Comisia Europeană recomandă o serie de principii minime pentru exploatarea gazului de șist

17

Comisia Europeană (CE) a adoptat miercuri, 22 ianuarie, o recomandare menită să asigure că există măsuri de protecție pentru mediu și climă pentru tehnica fracturării hidraulice de mare volum utilizată în operațiunile de exploatare a gazului de șist.

Recomandarea ar urma să ajute statele membre care doresc să utilizeze această practică să abordeze riscurile de sănătate și de mediu și să amelioreze transparența pentru cetățeni. De asemenea, textul stabilește un cadru clar pentru investitori.

În același timp, recomandarea CE e însoțită de o comunicare care analizează oportunitățile și provocările pentru utilizarea fracturării hidraulice în scopul extragerii hidrocarburilor.

‘Gazul de șist aduce multe speranțe în unele părți ale Europei, dar reprezintă și o sursă de preocupare publică. Comisia răspunde unor apeluri la acțiune cu principii minime pe care statele membre sunt invitate să le respecte pentru a aborda preocupările legate de mediu și de sănătate și pentru a da operatorilor și investitorilor predictibilitatea de care au nevoie’, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, citat într-un comunicat al CE.

Citeste si:  Pierre Moscovici, desemnat de Franţa candidat pentru un post de comisar european

Recomandarea CE invită statele să evalueze de dinainte posibilele efecte cumulative înainte de a acorda licențe, precum și să evalueze cu grijă riscurile și impactul asupra mediului. De asemenea, cei care exploatează de șist ar trebui să se asigure că integritatea puțului respectă standardele celor mai bune practici.

De asemenea, este recomandată verificarea calității apei locale, a aerului și a solului înainte de începerea operațiunilor, pentru a putea monitoriza orice schimbări și a răspunde riscurilor ce pot apărea. Controlul emisiilor din aer, inclusiv a celor de gaze cu efect de seră, informarea publicului despre produsele chimice folosite în puțuri individuale și garantarea faptului că operatorii aplică cele mai bune practici în cadrul proiectelor din domeniu.

Citeste si:  Medicii din Botoşani refuză să mai elibereze reţete şi trimiteri la specialişti

CE se angajează să continue să faciliteze schimbul de informații cu statele membre, reprezentanții industriei și organizațiile societății civile în ceea ce privește rezultatele în privința protejării mediului ale proiectele de exploatare a gazului de șist.

Statele membre sunt invitate să aplice aceste principii în termen de șase luni și, din decembrie 2014, să informeze CE anual despre măsurile pe care le-au introdus. Comisia va monitoriza aplicarea recomandării printr-un tabel de bord public care va compara situația în diferite state membre și îi va analiza eficiența într-un termen de 18 luni.

Citeste si:  Leonard Orban, numit consilier prezidenţial pentru probleme de afaceri europene

Majoritatea legislației de mediu a UE precede practica fracturării hidraulice de mare volum, notează CE în comunicatul citat. Din acest motiv unele aspecte de mediu nu sunt abordate corespunzător în legislația UE actuală, ceea ce a dus la preocupări în rândul opiniei publice și la apeluri la acțiune la adresa CE. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata