitar”, a declarat duminică, pentru AGERPRES, Vladimir Mănăstireanu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata