EUR
4,83 RON
(+0.06%)
USD
4,48 RON
(-0.52%)
GBP
5,49 RON
(+0.35%)
CHF
4,58 RON
(+0.15%)
BGN
2,47 RON
(+0.24%)
BYN
1,73 RON
(-1.52%)
CAD
3,17 RON
(-1.39%)
RSD
0,04 RON
(+0.08%)
AUD
2,69 RON
(-0.27%)
JPY
0,04 RON
(+0.6%)
CZK
0,17 RON
(+0.39%)
INR
0,06 RON
(-0.79%)

 

Retrospectivă economică (săptămâna 13-17 ianuarie 2014)

* Comisia Europeană va adopta miercuri o recomandare care va conţine linii directoare privind explorarea şi extracţia gazelor de şist, în special prin metoda fracturării hidraulice de volum mare, a declarat vineri, la Bruxelles, Pia Ahrenkilde-Hansen, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

* Obiectivul ca România să devină principalul hub tehnologic şi industrial din Europa de Est este fezabil, consideră Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta.

* Negocierile dintre Departamentul pentru Energie din România şi Administraţia Naţionala pentru Energie din China cu privire la construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă sunt în derulare, iar rezultatul va fi anunţat la momentul finalizării acestora, a menţionat, vineri, într-un comunicat de presă, Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei.

* Preţul pe kilometru pentru autostrada Comarnic-Braşov a fost redus, în urma negocierilor, cu peste şapte milioane euro faţă de preţul negociat în 2010, de la 35.281.737 euro/km la 28 milioane euro/km, afirmă ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, pe site-ul personal.

* Ministerul Transporturilor a depus plângeri penale la Parchet şi la Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva fostei conduceri a CFR, în urma neregulilor constatate de Curtea de Conturi şi de Corpul de Control al ministrului, a declarat sâmbătă, ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, la Antena 3.

* Executivul lucrează la un set de măsuri pentru stimularea cererii interne, măsuri care vor trebui agreate cu delegaţiile Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene, a declarat sâmbătă seară, la România TV, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

* Scumpirea gigacaloriei cu 40% începând de la 1 ianuarie, ca urmare a unei decizii luate de către Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, a pus legumicultura la pământ, iar preţul la roşii şi la alte legume româneşti ar putea creşte cu 50%, potrivit preşedintelui Pro Agro, Alex Jurconi.

* Ministerul Transporturilor şi partenerii chinezi ar putea finaliza în acest an proiectul tronsonului românesc al trenului de mare viteză Viena-Budapesta-Bucureşti-Constanţa, a declarat sâmbătă, ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, la Antena 3.

* Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a reziliat 2.400 de contracte, cu o valoare de 642 de milioane de euro, în general pentru că au depăşit perioada normală de implementare şi nu au făcut nici măcar o solicitare de plată, a declarat directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), George Turtoi, într-un interviu acordat AGERPRES.

* Taxa pe construcţii speciale nu reprezintă o taxă nouă, ci eliminarea unei excepţii, iar cei care nu vor transfera aceste costuri în factură vor câştiga cotă de piaţă, a declarat ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, sâmbătă seară, la România TV.

* Tarifele de utilizare a autostrăzii Comarnic – Braşov vor fi cele mai mici din Uniunea Europeană, acestea ţinând cont de puterea de cumpărare a cetăţenilor români, potrivit ministrului delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova.

* Banii intraţi efectiv în economie din fondurile europene pe dezvoltare rurală sunt de 6,02 miliarde de euro din 2008 şi până la finele lui 2013, iar cei mai mulţi au mers către mediul rural din România, a declarat directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), George Turtoi, într-un interviu acordat AGERPRES.

PREVIZIUNI SĂPTĂMÂNA 20-16 IANUARIE 2014

* O misiune a Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene se va afla la Bucureşti în perioada 21 ianuarie – 5 februarie 2014, pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare a acordului preventiv cu România, care a fost aprobat în 27 septembrie 2013.

* Proiectul de hotărâre privind Memorandumul convenit cu Rompetrol ar urma să fie aprobat în şedinţa Executivului de săptămâna viitoare, a declarat premierul Victor Ponta, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

* Miniştrii Agriculturii din statele membre ale UE şi ai ţărilor din Parteneriatul Estic se reunesc pentru a discuta despre implementarea noului Program European de Vecinătate pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (ENPARD).

* Licitaţii publice deschise cu strigare, organizate de Hidroelectrica, pentru vânzarea a 14 microhidrocentrale grupate în 7 pachete de active, preţul total de pornire a licitaţiilor fiind de 46,2 milioane lei (circa 10,4 milioane euro).

* Ministerul Finanţelor Publice vrea să atragă 1,5 miliarde de lei, printr-o emisiune de certificate de trezorerie şi una de obligaţiuni benchmark.

* Ministerul Finanţelor Publice lansează o emisiune de obligaţiuni de stat cu cupon denominate în euro în sumă de 200 milioane euro (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata