Dr. Radu Zamfir: Îi datorăm viaţa pilotului Adrian Iovan

15

Medicul Radu Zamfir, de la Institutul Clinic Fundeni, supravieţuitor al accidentului aviatic de luni, a declarat într-o conferinţă de presă că toţi cei care au fost salvaţi îi datorează viaţa pilotului Adrian Iovan.

Zamfir a spus că în avion, în timpul zborului, a purtat un echipament de motociclist, format din geacă cu protecţie şi cizme cu protecţie. Ultimul lucru pe care medicul l-a văzut înainte de impact au fost copacii şi ceaţa.

„Era ceaţă, avionul a givrat, a pierdut un motor, am văzut copacii aproape. A durat ceva până să fim găsiţi”, a afirmat dr. Zamfir.

El a încercat să-l descarcereze pe pilotul Adrian Iovan, care fusese prins între fiarele avionului. „Nu a avut timp să ne zică nimic. Adrian Iovan m-a rugat să-l scot. Am încercat să o fac”, a spus Zamfir.

Citeste si:  Preşedintele Poroşenko a ordonat încetarea focului pe o rază de 40 de kilometri în jurul locului catastrofei aviatice

Medicul a precizat că toţi cei care se aflau în avion aveau centurile de siguranţă puse şi fiecare pasager fusese aşezat în avion de către pilot, în funcţie de ”ghidaj”.

Întrebat când a putut să sune la serviciul de urgenţă 112, dr. Zamfir a spus că îndată ce s-a asigurat că nimeni nu mai are nevoie imediată de el.

În ceea ce priveşte studenta care a decedat în urma accidentului aviatic, Radu Zamfir a spus că aceasta mai participase la misiuni de prelevare şi că tinerii care au interes în practicarea acestei proceduri au mai fost luaţi de-a lungul timpului în astfel de misiuni.

Citeste si:  Stroe despre accidentul din Apuseni: MAI şi-a făcut datoria; nu se putea face nimic altfel

„Până să ajungă echipele am încercat să o resuscitez. Nu părea conştientă”, a afirmat Zamfir, adăugând că lucrurile s-au desfăşurat într-un fel „greu de descris”.

„Toată lumea şi-a dat silinţa. Un pădurar ne-a găsit şi el i-a alertat şi pe ceilalţi”, a arătat medicul, menţionând că la locul accidentului nu se putea ajunge decât pe jos.

El a precizat că le-a trimis de pe telefonul mobil coordonatele locului în care se aflau celor care i-au solicitat acest lucru din echipa de salvare.

Întrebat dacă i-a fost teamă că nu vor fi găsiţi, dr. Zamfir a răspuns: „Nu o să ne pierdem şansa niciodată”.

Citeste si:  Accident A320: Copilotul, angajat în 2013 de Germanwings, avea 630 de ore de zbor la activ

„Cred că toţi am avut câte un moment de absenţă după impact. Am folosit tot ce aveam, pături, să-i acoperim. (…) Dumneavoastră aţi spus că au trecut şase ore, mie mi s-a părut că a trecut jumătate de oră. Am văzut copacii de aproape. După prăbuşire am văzut că ţâşneşte combustibilul din aripă. De foarte multe ori am făcut asemenea misiuni. M-am gândit că se putea sfârşi totul. Mi-a fost teamă”, a mai declarat dr. Radu Zamfir.

Prezentă la conferinţa de presă, Carmen Orban, managerul Institutului Fundeni, a precizat că dr. Radu Zamfir va rămâne internat în unitatea medicală. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata