ANM: Temperaturile coboară sub pragul de îngheţ pe timpul nopţilor; ninsori şi ploi slabe după 24 ianuarie

9

Următoarele două săptămâni vor fi caracterizate din punct de vedere meteorologic de un regim termic, în mare parte, normal pentru această perioadă, se arată în prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie /ANM/, valabilă în intervalul 20 ianuarie – 2 februarie 2014. În majoritatea zonelor ţării, minimele vor scădea sub pragul de îngheţ, de zero grade Celsius, în special de la jumătatea acestei săptămâni, iar precipitaţiile sub formă de ploaie, ninsoare sau mixte îşi vor face apariţia, în general, după 24-25 ianuarie.

Conform meteorologilor, în Banat, până în 27 ianuarie temperaturile vor marca o scădere treptată, mai accentuată în primele trei zile ale intervalului de prognoză, astfel încât maximele diurne ajung, în medie, de la valori de 14 grade Celsius în prima zi şi până la două grade, pe 26-27 ianuarie. În ceea ce priveşte evoluţia minimelor nocturne, acestea vor scădea de la 6-7 grade, la începutul intervalului, până la valori medii de -4 grade la sfârşitul primei săptămâni de prognoză.

În a doua săptămână, regimul termic va marca o creştere treptată, spre medii de 3-4 grade ale valorilor maxime diurne şi între -3 şi -2 grade ale minimelor nocturne, în perioada 29 ianuarie – 2 februarie. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în primele zile ale intervalului, când va ploua temporar şi, din nou, după data de 24 ianuarie, când vor fi mai ales ploi, dar trecător şi lapoviţe sau ninsori slabe cantitativ.

În Crişana, în prima săptămână, valorile termice maxime vor fi în scădere, de la medii de 13 grade, până la aproximativ un grad la sfârşitul primei săptămâni de prognoză, când regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru ultima decadă a lunii ianuarie. La începutul celei de-a doua săptămâni, temperaturile vor creşte uşor, spre medii de 2-4 grade în intervalul 28 ianuarie – 2 februarie. Minimele nocturne se vor menţine pozitive la începutul intervalului, dar începând din 23 ianuarie vor coborî sub limita de îngheţ, devenind negative, cu valori medii de -5 grade în jurul datei de 27 ianuarie şi de -3 grade la începutul lunii februarie. Va ploua, în general slab cantitativ, în primele zile ale perioadei de prognoză şi, din nou, în jurul datei de 25 ianuarie, când precipitaţiile vor fi mixte.

Citeste si:  APIA: 151 de autoturisme hibride şi electrice, vândute în România în primele cinci luni

În Transilvania, până duminică 26 ianuarie, temperaturile maxime vor scădea cu aproximativ 10 grade Celsius, ajungând la valori medii de -1 grad Celsius în jurul datei menţionate. În următoarele zile va avea loc o uşoară încălzire, astfel încât între 29 ianuarie şi 2 februarie, media maximelor diurne va atinge un grad Celsius, apropiată de norma climatologică a perioadei. Media temperaturilor minime va deveni negativă după primele trei zile, iar cel mai frig va fi în intervalul 26 – 28 ianuarie, când se vor înregistra medii termice nocturne de -9… -8 grade Celsius. Probabilitatea de precipitaţii va fi mai ridicată între 20 şi 23 ianuarie, când va ploua slab cantitativ şi, ulterior, după data de 25 ianuarie, când vor fi precipitaţii slabe mixte.

În Maramureş, la începutul intervalului de prognoză, vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă a anului, cu medii ale maximelor diurne de 9-10 grade şi ale minimelor nocturne de 3-4 grade. Începând de miercuri, va avea loc o răcire accentuată, astfel încât între 24 şi 27 ianuarie se vor consemna medii ale temperaturilor maxime de -1 şi zero grade, în timp ce minimele termice vor coborî, în medie, spre -7 grade Celsius. După 28 ianuarie se estimează o tendinţă de uşoară încălzire, care va determina în ultimele zile ale perioadei de prognoză, valori medii de până la două grade ale temperaturilor maxime şi de aproximativ -4 grade ale celor minime. Precipitaţii slabe cantitativ şi predominant sub formă de ploaie vor fi prezente în primele zile ale intervalului şi, trecător, în jurul datei de 25 ianuarie.

Citeste si:  443.000 de lei sub forma de amenzi la terase, baruri, plaje, cluburi în aer liber

În Moldova, în prima săptămână, media valorilor maxime va scădea de la două la -8 grade Celsius, iar în a doua săptămână va creşte spre aproximativ un grad, în ultimele zile ale intervalului. Evoluţia temperaturilor nocturne va fi asemănătoare, în scădere de la unu la -11 grade Celsius în prima săptămână, apoi în creştere spre -4 grade la sfârşitul perioadei de prognoză. Probabilitatea de precipitaţii, mai ales lapoviţe şi ninsori, în general slabe cantitativ, va fi mai mare în primele zile ale prognozei, precum şi în intervalul 24-27 ianuarie.

În Dobrogea, vremea se va răci în prima săptămână a intervalului de prognoză, când media temperaturilor maxime va scădea treptat de la 10-11 grade până la minus două grade, între 25 şi 27 ianuarie. În acelaşi interval minimele nocturne vor coborî, în medie, de la 5 la -6 grade Celsius. După data de 28 ianuarie, un proces de încălzire va determina, în ultimele zile ale prognozei, medii ale maximelor diurne de 4-5 grade şi ale minimelor nocturne de aproximativ -1 grad, vremea devenind normală din punct de vedere termic pentru începutul lunii februarie. Vor fi precipitaţii, slabe cantitativ, sub formă de ploaie în primele zile, dar şi lapoviţe sau ninsori, temporar, după 25 ianuarie.

Până în jurul datei de 26-27 ianuarie, în Muntenia, vremea se va răci de la o zi la alta, astfel încât maximele termice vor scădea de la o medie de 8-9 grade în primele zile între -1 şi zero grade la sfârşitul primei săptămâni de prognoză. În acelaşi interval, minimele nocturne vor scădea de la 4 la -6 grade, în medie. În a doua săptămână vremea se va încălzi, maximele diurne atingând în medie, după 29 ianuarie, 3-4 grade Celsius, iar minimele nocturne aproximativ -3 grade Celsius. Va ploua slab pe 22-23 ianuarie, iar între 24 şi 27 ianuarie, temporar, vor fi precipitaţii mixte, în general slabe cantitativ.

Citeste si:  ANM: Vreme ploioasă în majoritatea regiunilor, în minivacanţa de 1 Mai

În Oltenia, în primele trei zile ale intervalului, vremea va fi cu mult mai caldă decât în mod normal la această dată, apoi temperaturile vor scădea cu aproximativ 8 grade până în jurul datei de 27 ianuarie, când se vor atinge valori medii de aproximativ un grad Celsius la valorile maxime diurne şi -6 grade la cele minime nocturne. În următoarele zile, vremea se va încălzi uşor, iar ultimele zile ale perioadei de prognoză vor fi caracterizate de un regim termic apropiat de cel normal în această perioadă a anului, cu medii ale temperaturilor maxime cuprinse între două şi 3 grade şi ale celor minime între -4 şi -3 grade. Va ploua temporar în primele zile ale prognozei, iar în jurul datei de 26-27 ianuarie creşte probabilitatea pentru lapoviţe sau ninsori, slabe cantitativ.

La munte, până la sfârşitul primei săptămâni temperaturile maxime vor scădea treptat, de la medii de 4…5 grade la început spre -5 grade în jurul datei de 26…27 ianuarie, când minimele nocturne vor coborî spre valori medii de -11 grade, faţă de 0…1 grad la începutul intervalului. În a doua săptămână va avea loc o creştere a regimului termic, astfel încât, în ultimele zile, se vor atinge maxime diurne de -2 grade şi minime nocturne de -8 grade Celsius, în medie, vremea devenind normală termic pentru început de februarie. Trecător vor fi precipitaţii, mixte la început, apoi predominant sub formă de ninsoare, cu o probabilitate mai mare pe 21 – 22 ianuarie, dar şi în intervalul 24 – 27 ianuarie.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 20 ianuarie – 2 februarie 2014, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata