Olandezii, francezii şi elveţienii sunt cei mai bine hrăniţi cetăţeni ai planetei

Olandezii, francezii şi elveţienii mănâncă cel mai bine dintre toţi locuitorii planetei, la cealaltă extremă fiind locuitorii din Ciad, Etiopia şi Angola, se arată într-un studiu publicat miercuri de organizaţia non-guvernamentală Oxfam Intermon şi preluat de agenţia EFE.

Indicele ‘Good Enough to Eat’ (Suficient de bun pentru a mânca) elaborat de această organizaţie se bazează pe evaluarea a patru elemente: disponibilitatea, preţul şi calitatea alimentelor, precum şi starea de sănătate a populaţiei în funcţie de dieta sa.

Rezultatul final situează în fruntea clasamentului, în ordine: Olanda, Franţa, Elveţia, Austria, Belgia, Danemarca, Suedia, Australia, Irlanda, Italia, Luxemburg şi Portugalia. Lipsa malnutriţiei şi accesul la resursele de apă potabilă sunt factorii care au contribuit cel mai mult la buna poziţionare a acestor ţări în clasament.

Olanda, în special, s-a detaşat de restul ţărilor europene datorită preţului relativ redus al alimentelor, numărului mic al bolnavilor de diabet şi diversităţii nutriţionale, cu toate că în această ţară trăiesc şi multe persoane obeze.

În schimb, în statul african Ciad, plasat la coada clasamentului, problema nu este doar preţul ridicat al alimentelor, dar şi proasta lor calitate şi accesul limitat la asistenţa medicală, situaţii caracteristice ţărilor cele mai sărace, unde cheltuielile pe mâncare reprezintă, în medie, 75% din bugetele personale.

Unele dintre statele cele mai dezvoltate nu se regăsesc în partea superioară a clasamentului, lucru explicat prin factori precum numărul foarte mare de obezi şi diabetici, cât şi preţurile ridicate şi volatile ale produselor alimentare, toate acestea fiind problemele cele mai des întâlnite în ţările bogate.

Pentru calitatea alimentelor, cea mai bună notă a obţinut-o Islanda şi cea mai mică Bangladesh şi Lesotho. Cât priveşte obezitatea şi diabetul, aceste afecţiuni sunt cel mai frecvent întâlnite în Arabia Saudită şi Kuweit, la cealaltă extremă fiind Cambodgia şi Bangladesh.

Potrivit Oxfam Intermon, consumul excesiv din unele ţări, folosirea ineficientă a resurselor şi risipa sunt cauzele care explică de ce persistă foametea în unele părţi ale lumii, deşi ‘există suficiente alimente pentru toţi’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.