Die Welt: Viitorul automobilelor germane se află în România

Arnold Klingeis, primarul din Avrig, îşi explică situaţia aducând argumentul trecutului comun al românilor şi germanilor în Transilvania. „Saşii din Transilvania au construit regiunea şi se bucură chiar şi azi de un renume”, spune el, amintind totodată că „dacă au existat deseori tensiuni între maghiari şi români, aşa ceva nu s-a petrecut niciodată cu germanii”.

După două victorii electorale, acum vrea şi Klingeis să profite de succesul economic al lui Iohannis şi să aducă investitori în oraş. Un primar de origine germană contează foarte mult pentru investitorii germani, spune directorul Forului economic al germanilor din Transilvania (DWS), Jörg Prohaszka: „Companiile germane se aflau aici dinainte de Iohannis, însă el a dat un imbold dezvoltării. Fără el nu ar fi existat atâta încredere în regiune”.

Imaginea României este încă deseori legată exclusiv de sărăcie şi corupţie, consideră Die Welt. La aceste prejudecăţi s-a gândit şi Jürgen Schmidt, când a ştiut că trebuie să preia, în 2008, fabrica din Sibiu a companiei producătoare de întrerupătoare, Marquardt. „România are puţin farmec pentru mulţi germani, şi simţi mai degrabă compasiune decât surpriză, când ajungi aici”, spune el. Însă după cinci ani, nu mai vrea să plece. „Nu întreb centrala germană cât timp mai trebuie să stau, ci cât mai pot rămâne”, precizează Schmidt. Germanul apreciază mai ales nivelul de viaţă din oraş. „La sfârşit de săptămână, nu ai nevoie de niciun program. Pur şi simplu mergi în oraş şi apare oricând ceva interesant”, asigură el. Centrul vechi al oraşului înfrumuseţat şi restaurat, îi cucereşte pe mulţi. Schmidt spune că în general, îi ”place felul de a fi deschis al oamenilor, care are mai degrabă ceva din Italia decât din Europa de Est”.

Pentru investitori, şi mai importante sunt cunoştinţele de limbă germană, foarte extinse. Mulţi români îşi iau în serios şansa de a-şi completa educaţia până la Universitate în germană. Clasele în care se predă germana sunt formate în Sibiu de elevi români în proporţie de 90%. „Locurile sunt cu adevărat solicitate”, spune managerul de la Daimler, Bernd Krottmayer. Iar asta i-a ajutat pe el şi pe alţi investitori: „Lucrăm mult cu colegii din Stuttgart şi este mai uşor să ne înţelegem în limba noastră maternă, decât într-una străină”.

De altfel, concernul îi şi trimite pe angajaţii germani pentru câteva luni la centrala din Stuttgart tocmai pentru a învăţa know-how-ul şvabilor. „La acelaşi nivel de calificare, m-aş decide oricând pentru angajatul care mai vorbeşte şi germana”, spune Jörg Prohaszka.

În acelaşi timp, companiile deja prezente se tot extind. Marquardt şi-a încheiat în luna aprilie a anului trecut al cincilea proces de extindere şi a ajuns la 1.400 de angajaţi. În funcţie de condiţiile generale, numărul acestora ar urma să crească în următorii 2-3 ani până la 1.900. Compania de automobile Continental a efectuat în februarie 2012 cea de-a patra extindere a fabricii, iar numărul angajaţilor a crescut de la 1.800 la 2.300. Datorită investitorilor, rata şomajului în jurul Sibiului a scăzut, potrivit statisticilor româneşti, de la 10,3% în anul 2000 la aproximativ 4,1% în anul 2012, adică sub media întregii ţări.

La Daimler, ca să-şi asigure cererea de angajaţi, „Star Transmission” s-a implicat, alături de alte companii, în planificarea unei şcoli de afaceri germane în Sibiu, chiar anul acesta. Cei 25 de studenţi din fiecare clasă ar urma să fie formaţi în special în mecatronică, fabricare de ustensile şi electronică. Consilierii din cadrul guvernului regional al landului Baden-Württemberg, de unde provin multe companii stabilite acum în Transilvania, ar urma să pregătească programele de predare.

Costurile astfel asumate de companiile care vor să creeze această şcoală arată cum văd ele Sibiul: „dacă nu ar merita efortul, am fi încetat expansiunea la un moment dat. Însă avem aici angajaţi tineri, care sunt competenţi şi contribuie la acest succes”, explică Jürgen Schmidt. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata