EUR
4,83 RON
(+0.01%)
USD
4,47 RON
(+0.15%)
GBP
5,48 RON
(+0.12%)
CHF
4,58 RON
(-0%)
BGN
2,47 RON
(-0.08%)
BYN
1,73 RON
(+0.15%)
CAD
3,14 RON
(+0.77%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,68 RON
(+0.37%)
JPY
0,04 RON
(+0.12%)
CZK
0,17 RON
(+0.42%)
INR
0,06 RON
(+0.37%)

 

Uniunea Europeană, pregătită să reia de la 20 ianuarie afacerile cu Iranul

Uniunea Europeană va ridica la 20 ianuarie o serie de sancţiuni economice impuse Iranului, de îndată ce va avea din partea Teheranului confirmarea intrării în vigoare a acordului în domeniul nuclear, au anunţat joi surse europene, relatează AFP.

După ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) va avea confirmarea punerii în aplicare a acestui acord de către Iran, undă verde aşteptată pentru luni dimineaţă, ‘UE va finaliza actul legal’ ridicând, după cum s-a convenit, o serie de sancţiuni şi ‘îl va pune în aplicare în aceeaşi zi’, au precizat sursele citate.

Teheranul şi Washingtonul au anunţat duminică faptul că acordul interimar în domeniul nuclear care limitează îmbogăţirea uraniului de către Teheran în schimbul ridicării sancţiunilor va fi aplicat începând din 20 ianuarie.

În baza acestui acord, o serie de sancţiuni europene, în special privind transportul şi asigurarea exporturilor iraniene de ţiţei şi importul de produse petro-chimice iraniene, vor fi suspendate timp de şase luni, până la 20 iulie.

Contractele încheiate eventual de operatori europeni ‘vor trebui aplicate în cursul acestei perioade’ şi ‘nu va exista o perioadă de graţie’, numai dacă, între timp, Iranul şi comunitatea internaţională reuşesc să se înţeleagă pentru a prelungi sau extinde acordul intermediar, au subliniat sursele citate.

‘Este în interesul tuturor ca acest acord să intre în vigoare luni (…) şi cu atât mai mult că nu este vorba decât de o primă etapă’ în vederea unui acord global, au subliniat sursele citate, apreciind că este puţin probabil ca Iranul să renunţe în ultimul moment. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata