EUR
4,83 RON
(+0.06%)
USD
4,48 RON
(-0.52%)
GBP
5,49 RON
(+0.35%)
CHF
4,58 RON
(+0.15%)
BGN
2,47 RON
(+0.24%)
BYN
1,73 RON
(-1.52%)
CAD
3,17 RON
(-1.39%)
RSD
0,04 RON
(+0.08%)
AUD
2,69 RON
(-0.27%)
JPY
0,04 RON
(+0.6%)
CZK
0,17 RON
(+0.39%)
INR
0,06 RON
(-0.79%)

 

Retrospectivă economică (săptămâna 13-17 ianuarie 2014)

* Programul româno-elveţian pentru întreprinderi mici şi mijlocii, cu o valoare de 28,524 milioane franci elveţieni, reprezintă un ajutor important dat de statul elveţian dezvoltării acestui sector în România, a spus, joi, Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, la lansarea programului.

* Costul emisiunii de obligaţiuni Transelectrica se situează sub jumătate din media costurilor companiei cu împrumuturile bancare tradiţionale de-a lungul anilor, a declarat, joi, preşedintele Directoratului Transelectrica, Ştefan Doru Bucătaru, cu prilejul începerii tranzacţionării obligaţiunilor la Bursa de Valorii Bucureşti /BVB/.

* România a înregistrat, în luna decembrie, o rată anuală a inflaţiei de 1,3%, depăşind media din Uniunea Europeană (1%), conform datelor publicate, joi, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În schimb, România şi Estonia se situează pe primul loc în UE în ceea ce priveşte creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (decembrie 2012 – noiembrie 2013), cu un avans de 3,2%.

* Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă 57/2013, retrimisă de preşedintele Traian Băsescu în Parlament în urmă cu o săptămână, ar putea fi adoptată de Legislativ în procedură de urgenţă până în luna februarie, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, prezent la o conferinţă pe teme energetice.

* Peste 1.360 de întreprinderi mici şi mijlocii s-au înscris online, în primele două zile, pentru a primi finanţare de la stat prin schema de minimis, conform site-ului Departamentului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism (AIPPIMM).

* Companiile din industria siderurgică au cerut Ministerului Economiei prelungirea până în 2018 a procesului de liberalizare a pieţei gazelor, potrivit unui comunicat al ministerului de resort.

* Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a suspendat, joi, demararea procedurii de insolvenţă a SC Carrefour România SA, după ce Tribunalul Bucureşti hotărâse, pe 23 decembrie 2013, cererea creditorilor Carrefour de deschidere a proceduri insolvenţei.

* Preţul final al apei pentru irigaţii ar putea fi redus în acest an cu 25-30% faţă de valoarea anului trecut, după ce Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) va achiziţiona energie electrică direct de la producători, a declarat  ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

* Oficiul european de statistică (Eurostat) va revizui, în sus, cu până la 2,4 puncte procentuale, cifrele privind Produsul Intern Brut anual al Uniunii Europene, în luna septembrie a acestui an când va trece la noul standard European System of Accounts 2010, a anunţat joi Comisia Europeană, transmite Reuters.

* Peste 80.000 de copii au în prezent cel puţin un părinte plecat la muncă în străinatate, a declarat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, joi seara, la România TV.

* Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Ovidiu Puţura este preşedintele noului Consiliu de Administraţie al companiei CFR Infrastructură, au declarat, vineri, surse din domeniu.

* Veniturile din turism ale României ar putea creşte semnificativ dacă hotelierii vor dezvolta o serie de facilităţi care să răspundă aşteptărilor clienţilor tineri, cum ar fi aplicaţii pentru rezervări direct de pe smartphone, posibilitatea de a face comandă la room service de pe tableta disponibilă în camera de hotel, programe extinse de fidelizare pe bază de comision care să prelungească cât mai mult cazarea şi prezenţa intensă în social media, afirmă Elena Badea, Head of Marketing, EY România.

* Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, în şedinţa din 15 ianuarie, autorizaţii de înfiinţare pentru şase noi proiecte de producere a energiei din surse fotovoltaice şi pentru o centrală pe biomasă, potrivit unui document postat pe site-ul instituţiei.

* Exodul în masă al tinerilor calificaţi înregistrat de la aderarea României la UE în 2007 va avea un impact dezastruos asupra economiei, dacă tendinţa nu se va inversa, a avertizat ministrul Muncii din România, Mariana Câmpeanu, într-un interviu acordat la Bucureşti, comentează joi Financial Times (FT).

* Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat, în perioada ianuarie – noiembrie 2013, un deficit de 1,32 miliarde de euro, comparativ cu 5,39 miliarde de euro în aceeaşi perioadă din anul 2012, se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României (BNR) transmis vineri.

* Şapte termocentrale şi grupuri energetice, cu o capacitate totală de peste 1.200 de MW, vor fi scoase din funcţiune până în anul 2019 din cauza emisiilor poluante pe care le generează, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1096/2013 pentru aprobarea mecanismului de alocare tranzitorie cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră producătorilor de energie electrică pentru perioada 2013-2020, inclusiv Planul naţional de investiţii, publicată joi în Monitorul Oficial.

* Firma Muşat & Asociaţii – Restructuring & Insolvency S.P.R.L., lichidatorul Termoelectrica, a scos la vânzare termocentrala Doiceşti din judeţul Dâmboviţa la preţul de pornire de 95,5 milioane de lei, potrivit unui anunţ al companiei.

* Eventualele întârzieri la plata alocaţiilor pentru copii, a ajutoarelor sociale şi a indemnizaţiilor sunt generate de neprezentarea în termen a documentelor de plată de către unele unităţi judeţene ale Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), susţine Ministerul Finanţelor Publice /MFP/, în replică la unele informaţii din presă conform cărora plăţile au fost blocate trei zile din cauza schimbării unui program IT.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata