EUR
4,83 RON
(+0.06%)
USD
4,48 RON
(-0.52%)
GBP
5,49 RON
(+0.35%)
CHF
4,58 RON
(+0.15%)
BGN
2,47 RON
(+0.24%)
BYN
1,73 RON
(-1.52%)
CAD
3,17 RON
(-1.39%)
RSD
0,04 RON
(+0.08%)
AUD
2,69 RON
(-0.27%)
JPY
0,04 RON
(+0.6%)
CZK
0,17 RON
(+0.39%)
INR
0,06 RON
(-0.79%)

 

Predoiu îi adresează premierului 10 solicitări, ca simplu cetăţean; acestea vizează independenţa justiţiei, MCV şi Schengen

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu i-a adresat vineri, 17 ianuarie, premierului Victor Ponta, 10 solicitări prin care îi cere să-şi exprime public poziţia faţă de aspecte privind independenţa justiţiei şi funcţionarea unora dintre instituţiile sistemului judiciar şi să anunţe adoptarea unor măsuri urgente privind implementarea Codurilor penale şi combaterea şomajului în rândul tinerilor.

„Îl rog ca aceste 10 solicitări să fie citite ca venind din partea mai multor oameni cu care am stat de vorbă în ultima perioadă, ca fiind solicitări venite din partea cetăţenilor „, a declarat prim-vicepreşedintele PDL.

Cătălin Predoiu i-a cerut premierului, în calitate de ‘simplu cetăţean’, „să respingă de urgenţă declaraţiile colegului său de partid Nicuşor Constantinescu, prin care s-a cerut desfiinţarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie”.

„Să declare public dacă PSD şi USL au un plan secret de desfiinţare a DNA şi a instituţiilor statului de drept, aşa cum au avut în 2008 când pregăteau o Ordonanţă de Urgenţă pentru desfiinţarea DNA şi absorbţia sa de către DIICOT”, a declarat Predoiu, la o conferinţă de presă.

Predoiu i-a cerut lui Victor Ponta „să recunoască public concluziile Inspecţiei Judiciare care a stabilit că prin declaraţiile sale a adus atingere independenţei justiţiei”.

„Să-şi ceară scuze faţă de magistraţi pentru aceste declaraţii şi să promită că nu va mai atenta la independenţa justiţiei”, a spus democrat-liberalul.

O altă solicitare a lui Predoiu este ca premierul „să-şi ia un angajament în numele colegilor din USL că vor înceta orice atac împotriva statului de drept, împotriva independenţei justiţiei, orice atac venit fie prin declaraţiile politice, fie prin măsuri legislative”.

Predoiu i-a cerut primului-ministru „să declare public că renunţă la proiectul de lege privind amnistia şi graţierea”.

„Şi să facă aceste declaraţii alături de colegul său de coaliţie, domnul Crin Antonescu. Să ne dea garanţiile că USL nu va promova, din nou, acest proiect de lege într-un moment convenabil, când atenţia opiniei publice este depărtată de subiectul respectiv”, a spus democrat-liberalul.

Predoiu i-a solicitat premierului „să ia măsuri grabnice de suplimentare a personalului judiciar conform planului de acţiune pe care i l-am lăsat pe masa Guvernului în 2012 când a trecut moţiunea de cenzură împotriva Guvernului PDL”.

O altă cerere este ca primul-ministru să declare că renunţă la proiectul de revizuire a Constituţiei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata