EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,10 RON
(-0.05%)
GBP
5,38 RON
(-0.18%)
CHF
4,49 RON
(-0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.13%)
BYN
1,67 RON
(-0.26%)
CAD
3,09 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,94 RON
(+0.13%)
JPY
0,04 RON
(+0.49%)
CZK
0,19 RON
(-0.24%)
INR
0,06 RON
(-0.42%)

Retrospectivă economică (săptămâna 13-17 ianuarie 2014)

Cele două emisiuni de obligaţiuni în dolari americani, pe 10 şi respectiv, 30 de ani, lansate de România pe pieţele externe, semnarea Memorandumului cu consorţiul Vistrada Nord, pentru autostrada Comarnic – Braşov, influenţa vremii asupra culturilor agricole, sunt printre cele mai importante ştiri difuzate pe fluxul AGERPRES, în săptămâna care tocmai s-a încheiat.

Prezentăm o selecţie a ştirilor redactate în săptămâna 13-19 ianuarie, dar şi principalele subiecte de urmărit în săptămâna 20-26 ianuarie 2014.

* România a atras, marţi, două miliarde de dolari de pe pieţele externe, prin intermediul a două emisiuni de obligaţiuni în dolari americani pe perioade de 10 ani, respectiv 30 de ani, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice. Oferta a fost suprasubscrisă de peste cinci ori, ceea ce a permis reducerea randamentelor faţă de anunţul iniţial. Astfel, România a împrumutat un miliard de dolari pe 10 de ani cu randament de 5,021% (cupon 4,875%) şi un miliard de dolari pe 30 de ani cu randament de 6,258% (cupon 6,125%).

* Europa emergentă a condus până acum, în 2014, procesul de emitere de noi eurobonduri, cu emisiuni de succes din Polonia (două miliarde de euro cu scadenţa la zece ani), Letonia (un miliard de euro cu scadenţa la şapte ani) şi România (câte un miliard de dolari cu scadenţa la zece ani şi la 30 de ani), a arătat Timothy Ash, şeful Departamentului de cercetare privind pieţele emergente la Standard Bank, pe un blog din ‘Financial Times’.

* Finalizarea lucrărilor la tronsonul de autostradă Comarnic-Braşov va avea loc până în anul 2017, cel târziu, iar costurile estimate se vor ridica la valoarea de 1,8 miliarde de euro, echivalentul a 28 de milioane de euro pentru fiecare kilometru, a declarat, joi, premierul Victor Ponta, într-o conferinţă de presă.

* Ministerul Agriculturii şi-a propus să atragă 2,9 miliarde de euro din fonduri europene în anul 2014, în condiţiile în care anul trecut a ajuns la 2,7 miliarde de euro pe dezvoltare rurală şi pe plăţi directe, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-un interviu acordat AGERPRES.

* Banca Mondială a îmbunătăţit uşor prognoza de creştere economică a României pentru acest an, la 2,5%, de la 2,2%, cât estima în iunie 2013, potrivit raportului ‘Global Economic Prospects’, publicat de BM.

* Nu sunt motive de îngrijorare în ceea ce priveşte culturile de grâu şi rapiţă, chiar dacă temperaturile au fost destul de ridicate în această perioadă, există însă riscul să fie probleme în pomicultură, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-un interviu acordat AGERPRES.

* Inflaţia anuală a fost, la sfârşitul anului 2013, de 1,55%, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică transmis luni , iar creşterea preţurilor de consum s-a situat, astfel, aproape de nivelul minim al intervalului ţintit de Banca Naţională a României.

* Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.650 lei în luna noiembrie 2013, în creştere faţă de luna precedentă cu 35 lei (2,2%), informează Institutul Naţional de Statistică /INS/ remis, luni.

* Producţia industrială a crescut în primele 11 luni ale anului trecut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 7,6%, respectiv cu 7%, comparativ cu perioada similară din 2012, relevă datele provizorii al Institutului Naţional de Statistică, publicate luni.

* Autovehicule de epocă din anul 1924 dar şi bolizi în valoare de 500.000 de euro fiecare şi mii de cai putere au fost comercializate în România, în 2013, arată o statistică întocmită de autovit.ro.

* Noile bancnote de 10 euro, care fac parte din seria ‘Europa’ şi care au elemente noi de siguranţă şi sunt îmbunătăţite, vor începe să circule din 23 septembrie 2014, a anunţat luni Yves Mersch, membru al Comitetului Executiv al Băncii Centrale Europene (BCE) .

* Peste 11.000 de produse alimentare şi nealimentare comercializate de Selgros Cash&Carry România pot fi achiziţionate online şi livrate direct cumpărătorilor, în 24 de ore, prin intermediul unui parteneriat încheiat de conducerea lanţului comercial cu operatorii platformei online MegaMarket.ro, potrivit unui comunicat remis luni.

* Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat luni că a adăugat Danemarca, Finlanda, Norvegia şi Polonia pe lista ţărilor ale căror sectoare financiare trebuie să fie supuse unor controale regulate, în încercarea de a evita repetarea unei crize financiare globale, transmite Reuters.

* Nivelul primei unice de garantare ce se va practica în anul 2014 în cadrul schemei de garantare pentru agricultură va fi de 1,25% pe an pentru beneficiarii garanţiilor acordate de Fondul de Garantare al Creditului Rural – IFN SA, atât pentru garanţiile existente în sold la 31 decembrie 2013, cât şi pentru cele acordate în cursul anului 2014, se arată într-un comunicat remis luni de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

* Perspectivele pentru economiile avansate se îmbunătăţesc, pe fondul redresării zonei euro, potrivit unui raport publicat, luni, de Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD), transmite Reuters.

* Federaţia Naţională PRO AGRO şi Alianţa RO PAC vor conlucra pentru susţinerea propunerii comune privind Politica Agricolă Comună (PAC) şi Planul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR), graţie unui protocol de colaborare semnat între cele două organizaţii, se arată într-un comunicat remis luni.

* Banca Central Europeană (BCE) a anunţat luni că în cea de-a doua jumătate a anului trecut au fost retrase din circulaţie 353.000 de bancnote euro contrafăcute, mai mult decât cele 317.000 bancnote euro contrafăcute retrase în prima jumătate a anului trecut sau cele 280.000 bancnote euro contrafăcute retrase în cea de-a doua jumătate a lui 2012, informează un comunicat de presă.

* Programul ‘Prima casă’ se reia odată cu publicarea, luni, în Monitorul Oficial, a Hotărârii de Guvern privind aprobarea normelor de implementare a programului pentru anul 2014.

* Constructorul britanic de automobile de lux Jaguar Land Rover a anunţat luni că o creştere a cererii de automobile de lux pe pieţe precum Brazilia, China, India şi SUA a făcut ca vânzările sale că înregistreze o creştere anuală de 19% în 2013, transmite Reuters

* Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT) au efectuat peste 80 de acţiuni de control, în luna decembrie 2013, aplicând şase amenzi contravenţionale în valoare de peste 132.000 lei şi 40 de sancţiuni cu avertisment, se arată într-un comunicat al ANT. Inspectorii au verificat o serie de unităţi de cazare, de alimentaţie publică şi 23 de pârtii de schi, fiind retrase opt certificate de clasificare.

* OAO Lukoil, a doua mare companie petrolieră din Rusia, a anunţat luni că anul trecut a reuşit să pună capăt tendinţei de scădere a producţiei sale de petrol, care în 2013 a crescut cu 1%, până la 90,8 milioane tone, sau 1,8 milioane barili pe zi, transmite Reuters.

* Grupul rus Gazprom a anunţat luni că anul trecut exporturile sale spre piaţa europeană au crescut cu 16%, atingând cel mai ridicat nivel de după criza financiară din 2008, informează un comunicat de presă. Potrivit datelor preliminare, în 2013 exporturile Gazprom spre Europa s-au ridicat la 162,7 miliarde metri cubi.

* Activele fondurilor de investiţii, altele decât fondurile de piaţă monetară, au crescut în noiembrie 2013, cu 1,38 miliarde de lei, până la 37,45 miliarde de lei, de la 36,07 miliarde de lei în octombrie 2013, potrivit datelor publicate, marţi, de Banca Naţională a României (BNR).

* Noua Direcţie Generală Antifraudă Fiscală /DGAF/ a încasat peste 19 milioane lei (aproape 5 milioane euro) din amenzi şi confiscări, începând cu dată de 6 decembrie 2013, de când a început acţiunile de control operativ, a declarat marţi,  vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Romeo Florin Nicolae, coordonatorul DGAF şi Direcţiei Generale a Vămilor.

* Economia zonei euro ar putea înregistra anul acesta o creştere peste aşteptări, a declarat, marţi, Ewald Nowotny, membru în consiliul director al Băncii Centrale Europene (BCE), potrivit Reuters. În decembrie, BCE a revizuit în sus estimările privind evoluţia zonei euro în 2014, prognozând un avans de 1,1% în acest an.

* Agenţia Naţională de Administrare Fiscală /ANAF/ implementează un proiect în valoare de aproape 11,6 milioane lei, care are că scop creşterea nivelului de securitate IT în domeniul vamal şi fluidizarea fluxului logistic de mărfuri pentru firmele care fac operaţiuni de export-import.

* Jaguar şi Lexus s-au aflat, în 2013, în topul mărcilor auto de lux preferate de către români, fiind înmatriculate 66 de unităţi noi, potrivit statisticii Direcţiei Regim Permise Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/, publicată pe propria pagină de Internet.

* România s-a situat în noiembrie pe locul patru în Uniunea Europeană la creşterea preţurilor producţiei industriale, comparativ cu perioada similară din 2012, în condiţiile în care indicatorul a urcat cu 3% în zona euro şi în Uniunea Europeană, arată datele publicate marţi de Oficiul european de statistică (Eurostat).

* IMM-urile pot accesa credite cu dobândă redusă în cadrul iniţiativei JEREMIE datorită acordului semnat de ProCredit Bank şi Fondul European de Investiţii pentru o linie de creditare în valoare totală de 40 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al ProCredit Bank, remis marţi.

* Activele nete ale fondurilor locale de plasament colectiv au crescut cu 47,4%, în 2013, (5,6% în decembrie), până la 2,8 miliarde euro, au anunţat, marţi, reprezentanţi ai Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România.

* Comisia Europeană va propune, pe 22 ianuarie, ca 27% din consumul de energie la nivelul Uniunii Europene în anul 2030 să provină din surse regenerabile, însă această ţintă nu va fi una obligatorie, ci doar orientativă, scrie publicaţia Financial Times.

* Limita de emisii de CO2 pentru noile vehicule comerciale uşoare comercializate în UE trebuie redusă până în 2020 de la 203g/km în prezent la 147g/km, conform unei propuneri legislative aprobate de Parlamentul European marţi, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg. Textul, agreat deja informal cu Consiliul de Miniştri, cere şi introducerea unor metode de testare mai precise pentru emisiile de CO2.

* România a primit 1.702 autorizaţii CEMT pentru anul 2014, până în acest moment fiind repartizate operatorilor de transport interesaţi un număr de aproximativ 1.000 de astfel de autorizaţii, se arată într-un comunicat remis marţi de către Ministerul Transporturilor.

* Companiile austriece sunt interesate să investească în România, în special în sectorul energetic şi în cel al infrastructurii de transport, a declarat ambasadorul austriac Michael Schwarzinger, în cadrul unei conferinţe la care a participat şi ministrul român al Economiei, Andrei Gerea.

* Compania azeră de petrol şi gaze SOCAR a achiziţionat şi restul de 10% din capitalul social al societăţii SOCAR Petroleum, fosta Romtranspetrol, şi va majora capital social cu 35 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al companiei.

* Sumele solicitate de APIA pentru plăţile pe suprafaţă se ridică la 973 milioane de lei din cele 3,1 miliarde de lei, urmând ca până la 15 februarie să fie plătiţi fermierilor toţi banii necesari înfiinţării culturilor de primăvară, a anunţat, marţi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la întâlnirea avută cu producătorii agricoli din sectorul vegetal şi zootehnic.

* Creşterea economică înregistrată anul trecut de România a fost probabil una de ‘aproape’ 3%, peste estimările Guvernului, în condiţiile în care consumul şi-a revenit în trimestrul patru, a declarat marţi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, pentru Bloomberg.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata