EUR
4,81 RON
(+0.02%)
USD
4,43 RON
(+0.24%)
GBP
5,72 RON
(+0.7%)
CHF
4,53 RON
(+0.1%)
BGN
2,46 RON
(-0.12%)
BYN
1,98 RON
(+0.2%)
CAD
3,33 RON
(+0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.05%)
AUD
2,91 RON
(+0.63%)
JPY
0,04 RON
(+0.41%)
CZK
0,19 RON
(+0.54%)
INR
0,06 RON
(+0.13%)

 

De ce este nevoie de arici în agricultura ecologică

Puţini sunt cei care ştiu că aricii sunt sanitari naturali de neînlocuit pe lângă fermele şi grădinile particulare. În meniul acestora intră o mulţime de insecte şi dăunători care anual le aduc pagube însemnate proprietarilor.

Încă din Antichitate este considerat un semn bun dacă o familie de arici se stabileşte pe lângă fermă. Și nu numai pentru că se zice că serveşte ca un talisman aducător de noroc. Acest animal insectivor reprezintă pentru fermieri o adevărată bijuterie, scrie agrobiznes.md.

Asta deoarece meniul său include foarte mulţi dăunători. Cărăbuşi, greieri, gândaci de la sol, larve de ţânţari, viermi care atacă plantele, melci, omizi, aceşti dăunători formează cea mai mare parte a raţionului lor alimentar. În total, aricii folosesc în alimentaţie aproximativ 250 de specii de insecte.

Este de remarcat că aricii, din cauza sensibilităţii lor scăzute la otrăvuri, pot mânca chiar şi insecte otrăvitoare, care nu sunt atinse de nimeni altcineva. Încă în meniul lor mai intră şerpi, broaşte, rozătoare. Deşi aricii nu sunt într-atât de agili pentru a prinde şoareci, ştiu însă foarte bine cum să le găsească cuiburile şi să le distrugă. Prin natura lor, masculii sunt extrem de egoişti şi îşi apără cu încăpăţânare teritoriul. Excepţie fac doar pentru femele, atunci când sunt în perioada de împerechere.

Fermierii ştiutori i-au considerat dintotdeauna buni vecini, i-au hrănit la distanţă şi în niciun caz n-au îndrăznit să-i ucidă. Aricii iubesc să se stabilească în jurul fermelor. Slăbiciunea lor este laptele. Au un simţ ascuţit şi atunci când vine vremea mulsului se ascund prin colţuri în aşteptarea că pe podea s-ar putea vărsa câteva picături de lapte.

Fermierii care vor să dezvolte afaceri eco ar trebui să se gândească în serios la arici. Pentru a-i atrage, este necesar de creat condiţii de viaţă adecvate. În grădină ar trebui de păstrat un loc în care niciodată să nu se facă lucrări agricole, iar solul să nu fie prelucrat. Cel mai bine ar fi ca acest spaţiu să reprezinte o bandă verde în jurul (sau în fundul) grădinii ocupată de garduri vii.

În aceste locuri izolate femela poate găsi un loc liniştit, unde să-şi facă cuib şi să crească puii. Este foarte important de ştiu că, dacă, din neatenţie, atingeţi sau stricaţi cuibul, femela nu se mai întoarce niciodată înapoi, iar puii sunt sortiţi pieirii.

Aricii au nevoie, de asemenea, de condiţii pentru iernat. Se are în vedere că locul unde îşi au cuibul nu trebuie lăsat în bătaia ninsorilor şi a vântului. În acest scop le puteţi face o doseală improvizată din nişte crengi, lemne, strujeni sau frunzele copacilor. Important este să nu le stricaţi adăpostul lor natural.

Ca orice animal care iarna hibernează, aricii trebuie să acumuleze din timp un strat frumos de grăsime. Ar fi bine ca toamna (octombrie, noiembrie) să le aruncaţi câte ceva de mâncare la distanţă, nuci, cereale, fructe, etc.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata