EUR
4,80 RON
(0%)
USD
4,42 RON
(-0%)
GBP
5,73 RON
(+0.05%)
CHF
4,52 RON
(+0.03%)
BGN
2,45 RON
(0%)
BYN
2,00 RON
(+0.42%)
CAD
3,34 RON
(-0.01%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,93 RON
(+0.11%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,19 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(0%)

 

Leacuri din grădină: Dovleacul

Este un remediu foarte mult folosit în medicina populară românească.

Dovleacul este un aliment foarte gustos și, în egală măsură, un medicament, grație compoziției chimice. Pulpa conține betacaroten, vitamine (E și C), săruri minerale, hidrați de carbon, protide, fitosteroli, iar semințele sunt bogate în protide, lecitină, rezine și enzime; din semințe se extrage un ulei cu multe valențe terapeutice.

Pulpa fructului este o sursă de antioxidanți, utili în prevenirea apariției cancerului și a bolilor cardiovasculare. Betacarotenul conținut de dovleac, care îi care conferă culoarea galben-portocaliu aprins, reduce riscul creșterii nivelului glicemiei.

Se consumă sub formă de supă, piure, suc, copt sau ca emulsie prin fierbere în apă sau în laptele rezultat din semințele curățate și pisate.

Crude, semințele de dovleac sunt un remediu în afecțiuni ale vezicii urinare, ale prostatei, pentru eliminarea toxinelor și în alinarea durerilor articulare. Cu un conținut ridicat de zinc, au o acțiune benefică în tulburări hormonale sau de comportament la adolescenți.

Dovleacul este și un analgezic bun. O compresă cu suc rece de dovleac, aplicată pe frunte, vine de hac migrenelor.

Strămoșii noștri se vindecau de gută și își diminuau durerile de articulații cu așa numitul lapte de bostan: 2 linguri de semințe decojite (cu pielița verde păstrată), la care adăugau 1 pahar cu apă caldă.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata