Nicolae Ceauşescu, subiect de dezbatere la UPA din Iaşi

Regimul condus de Nicolae Ceauşescu a fost temă de dezbatere la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii “Petre Andrei” din Iaşi, unde Institutul de Studiere a Ideologiilor (ISI) şi Revista Polis au lansat duminică proiectul “După 25 de ani. Comunismul în Europa de Est”.

Cu această ocazie a fost lansată cartea “Viaţa lui Ceauşescu. Fiul Poporului”, coordonat de Lavinia Betea, şi a avut loc proiecţia filmului “Moartea Ceauşeştilor – Trei zile până la Crăciun”, în regia lui Radu Gabrea, după scenariul jurnalistului Grigore Cartianu.

“Proiectul nostru însumează o serie de acţiuni menite să reunească opinii ale specialiştilor în domeniul socio-uman, mărturii ale victimelor regimului comunist – deţinuţi, emigranţi şi alte forme de exprimare pe întreg parcursul anului 2014, tocmai în vederea conştientizării consecinţelor pe care comunismul le-a avut asupra europenilor din fostul lagăr comunist”, a declarat conf.univ.dr. Sorin Bocancea, coordonatorul proiectului şi decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative din cadrul UPA din Iaşi.

Lavinia Betea, coordonatoarea volumului al doilea, despre viaţa lui Ceauşescu, intitulat “Fiul poporului”, le-a mărturisit celor prezenţi că nu şi-a dorit să realizeze biografia lui Nicolae Ceauşescu.

“Eu sunt specializată în psihologie socială şi m-am trezit proiectată în această cunoaştere din interior a comunismului. Obligaţia a venit, ca la oricare alt loc de muncă, pe vremea când eram la “Jurnalul Naţional”, de la Marius Tucă, care a spus că trebuie să facem biografia lui Ceauşescu. Era un volum enorm de informaţie. Am continuat această muncă la “Adevărul”. De-a lungul documentării am realizat că nu ştiam nimic despre liderul Partidului Comunist Român, iar tot ce se scrisese până la acea vreme rămăsese la nivelul de senzaţional”, a explicat Lavinia Betea.

Citeste si:  Guvernul a adoptat o hotărâre referitoare la măsurile de finalizare a restituirii imobilelor preluate abuziv în perioada comunistă

Despre cel de-al doilea volum, aceasta a declarat că a fost scris ca o deconstrucţie a stereotipurilor care s-au format în jurul personalităţii lui Ceauşescu.

“De ce mai vorbim şi după 25 de ani de Nicolae Ceauşescu? Pentru că a murit cum a murit, pentru că vorbim şi de un sentiment de vinovăţie colectivă, pentru că tot ceea ce s-a făcut în România până în 1990 era catalogat ca fiind ale lui Ceauşescu şi pentru că vorbim şi de un brand puternic”, a completat Lavinia Betea.

Prof. univ. dr. Doru Tompea, rectorul Universităţii “Petre Andrei” din Iaşi, a vorbit despre “perioada complicată” de dinainte de 1989.

“Dacă nu era 1989, generaţia mea era blocată, în primul rând profesional, pentru că prin 1977 doctoratele s-au blocat, era o perioada complicată, complexă şi contradictorie, cum îi plăcea lui Ceauşescu să spună. Sunt exemplare ambele volume, pentru că, citindu-le, retrăiesc acele momente”, a spus Tompea.

Citeste si:  Corpul de Control al premierului va demara o verificare la Secretariatul de Stat pentru problemele revoluţionarilor

Jurnalistul Grigore Cartianu, scenarist al filmului “Moartea Ceauşeştilor – Trei zile până la Crăciun”, a reamintit tensiunile societăţii de dinainte de Revoluţia din decembrie 1989.

“În acea perioadă domneau cei trei “F” – foamea, frigul şi frica -, iar ultimul era cel mai important pentru că, astăzi, noi nu mai trăim acea frică permanentă de a spune şi de a vorbi şi care făcea, în acea perioadă, ca orice acţiune solidă de a schimba ceva ţara asta să se oprească în fază incipientă. Erau mai perverşi anii ’80 cu Ceauşescu, pentru că răul era pretutindeni şi nicăieri, nu aveai de unde să îl apuci”, a afirmat Grigore Cartianu.

Filmul “Moartea Ceauşeştilor – Trei zile până la Crăciun”, proiectat în Aula Magna, reconstituie în detaliu perioada 22-25 decembrie 1989, care a luat sfârşit prin judecarea şi execuţia, în ziua de Crăciun, a soţilor Ceauşescu.

Proiectul anual “După 25 de ani. Comunismul în Europa de Est” va cuprinde, de-a lungul întregului an, organizarea a peste 30 evenimente, constând în conferinţe, lansări de carte, proiecţii de filme, expoziţii şi spectacole. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata